Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam interesuje mnie obsada do akwarium o wymiarach

135x50x50

PS Saulosi

Labidochromis Caeruleus

Iodotropheus Sprengerae

M. Cianorhabdos. Maingano

Ktos z was hodował tego M. Cianorhabdos. Maingano? Jesli tak to czy nie zdominuje on innych pyszczakow? Czy taka obsada moze byc?

Moze ktos z was ma inne propozycje co do obsady takiego akwarium?

Posted

Maingano to jeden z najpopularniejszych psiów, no i najspokojniejszy z melanochromisów. Co do zdominowania akwarium to nigdy nie wiadomo co i jak się ułoży, to ryby same między sobą ustalą hierarchię.

Co do obsady powinno być ok, natomiast ja w takim akwarium polecił bym Ci trzymać 3 gatunki nie 4.

Posted

Ja osobiście miałem Maingano. Miałem go z tymi gatunkami, o których piszesz i nie sprawiał "problemów wychowawczych" :twisted: nie uważam tej ryby za kłopotliwą, przy czym zaznaczam - u każdego może się zachować inaczej. Taka uroda pyszczaków.

Co do Twojej propozycji obsady- zabrałbym Caeruleus, a pozostałe gatunki wpuścił w nieco większych haremach, niż 1+4. dałbym 2 samce Saulosi (2+5)

rdzawych też dałbym 2+5, z Maingano próbowałbym ustrzelić 1 samca, choć z rozpoznaniem łatwo nie jest :wink:

Posted

Maingano może zdominować tą obsadę ale nie będą to rządy tyrana ... utarczki z rudzikiem sa nieuniknione maingano pozostaw w układzie 1 na 3-4 pozostałe gatunki próbuj jednak w wielosamcowej jak sie nie uda redukuj nadmiarowe samce

Posted
Zamiast tego Caraleusa moge dac Labidohromis Perlmutt np

nic nie dodawaj i zostaw 3 gatunki, tak będzie nejlepiej.

Posted

Ja również pozostał bym przy 3 gatunkach i odpuścił bym yellowa, a najbardziej by mi pasowało zamiast rdzawego dać socolofi, czyli saulosi, socolofi i maingano.