Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, prosiłbym o poradę w doborze pokarmu dla moich Perlmuttów, posiadam tylko je w akwarium. Ryby mają już ok 7 miesięcy i około 4,5 - 6,5 cm. Karmione są tą samą mieszanką co u hodowcy, a mianowicie: spirulina super forte 36%, 3 algae, sera flora i czasem krillflake tropicala. Nie do końca jestem zadowolony z takiej mieszanki chodźby przez to, że są to same płatki, które znacząco brudzą powierzchnie wody oraz jej przejrzystość. Same ryby też od trzech tygodni stały się bardzo płochliwe. Wcześniej w porze karmienia odrazu wszystkie w jedno miejsce przypływały i czekały na pokarm, a teraz dopiero jak przed akwarium nikogo nie będzie zaczynają jeść. Zależało by mi na propozycjach granulkowych i do tego tonących, takie rozwiązania sprawdziły mi się wcześniej przy saulosi.

Opublikowano

Płochliwości ryb nie spowodował fakt, że podawany pokarm przestał im smakować. Raczej szukałbym problemu w niewłaściwych parametrach wody, zmierz pH na początek. Ewentualnie zmiana oświetlenia. Kombinowałeś coś z oświetleniem ostatnio?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

To są ryby owadożerne, więc w większość powinny dostawać pokarm dedykowany do ryb mięsożernych, pokarmy roślinne powinny być podawane tylko jako urozmaicenie. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano

Mam dwa, których nie używam, a powinny się sprawdzić. Tropical soft line Africa Carnivore i Naturefood Premium Cichlid - S.

Oddam zupełnie za darmo.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał:

Płochliwości ryb nie spowodował fakt, że podawany pokarm przestał im smakować. Raczej szukałbym problemu w niewłaściwych parametrach wody, zmierz pH na początek. Ewentualnie zmiana oświetlenia. Kombinowałeś coś z oświetleniem ostatnio?

Co do parametrów to mam testy kropelkowe jbl i wygląda to tak: ph 7,6-7,8, gh-9, hk-16, nos < 25 mg/l. A co do oświetlenia to faktycznie w zeszłym miesiącu kombinowałem z nim, gdyż nie byłem z niego zadowolony.

Opublikowano
3 minuty temu, tuptas napisał:

Mam dwa, których nie używam, a powinny się sprawdzić. Tropical soft line Africa Carnivore i Naturefood Premium Cichlid - S.

Oddam zupełnie za darmo.

Bardzo mi miło za propozycję do tego widzę, że jesteśmy z tego samego miasta. Odezwę się na pw żeby się dogadać. :D

Opublikowano

A co do oświetlenia to faktycznie w zeszłym miesiącu kombinowałem z nim, gdyż nie byłem z niego zadowolony.

I pewnie dlatego ryby tak reagują. Pokarmy którymi karmisz są dobre.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bartek_De napisał:

I pewnie dlatego ryby tak reagują. Pokarmy którymi karmisz są dobre.

Myślisz, że przystosują się do zmian i zaczną się normalnie zachowywać po jakimś czasie?

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Zawsze jest to kwestia czasu. A przyczyn takiego zachowania jest tyle ilu akwarystów. Nieraz tak miałem. Czasami dołożyłem nowych ryb , czasami ściemniłem oświetlenie plus czas i wszystko wracało do normy. Taka płochliwość występuje bardzo często. Przyczyną nawet może być to ,że nagle przejdziesz przed akwa w czerwonej  koszuli  albo dziecko małe może je  spłoszyć , albo słońce świeci w akwa i ryby wystraszą się domowników. Nie ma reguły. Ale są podatne na płochliwość.

• Lubię to 2