Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bypas z czerwonym zaworem jest bez sensu, bo nie masz możliwości odcięcia sekcji biologicznej.

59 minut temu, mb1808 napisał:

zawory zielone w całości odcinają biologię i wtedy otwieram niebieski zawór nie zatrzymując pracy całego układu.

I to jest jak najbardziej prawidłowe, co potwierdza to co wyżej napisałem.

59 minut temu, mb1808 napisał:

dodałeś w swoim układzie zawór za pompą - u mnie chciałem zamyknąć zawory pomarańczowe, zielony i niebieski odcinając pompę i całość mechaniczną.

Dodajać do tego kranik za pompą pozwoli to na spuszczenie wody z pompy i jeżeli będzie trzeba to jej wymianę.

Zamykasz zawory czerwone, spuszczasz wodę z pompy i ją wymieniasz.

Zamykasz zawory zielone (jeden w kółku) i wymieniasz wkłady w mechanikach.

Zamykasz zawory niebieskie i czyścisz/wymieniasz biologię bez zatrzymywania filtracji.

Żółtym kolorem zaznaczyłem bypas. Prosto i wystarczy:)

1134178823_20200426_185806kolor.thumb.jpg.a53ff8423e86adbc6918ac950e1571a1.jpg

Przepływ przez biologię możesz regulować jednym z zaworów niebieskich. Ja u siebie właśnie tak reguluję, zawór na bypasie mam całkiem otwarty, a reguluję zaworem za biologią.

Pod grzałką nie potrzebujesz żadnego zaworu. Zobacz na zdjęciu jak to wygląda. Grzałka jest w rurze 32mm, a nad grzałką jest rura 25mm, to wymusza przepływ wody przez grzałkę, nie trzeba nic regulować.

20200426_222930.thumb.jpg.be0c3195461bee73a204407562654393.jpg

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
On 4/26/2020 at 10:40 PM, Bartek_De said:

Bypas z czerwonym zaworem jest bez sensu, bo nie masz możliwości odcięcia sekcji biologicznej.

I to jest jak najbardziej prawidłowe, co potwierdza to co wyżej napisałem.

Zamykasz zawory czerwone, spuszczasz wodę z pompy i ją wymieniasz.

Zamykasz zawory zielone (jeden w kółku) i wymieniasz wkłady w mechanikach.

Zamykasz zawory niebieskie i czyścisz/wymieniasz biologię bez zatrzymywania filtracji.

Żółtym kolorem zaznaczyłem bypas. Prosto i wystarczy:)

1134178823_20200426_185806kolor.thumb.jpg.a53ff8423e86adbc6918ac950e1571a1.jpg

Przepływ przez biologię możesz regulować jednym z zaworów niebieskich. Ja u siebie właśnie tak reguluję, zawór na bypasie mam całkiem otwarty, a reguluję zaworem za biologią.

Pod grzałką nie potrzebujesz żadnego zaworu. Zobacz na zdjęciu jak to wygląda. Grzałka jest w rurze 32mm, a nad grzałką jest rura 25mm, to wymusza przepływ wody przez grzałkę, nie trzeba nic regulować.

20200426_222930.thumb.jpg.be0c3195461bee73a204407562654393.jpg

Dzięki Bartek_De za podpowiedzi.

Patent z ograniczeniem przepływu przy grzałce do zastoswania.

Teraz tylko zabrać się za montaż.

Pochwalę się jak już będzie zrobione.