Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...pisze to w tym dziale, bo nie wiedzialem w jakim ten temat umiescic. Prosze potraktujcie to pytanie powaznie, bowiem nie mam doswiadczenie w kwestii o ktora bede was pytal. Wczoraj zalalem woda (probnie) moj zbiornik. Akwa stoi na szafce o wym 100/35 ( wym. akwarium 80/35/45) i niestety niemila niespodzianka. W pokoju gdzie stoi akwa sa panele (czyli podloga, ktora czasami lubi popracowac). Chodzac wokol akwa zauwazylem po tafli wody, ze podgloga chyba dosc mocno pracuje. Akwa stoi stabilnie, nie rusza sie oczywiscie, ale drgania i to dosc mocne sa widoczne po tafli wody ( jak wiadomo robia sie fale-zreszta kazdy wie jak to wygloda gdy mocno poskacze przy akwa-u mnie jednak skakac nie trzeba). Czy skoro akwa stoi stabilnie mam sie tym przejmowac, czy nie, pod akwarium jest pianka o grubosci 1cm, czy moze podlozyc cos pod szafke. Nie chce zeby sie okazalo, ze mimo, iz akwa wizulanie sie nie rusza jakies drgania doprowadza do jakis naprezen, czy przepracowania szkla, czy kleju. Tematu podlogi nie przeskocze, pytam wiec, czy podlozyc jeszcze cos pod szafke, czy jest to normalne i nie przejmowac sie tym wcale. Martwie sie bo w mniejszych akwariach, ktore staly w tym miejscu ( 25 i 60l )nie bylo takiego "efektu", tzn pewnie bl, ale mniej widoczny.

Opublikowano

Prawdę mówiąc nie mam pewności czy to jest takie stabilne i dlaczego tak Ci "pływa" ta podłoga rozważam pod wątpliwość więc stabilność tego akwarium. Mam również panele i akwarium dużo większe od tego co Ty masz i nie zachowuje sie w zadnym wypadku tak nawet jak podskakuję, żadnych fal w akwarium najwyżej jakieś drgania się przenoszą.

Opublikowano

czym wiec twoje owe drgania sie objawiaja, wstrzasnieta tafla wody, czy czym.....co do akwa, no wiesz, im wieksze tym lepsze, to dla souluskow bedzie funkcjonowalo przez rok, poltora, z drugiej strony bylo tu tyle dyskusji i podzielonych zdan na temat akwa 112l i 126l ze az glowa boli, narazie musze sie uporac, z tymi drganiami, ktore widoczne sa po tafli wody. Niby wszystko jest stabilne, z drugiej strony ta "stabilnosc" moze byc tylko pozorna, tzn, na oko niby wszystko si

Opublikowano

Sorki jeszcze chyba nie dobudziłem się do końca :oops:

i coś nie doczytałem.

Więc dla Saulosi akwa ok.

U mnie gdy podskakuje na tafli robią się takie kręgi na tafli drgań, jednak mowy o falowaniu wody nie ma mowy.

W domu masz strop betonowy czy drewniany ?

To na pewno podłoga przenosi tak drgania czy może szafka nie stoi aż tak stabilnie ?

Opublikowano

podloga, napewno podloga, szafka stabilna jest i solidna, probowalem w innych czesciach pokoju i jest jeszcze gorzej. co do podlogi, to stara kamienica , stropy mega grube, ale drewniane, pod panelami jest stara drewniana podloga, a miedzy nia a panelami, warstwa folii z pianka i specjalna mata pod panele o grubosci 0,8mm, jak sie chodzi nic nie czuc, ale po akwa widac, ze cos jest nie tak, jak poskacze przy akwa widac po tafli drgania, robia sie male fale, ktore przebiega nie zwdluz akwa tylko rozchodza sie na boki, czyli do frontu i do tylu akwa, troche zalamka no nie

Opublikowano
Prawdę mówiąc nie mam pewności czy to jest takie stabilne i dlaczego tak Ci "pływa" ta podłoga rozważam . Mam również panele i akwarium dużo większe od tego co Ty masz i nie zachowuje sie w zadnym wypadku tak nawet jak podskakuję

Panele podłogowe to tzw"podłoga pływająca" czyli nie klejona do podłoża.Winę za ugięcia tafli podłogi ponosi zbyt gruby podkład bo aż 1 cm (nie daje się dwóch warstw podkładu ponieważ wtedy jest za duże ugięcie,co znakomicie zilustrowałeś.Zajmuję się tym 6 lat i wiem co mówię >

Zabrzmi to może dziwnie ale im mniejsze będzie teraz akwa to będzie ono bardziej drgać ponieważ jest mniejszy nacisk na podłoże.

Ale przy tak małym akwa nic się nie stanie,więc nie martw się

:wink:

Opublikowano

Ja bym się nie przejmował. Jeśli szafka i akwa stoją stabilnie, są wypoziomowane, to nic nie powinno się stać. U mnie też podłoga dość mocno pracuje, przy przechodzeniu obok akwa, na tafli robią się fale, ale akwa stało, stoi i mam nadzieję, że będzie stać :wink: .

Opublikowano

dzieki za slowa otuchy, bo zalamka chwilo byla, nawet zapomnialem o tym,ze to 126l jest z lekka malo estetyczne, wyglada nieco jak taki klocek, troszke za wysokie, gdyby bylo dluzsze to no problem, ale co tam,

ale pytanie do was, pod akwa jako podkladka robi wlasnie taka szara izloacja, czy co tam pod panele co sie daje, o grubosci 0,5mm, dalem wiec 2 co daje nam 1 cm, ma to strukture podobna do styropianu, pytanie wiec brzmi, dodac jeszcze jedna wartswe, co da 1,5 cm, bo pod ciezarem akwa z tego 1cm zrobilo sie 0,7-0,8mm ( ponoc tak to wlasnie pracuje), dodac cos podobnego pod szafke, co moze troszke tez zniweluje owe drgania, czy moze zaczynam juz wymyslac i kombinowac!

Opublikowano
pod akwa jako podkladka robi wlasnie taka szara izloacja, czy co tam pod panele co sie daje, o grubosci 0,5mm, dalem wiec 2 co daje nam 1 cm, ma to strukture podobna do styropianu, pytanie wiec brzmi, dodac jeszcze jedna wartswe, co da 1,5 cm, bo pod ciezarem akwa z tego 1cm zrobilo sie 0,7-0,8mm ( ponoc tak to wlasnie pracuje), dodac cos podobnego pod szafke, co moze troszke tez zniweluje owe drgania, czy moze zaczynam juz wymyslac i kombinowac!

Ja miałem 112l ustawioną na jednej warstwie podkładu tj 5mm i stała szczęśliwie kilka lat...

Jeżeli chcesz być pewniejszy to nie dawaj 2-3 mat tylko styropian 2 cm..

Raz że pewniejsze a dwa że tańszy :wink:

Opublikowano

Takie małe akwa to sobie może stac i na jednej 0,5 cm podładce jak stoi na dwóch to nic więcej nie trzeba.