Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczął mi przeciekać filtr kubełkowy. Standard, uszczelka ma swoje lata. Ale zastanawia mnie inna kwestia. Zasys mam umieszczony w akwarium, a wylot jakieś 20 cm wyżej w hydroponice. Zastanawiam się czy to nie ma wpływu na rozszczelnienie filtra? Nigdzie nie znalazłam informacji o tym, czy filtr może działać w taki sposób.

Opublikowano

Sądzę, że to jednak awaria spowodowana zwykłym zmęczeniem materiału uszczelki, tak jak napisałaś. Każdy filtr ma w swojej specyfikacji określoną maksymalną wysokość podnoszenia słupa wody / maksymalną wysokość wtłaczania wody - myślę że jeśli Twoje rozwiązanie umieszczenia wylotu w hydro nad akwarium przekraczało by tą wartość to po prostu filtr od początku miał by problem z tłoczeniem wody pod górę, a tak pewnie nie było 😉

Opublikowano

Może i być wplyw bo ciśnienie  robi się większe... naczynia połączone, a czym rurka dłuższa tym ciśnienie większe, a co za tym idzie większe szanse na przeciek... to tylko moja teoria 😉

Opublikowano (edytowane)

Podaj typ filtra..w opisach w necie można znaleźć opis jak choćby w Midikani 800.  Ale skoro inne filtry mogą tak pracować to pewnie nie ma to wpływu na  uszczelkę. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

To JBL 701.

Właśnie mnie ktoś uświadomił, że taka mała różnica poziomów występuje praktycznie w każdym akwarium, w którym zasys jest przy dnie a wylot przy powierzchni. 🤣

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tak przy okazji, jeśli nie masz pod ręką nowej uszczelki, można ją (na jakiś czas) zastępczo zamienić końcówką gumowej rękawiczki (mogą być te żółte kuchenne, ale porównaj z grubością oryginalnej uszczelki). Mi wytrzymała do czas zamówienia formatek i sklejenia kasety. 🙂
Pzdr. Rysiek.

Edytowane przez rysib
Opublikowano (edytowane)

Chwilowo przesmarowałam, docisnęłam i jakoś trzyma. Czasami podcieka więc kubeł stoi w misce, uszczelka już jedzie. Kasetę mam ;) .

Edytowane przez suricade
Opublikowano
Chwilowo przesmarowałam, docisnęłam i jakoś trzyma. Czasami podcieka więc kubeł stoi w misce, uszczelka już jedzie. Kasetę mam .
Agnieszko podłóż pod zaczepy (klamry) kawałki tektury, spowoduje to mocniejsze dociśnięcie głowicy i na chwilę pomoże, zanim uszczelka nie dojedzie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak się okazało problemy sprawia nie główna uszczelka tylko ta pod pompą zasysającą. Wystarczy nałożyć kawałek gumowej rękawiczki na i pod uszczelkę i po kłopocie. :) Poniżej inna metoda i cały instruktaż usuwania przecieku.

• Lubię to 1