AdrianP Opublikowano 16 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Cześć Wam, Jakie gatunki z pośród poniższych i w jakich ilościach wybralibyście do akwarium 150x50x50? Copadichromis Kawanga Aulonocara Eureka Placidochromis Tanzania Lethrinops Red Cap Itungi Scieanochromis Snow Ice Copadichromis Azureus Aulonocara Cobue Placidochromis Johnstoni Ja myślałem o 4 gatunkach z wyżej wymienionych w ilości po 6 sztuk z każdego. Czy byłoby OK? Doradźcie proszę.
pozner Opublikowano 16 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Kawanga i Tanzania odpada, za duże. Eureka i S. snow ice to sztuczne twory, więc nie polecam. Johnstoni, red cap, azureus i cobue.
AdrianP Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dzięki pozner. 4 wymienione w ilości 6szt każdy? Mniej czy można więcej? Te 4 to max, czy można byłoby coś żółtego dodać?
pozner Opublikowano 16 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Jeśli to będą maluchy, to kup po 8szt. 4 gatunki, to max. Jeśli chcesz coś żółtego, to zastąp A. cobue np. A. baench benga. Możesz jako 5 gatunek dokupić ze 3-4 Synodontisy polli lub petricola. Fajnie ożywią akwarium.
AdrianP Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Tak, maluchy. Kupię po 8szt i będą mogły zostać, tak? Jak dorosną nie będę musiał wydawać?
pozner Opublikowano 16 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, AdrianP napisał: Kupię po 8szt i będą mogły zostać, tak? Jak dorosną nie będę musiał wydawać? To będzie do redukcji. Zależy od układu. Najlepiej, gdyby zostały układy 2+3/4, ale może się okazać, że będziesz miał większość samców w tych 8 sztukach i zostanie układ 1/2+2. To jest praktycznie niemożliwe, żeby trafiły się układy 2+6. Redukcja będzie konieczna do 5....6szt. z gatunku. Chyba że kupisz od razu podrośnięte ryby, u których będzie można rozróżnić płeć. Wtedy można zamówić konkretny układ, ale z doświadczenia wiem, że nawet wtedy nie można być pewnym.
AdrianP Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Nie jestem w stanie robić redukcji, muszę kupić ryby, które zostaną w akwarium. Więc zaproponujcie proszę obsadę/ gatunki/ ilości, które w danej ilości będą mogły zostać od zakupu.
Bartek_De Opublikowano 16 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 4 minuty temu, AdrianP napisał: Nie jestem w stanie robić redukcji, muszę kupić ryby, które zostaną w akwarium. Więc zaproponujcie proszę obsadę/ gatunki/ ilości, które w danej ilości będą mogły zostać od zakupu. W takim razie musisz szukać dorosłych ryb w gotowych układach. Łatwo nie będzie. Można wiedzieć czemu nie jesteś w stanie zrobić redukcji? 1
Robson79 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) 12 minut temu, AdrianP napisał: Nie jestem w stanie robić redukcji, muszę kupić ryby, które zostaną w akwarium. A to niby dlaczego...? Przecież przy non mbunie nie masz gruzowiska, więc co za problem...? 12 minut temu, AdrianP napisał: Więc zaproponujcie proszę obsadę/ gatunki/ ilości, które w danej ilości będą mogły zostać od zakupu. W takim układzie pozostaje zakupić na tyle podrośnięte ryby aby można było bez problemu rozróżnić płeć. Wtedy kupujesz gotowe haremy i tyle ale z tym może być ciężko... Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Robson79 2
AdrianP Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Bo z doświadczenia wiem, że ciężko oddać komuś ryby, nawet za darmo W moim rejonie sklepy ich nie przyjmują. To jest głównym powodem, że chciałbym gotowe układy. Zakładając, że przy zakupie 6szt z wybranych 3-4 gatunków będzie więcej samców niż samic, co się może dziać? Starałem się wybrać spokojniejsze gatunki, więc chyba nie będą się tłukły "do skutku"? Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez AdrianP
Rekomendowane odpowiedzi