Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego, robisz najgorszą rzecz, mieszasz w akwarium, wyjmujesz kamienie, wkładasz je z powrotem, czyścisz je...nie dajesz szans na utworzenie biosystemu w akwarium. Nie wiesz co było na tych kamieniach, może glony, a przy okazji bakterie nitryfikacyjne, a to wszystko zczyściłeś. To na zdjęciach nie wygląda na sinice. Zostaw wszystko w spokoju, niech się ustabilizuje. Po 3 miesiącach jest bardzo mała szansa, że to sinice. Takimi zabiegami zachwiejesz stabilnością akwarium, a to odbije się na rybach. Zaraz zaczniesz pisać, że ryby się dziwnie zachowują. Masz wątpliwości, to pstryknij fotkę i pokaż ją. Nie miąchaj niepotrzebnie w akwarium. 

• Lubię to 4
Opublikowano
Kolego, robisz najgorszą rzecz, mieszasz w akwarium, wyjmujesz kamienie, wkładasz je z powrotem, czyścisz je...nie dajesz szans na utworzenie biosystemu w akwarium. Nie wiesz co było na tych kamieniach, może glony, a przy okazji bakterie nitryfikacyjne, a to wszystko zczyściłeś. To na zdjęciach nie wygląda na sinice. Zostaw wszystko w spokoju, niech się ustabilizuje. Po 3 miesiącach jest bardzo mała szansa, że to sinice. Takimi zabiegami zachwiejesz stabilnością akwarium, a to odbije się na rybach. Zaraz zaczniesz pisać, że ryby się dziwnie zachowują. Masz wątpliwości, to pstryknij fotkę i pokaż ją. Nie miąchaj niepotrzebnie w akwarium. 
Chyba cała akwarystyczna mądrość jest zawarta w tym jednym poście nic dodać, nic ująć

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Trochę może niedobrze ale zbiornik nie jest młody, a zastanawiam się czy teraz robić podmianę wody. Wysyp tego kojarzę tylko ze zmianą oświetlenia i dołożeniem  większego kamienia 

Opublikowano
2 minuty temu, Miszle napisał:

Trochę może niedobrze ale zbiornik nie jest młody, a zastanawiam się czy teraz robić podmianę wody. Wysyp tego kojarzę tylko ze zmianą oświetlenia i dołożeniem  większego kamienia 

Kamień nie ma nic z tym wspólnego. Jak kolega wyżej napisał to raczej nie są sinice, a glony zielone, które akurat w Malawi są pożądane. Są ludzie, którzy miesiącami, a nawet latami czekają na pojawienie się glonów. Myślę, że zmiana oświetlenia miała tu duży wpływ. Nie pozostaje nic innego jak czyścić szyby i się cieszyć. Kamienie zostaw w spokoju.

• Lubię to 2
Opublikowano

Jak koledzy wcześniej pisali nie ruszaj niczego w akwarium, niech ustabilizuje się wszystko trzeba czasu. Trzeba być cierpliwym akwarystą, i jeszcze jedno nie podmieniaj żadnej wody, zbiornik jest młody czekamy :)

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
10 godzin temu, Miszle napisał:

Witam ponownie. Zdjęcia słabo wyglądają, wczoraj pomyłem kamienie bo były już za ciemne, glon czy sinica był na kamieniach w kolorze zielonym morskim wpadającym trochę w niebieski małe łaty. Nie włączam światła. Wyjąłem właśnie ten największy kamień ze zbiornika aby polepszyć cyrkulację. 

Za bardzo nie widzę na zdjęciach, ale jeśli masz piasek w akwarium to sinice łatwo rozpoznać bo tworzą na nim swego rodzaju skorupę sklejającą ziarna piasku. Glony nie sklejają piasku. Na kamieniach już nieco trudniej rozróżnić sinice od glonów. 

• Lubię to 5