Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobrze wiec zamierzam kupic at 203 jako wewnetarzny tylko napiszcie mi prosze jeszcze jaka najlepiej gabke urzyc chodzi o wymiar i struktore a jesli zostalbym przy fluvalu to czy moglbym kupic do niego wklady przeznaczone do eheima ? A jesli nie to jakiego wkladu uzyc zeby spelnial w pelni wymagania a jezeli naprawde nieda sie osiagnac dobrego biologa z tego filtra to ostatecznie sprzedam albo cos wykombinuje i kupie inny przeznaczony do wiekszych zbiornikow

Opublikowano

Ja bym zostawił fluvala i kupił dobre wkłady. Eheim ma na pewno z najwyższej półki i możesz je spokojnie kupić do swojego filtra. Ostatnio chwalone były również z AquaEla, a są na pewno tańsze. Daj do niego jak najwięcej ceramiki.

Co do Atmana, to do tej pompy pasuje gąbka rozmiar 5, ale ona jest duża, ma coś 30cm chyba i ja używam rozmiaru 4. Tylko przy tym trzeba popracować taśmą izolacyjną :wink: żeby rurka z gąbki dopasowała się do wlotu Atmana. Ale to jest drobnostka i tym się nie martw. Brałbym 4 (22cm chyba)

Opublikowano
Ja bym zostawił fluvala i kupił dobre wkłady. Eheim ma na pewno z najwyższej półki i możesz je spokojnie kupić do swojego filtra. Ostatnio chwalone były również z AquaEla, a są na pewno tańsze. Daj do niego jak najwięcej ceramiki.

To moze zeby Ci ulatwic decyzje :) podpowiem ,ze ta ceramika Aquaela kosztuje 3-4 razy mniej :) tzn 1litr Eheim = 33zł a 3L Aquael = 25zł :)

Na Twoim miejscu tak jak podpowiada np sison zostawilbym fluvala na jakis czaszasypujac go juz na starcie max iloscia cerami i czekal . Jesli nie da rady pociagnac i bedziesz notorycznie notowal wysokie NO3 to dokupisz sobie jeszcze jeden kupelek ( fluval 403, JBL500 Tetra 1200 lub inny ) i bedziesz wtedy zabezpieczony na wypadek awarii bo będziesz miał 2 szt.

Tak sie zastanawiam czy i ja nie zrobie podobnie :) Majac kilka zbiornikow dobrze jest miec pewnie jeden dojżały (nawet jesli za maly) kubelek w zapasie.

Opublikowano
Jesli nie da rady pociagnac i bedziesz notorycznie notowal wysokie NO3

Jeżeli kubełek nie będzie dawał rady to nie NO3 będzie wyskoie, tylko NO2, a wyskoie NO3 jest właśnie efektem dobrej pracy filtra, a pozbywamy się go poprzec cotygodniowe podmiany wody, lub np hydroponikę.

Opublikowano

Jeżeli kubełek nie będzie dawał rady to nie NO3 będzie wyskoie, tylko NO2, a wyskoie NO3 jest właśnie efektem dobrej pracy filtra, a pozbywamy się go poprzec cotygodniowe podmiany wody, lub np hydroponikę.

dokłądnie tak - wiekszy kubełek bynajmniej nie spowoduje mniejszego NO3 do którego zwalczania trzeba zastosować inne metody

Opublikowano

dokłądnie tak - wiekszy kubełek bynajmniej nie spowoduje mniejszego NO3 do którego zwalczania trzeba zastosować inne metody

Faktycznie , jak się dłużej zastanowic ... :) Wiem ,wiem - Wam , ludziom z doswiadczeniem wystarczyła chwila by wyłapac mój błąd ! Ale dobrze ,ze czuwacie.

Jak to mówią - pospiech jest złym doradcą .

Opublikowano

To teraz pytanie ( oczywiscie nadal jestesmy przy 450L ) :

Czy przy obsadzie 28szt w tym akwa wydoli JLB CP500 cały zasypany ceramiką ?

Powiedzmy , że 9 z 12l pojemności stanowi bedzie "średnia" bioceramika Aquale-a ?

Bo jestem bliski podjęcia ryzyka . Ryzykuje pewnie tylko to , ze z czasem będę musiał najwyżej dokupi drugi JBL CP500 lub już jego nastepce ( ta sama objetosc tylko wieksza wydajnosc , nie 1200 a 1500l) .

Opublikowano

Z mojego doświadczenia powiem Ci, że tak, powinien dać radę. Ja mam na 400l podobną liczbę ryb - w pewnym momencie miałem ponad 30. Mam kubeł o podobnych parametrach, nie jest cały zasypany ceramiką, jeszcze bym tam upchał trochę (co z resztą zamierzam zrobić) i daje radę. A ryby mam w przeważającej części prawie dorosłe. Oczywiście jadę tylko na jednym kuble.