Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj zalałem akwarium tzn 07.03.2020 mam bakterie Prodibio standard bez pożywki. Pożywkę dopiero zamówiłem i będzie u mnie w środę. Mam resztkę suchego pokarmu i teraz proszę o radę. Czy użyć pokarmu i wlac bakterie czy czekać do środy az przyjdzie pożywka i wtedy wystartować biologię? 

Dodam, ze wraz z pożywką przyjdą mi testy na no2 i nh3. 

Filtr ze złożami biologicznymi chodzi od wczoraj. 

Opublikowano

Możesz użyć pokarmu, ale trochę to potrwa zanim zacznie się on psuć i uwalniać do wody związki amonowe. Najlepszą pożywką byłaby stara gąbka z działającego akwarium wypłukana w Twoim akwarium. Może masz jakiegoś kolegę akwarystę, który użyczyłby Ci taką gąbkę, albo samą wodę z płukania.

• Lubię to 1
Opublikowano

Testy no3 i ph mam z akwarium roślinnego, które było u mnie wcześniej także uzupełniam tylko te brakujące. 

Tak szczerze chyba zaczekam do środy na pożywkę i dodam ją razem z bakteriami bo start z pokarmem potrwa jeszcze dłużej a nie ma co mieszać. 

Opublikowano
4 minuty temu, Maciej1 napisał:

Testy no3 i ph mam z akwarium roślinnego, które było u mnie wcześniej także uzupełniam tylko te brakujące. 

Tak szczerze chyba zaczekam do środy na pożywkę i dodam ją razem z bakteriami bo start z pokarmem potrwa jeszcze dłużej a nie ma co mieszać. 

Zwróć tylko uwagę na to że w Malawi test PH powinien mieć zakres pomiarowy 7.4-9

Jak CI się nie śpieszy to czekaj na pożywkę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i akwarium zaszczepione Prodibio z pożywką również od probidio dojrzewa ale martwi mnie fakt, że minęło 9 dni i testy nie pokazują aby coś się w zbiorniczku działo. 

W filtrze od dołu gąbka gęsta i rzadka powyżej ceramika od Azoo bodajże 4in1, którą miałem wcześniej i 500ml Matrixa w ostatnim koszyku. 

Póki co czekam cierpliwie. 

Opublikowano

A co te testy mają pokazywać? Co ty za pożywkę dałeś? Czy przeczytałeś uważnie co zawiera ta pożywką? To teraz dodaj wreszcie jakieś jedzonko dla bakterii bo na witaminkach nie ruszą. Dodaj na zbiornik 0.7 ml WA albo 10 ml moczu i za kilka dni cykl ruszy. A jeszcze zapytam, czym uzdatniałeś wodę wlaną do akwarium?

Wy-Tapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

Woda lana przez ustrojstwo 🙂 pozywka prodibio biotrace.

No po praktycznie 10 dniach wszystko praktycznie jak pierwszego dnia w testach. No2, nh4, no3. 

Edytowane przez Maciej1