Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam Tunze 6045 , akwarium ponad miesiąc .Każdy z nas próbował lub nadal próbuje ustawić cyrkulację w swoim zbiorniku . Oczywiście , że wszystko uzależnione jest to ułożeni kamieniu , ale zaczynaliśmy od „czegos „.

Podzielcie się swoimi ustawieniami , co gdzie i jak ( np. zasys z tylu , cyrkulacja skierowana w górę na przeciw - wysokość .... itp .) 

Może zobrazuje  nam się pewien standard uzależniony od ułożenia kamieni ( oczywiście tak na początek od którego każdy zacznie kombinować 🙂

Ja niestety nadal kombinuje 😞

Jak narazie zauważyłem , że umieszczenie zasysu i cyrkulacji obok siebie ,ale po tej samej stronie , cyrkulacja ma większy zasys:-(

Tutaj kombinuje z głębokością zanurzenia ( żeby odchody nie były zasysanie i rzucane na akwarium ) i nad kierunkiem strumienia ( góra, dół , prawo w lewo )

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)

Temat mógłby zrobić się długi ponieważ moim zdaniem trudno o "złoty środek". Wysokość, szerokość, długość, układ kamieni, użyty sprzęt czy nawet ilość i rodzaj ryb... bardzo dużo czynników mających większy lub mniejszy wpływ na efekt końcowy. Każdemu może pasowac inne zastosowanie.

Ja na samym początku w ogóle nie zwróciłem na to uwagi -120cm, 240l. Przez chwile nawet wlot i wylot był w jednym narożniku. W pewnym momencie miałem w środku głowicę Aq2000 i wpadłem na pomysł aby coś przerobić: wylot przedłużyłem wężykiem i ustawiłem po drugiej stronie akwa, ~5cm pod lustrem wody, skierowany prosto na boczną szybę. Nie było to idealne, ale pokazało sporą różnicę i dało do myślenia. Podczas poszukiwań trafiłem na film, który dał mi inspirację

Aktualnie u siebie mam trochę podobny system. Tyle, że bez falownika. Żadnych gąbek w środku. Cała filtracja zewnętrzna na zbudowanym narurowcu. Zasys bez prefiltra. Górny obieg napędza strumień z "mechanika", wylot jest ~5cm pod lustrem wody, w połowie bocznej szyby skierowany na środek tylnej szyby. Po drugiej stronie wodę w dolną partię kieruje słabszy wylot z "biologa". Wylot ten umieszczony jest na bocznej szybkie, ~5cm pod taflą wody przy przedniej szybie skierowany w dół na przednią szybę. Wlot umieszczony pod strumieniem z "mechanika". Miejsce, w którym jest najwolniejszy przepływ wody. Kamienie, co jakiś czas zmieniam i układ bo nie potrafię się zdecydować. Ale filtracja działa świetnie. Wszelki brudek nie krąży po akwarium. Zauważyłem, że max dwa obiegi i jest zasysany.

Edytowane przez tomekTOja
Opublikowano (edytowane)

Filmik widziałem i właśnie od niego zaczynam . 

Uważam , ze trzeba znaleźć złoty środek ,aby całe zanieczyszczenia przepływały pod cyrkulacją i były zasysane przez narrurowiec a nie przez falownik . 
Zastanawiam się również nad skierowaniem cyrkulacji ( dół czy góra ?) Skierowany lekko w dół będzie powodował wzruszenie odpadów ( jeszcze nie sprawdzałem ) , skierowany w górę - bardziej będzie poruszał lustrem wody . 

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Ja mam wlot i wylot kubełka po jednej stronie. Po tej samej stronie na bocznej szybie cylkulator w jednej trzeciej wysokości akwarium skierowany lekko w górę i na środek tylnej szyby i ładnie wszystko zamiata.

Opublikowano

No to ja się wyłamię. A próbowałeś wyłączyć falownik? Wypróbuj przez jeden, dwa dni. Może narurowiec sobie poradzi. Tylko nie wiem czy masz wylot nad wlotem, jeśli tak to ustaw wylot wzdłuż tylnej szyby, pompa na 2 bieg i zobacz co będzie się działo przez ten czas. Natomiast jeśli wylot masz po przeciwnej stronie to skieruj go na środek przedniej szyby.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mam rozumieć ze falownik / cyrkulator spełnia jedynie formę „wymiatania” ?

Obecnie długość 140 cm  ogarniam na drugim biegu Grundfos Alpha 2 25-40 180,czy włączyć trzeci bieg i obserwować ?

Zawsze jestem za minimalizmem sprzętu w akwarium .

Edytowane przez mazilo
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cały czas walczę z prawidłowa cyrkulacją i nie jestem zadowolony na 100%.

Cały przód, tył i jeden bok „sprzątane „ są prawidłowo , poza jednym bokiem - przy zasysie ( foto )

Cały czas mam wrażenie ,ze zasys słabo ciągnie , ale przepływ jest prawidłowy . 

Cyrkulacja jest przy przedniej szybie , na głębokości 1,4 lustra wody skierowana do góry na tył  , po stronie zasysu ;wypływ na przeciwnej stronie skierowany na przednia szybę . 

Jakieś porady???

D544EFC9-3BF0-48DC-B453-486AC76E4F3F.thumb.jpeg.841477f0c4bd7081b768b070b6e93078.jpeg

14D34B61-046D-4FC4-86CC-EBB76E7D9A63.thumb.jpeg.0f14dfb6b223b7b966ce2fce24a3a3ae.jpeg

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Skróć o połowę to sitko i obniż cały zasys aby był blisko piasku (po skróceniu), bo w tej chwili największą siłę ssania masz w miejscu gdzie zaznaczyłem.

D544EFC9-3BF0-48DC-B453-486AC76E4F3F.thumb.jpeg.841477f0c4bd7081b768b070b6e93078.jpeg.48756230974395918e489d1128161afb.jpeg

Jeśli nie masz możliwości obniżenia to możesz sobie poradzić za pomocą czarnej termokurczki o odpowiedniej średnicy. Nasuń termokurczkę na sitko tak jak zaznaczyłem niżej i zanórz we wrzątku. Powinno być ok, przerabiałem to u siebie i właśnie skrócenie sitka o połowę pomogło. Mam nadzieję, że nie wkleiłeś sitka i możesz go bez problemu wyjąć?

D544EFC9-3BF0-48DC-B453-486AC76E4F3F.thumb.jpeg.841477f0c4bd7081b768b070b6e930781.jpeg.67eb6652055f98cdaf1dc6cee3afd92f.jpeg

• Lubię to 2
Opublikowano

Wkleiłem 😕 , ale spoczko , poradziłem sobie dzięki zawodowi przed rozejściem na korpusy mechaniczne . 

Opaska założona .Widać , że zasys o niebo lepszy . Zobaczymy co z tego będzie i ewentualnie działam z ustawieniem 

• Lubię to 1