Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odpalam akwa ok. 1000l i zastanawia mnie kwestia podmianek.

Do miejsca gdzie ma stać doprowadziłem kanalizację i wodę tylko pytanie  czy iść w stronę automatycznej- wtedy w sumpie wiercę dziurę, przelewem woda wpada do kanalizy, a świeża jakimś kroplownikiem 24/h bezpośrednio do akwa. Problem jednak powstaje przy braku prądu bo woda z komina i spiętrzona z akwa wyląduje w kanalizacji. Po powrocie prądu niestety braknie wody dla poprawnego działania pompy.

Druga opcja, która bardziej mi pasuje to wywiercenie dziury w akwa na przelot na wysokości poziomu wody jaką chciałbym spuszczać przy podmianie. Za przelotem zawór, którym spuszczałbym wodę co tydzień i wężem dolewał świeżej. Tu jednak pytanie czy wywiercenie dziury pod przelot 32mm nie osłabi tylnej/bocznej ściany akwarium w takim stopniu by bać się jego pęknięcia?

Jak to rozwiązaliście u siebie przy bańkach 1000+ i sumpie?

Edytowane przez kszyszek
Opublikowano (edytowane)

Ja bym nic nie wiercil w akwarium. Mam takie samo akwarium 1000l i mam to tak rozwiązane czyli podciagnalem odplyw i wode . Przy podmiance wkladam pompę do akwarium podlaczam szybko złączka waz pod odplyw i pyk spuszczam wode później wyłączam pompe , przepinam tylko wąż z odpływu do wody odkrecam wode i leje wode do akwarium. Cala operacja zajmuje może 20 minut bez żadnych wezy czy tez wody na parkiecie.

81a6927c53f06c7f719f502da5792705.jpg

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Jak już wiercenie w akwarium, to w bocznej, ale lepiej odpuścić.

Jak podmiana w sumpie, to z pierwszej komory. Pierwszą i drugą komorę robi się dość wysoką, wtedy poziom wody zawsze będzie spory i po wyłączeniu pompy z tych komór dużo nie spłynie wody.