Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Bartek_De napisał:

Niestety samica dziś połknęła ikrę.

Można było się tego spodziewać. Po pierwsze była to jej pierwsza inkubacja, po drugie dodatkowy stres z odłowieniem jej do kotnika.  Najlepiej odłowić samicę gdy ma już w pyszczku w pełni wykształcone młode.

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Robson79 napisał:
Można było się tego spodziewać. Po pierwsze była to jej pierwsza inkubacja, po drugie dodatkowy stres z odłowieniem jej do kotnika.  Najlepiej odłowić samicę gdy ma już w pyszczku w pełni wykształcone młode.

Fakt, stres mógł jej pomóc, chociaż dała się złapać w trzy sekundy, nie musiałem jej ganiać. To nie było jej pierwsze tarło, chyba że masz na myśli pierwsze u mnie, to prawda. Ryby mają około 4 lat, od małego miał je @Paweł83 i z tego co wiem u niego podchodziły do tarła, później miał je@Merlot i u niego zdaje się też był z tym problem. Zastanawiam się czy przypadkiem wiek ryby nie ma na to wpływu. Czy u ryb wraz z wiekiem maleje aktywność godowa? Czy może nie ma to znaczenia i pozostają aktywne przez caly okres swojego życia?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
37 minut temu, Bartek_De napisał:

Zastanawiam się czy przypadkiem wiek ryby nie ma na to wpływu. Czy u ryb wraz z wiekiem maleje aktywność godowa? Czy może nie ma to znaczenia i pozostają aktywne przez caly okres swojego życia?

U mnie na chwilę obecną najstarsze samice Metriaclima mające ponad 5 lat nadal regularnie inkubują...  Tego czy będą aktywne do końca życia to niewiem ale pytanie godne szerszej dyskusji... 🤔

• Lubię to 1
Opublikowano
19 godzin temu, Bartek_De napisał:

Czy u ryb wraz z wiekiem maleje aktywność godowa?

Raczej nie jest to powód Twojego rozczarowania, poznasz samicę która nie przystępuje do tarła. Staje się powolna i traci kolor.

Opublikowano

Wg mnie samo przebywanie w kotniku to duży stres, zwłaszcza że jest wtedy wystawiona na agresję innych ryb, mimo że przez siatkę.

W zbiorniku jednak może się schować, znaleźć ustronne miejsce. Tak jak koledzy wyżej - następnym razem pomiń ten krok i dopiero, gdy już będzie miała małe w pyszczku to wtedy przerzuć do drugiego akwarium. 

@darianus jakiś czas temu na forum ustaliliśmy, że nie powinno się wyciskać maluchów z pyszczka z paru względów.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, Falcowski napisał:

@darianus jakiś czas temu na forum ustaliliśmy, że nie powinno się wyciskać maluchów z pyszczka z paru względów.

Musiałem przegapić ten wątek, prośba o link. Człowiek uczy się całe życie.

• 2 miesiące temu...