Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, egon44 napisał:

Chindongo elongantus neon spot możesz dołożyć do mphangi.

Mógłbyś mi pokazać jak wygląda samica ? Nie mogę znalesc.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, darkon napisał:

Dla Labeotropheus trewavasae to zbiornik tak minimum 150 cm długości.

Tam myślałem :(. A właściwie to czemu  aż takie agresory? Nie są jakieś duże wielkością.

Edytowane przez Daniel00
Opublikowano
8 minut temu, Daniel00 napisał:
29 minut temu, darkon napisał:

Dla Labeotropheus trewavasae to zbiornik tak minimum 150 cm długości.

Tam myślałem :(. A właściwie to czemu  aż takie agresory? Nie są jakieś duże wielkością.

Samce osiągają minimum 14 cm a średnio 15 cm a zdarzają się i takie co mają 17 cm. 150 cm długości akwarium dlatego bo ryba jest żywiołowa i dynamiczna, jak zresztą wszystkie pyszczaki mniej lub bardziej, ryba potrzebuje przestrzeni/długości żeby się rozpędzić/wypływać zwłaszcza w pogoni za rybą własnego gatunku. Pyszczaki to nie skalary które mogą sobie stać w miejscu i nie potrzebują za wiele miejsca do pływania.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
41 minut temu, Daniel00 napisał:

Mógłbyś powiedzieć co z aktualnej oferty by się nadawało :)  https://pielegniceafrykanskie.pl/oferta/

Za bardzo nie ma czego doradzić. Parametry akwarium mocno ograniczają wybór. Może zacznij od jednogatunkowego z Chindongo saulosi. 3+7/8 może bardzo fajnie wyglądać. Na siłę dobierać dwa gatunki, do tego z nieciekawymi samicami, nie ma sensu. Nie wiem jakiej jakości są te saulosi, ale ten samiec wygląda dobrze.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, pozner napisał:

Za bardzo nie ma czego doradzić. Parametry akwarium mocno ograniczają wybór. Może zacznij od jednogatunkowego z Chindongo saulosi. 3+7/8 może bardzo fajnie wyglądać. Na siłę dobierać dwa gatunki, do tego z nieciekawymi samicami, nie ma sensu. Nie wiem jakiej jakości są te saulosi, ale ten samiec wygląda dobrze.

Nie dało by się połączyć tych gatunków(mphanga i saulosi) razem ?

Opublikowano

Podoba mi się też yellow ,ale też nie wiem czy mogę go połączyć z muphanaga ? Wiem ,że ten litraż trochę mały ,ale naprawdę chciałem dwa gatunki. Akwarium ma wiele kryjówek  i są jak by 2 gruzowiska. Jedno mniejsze drugie mniejsze i rybą było by chyba łatwiej podzielić terytoria.