Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamówiłam sobie zwykłe aceiki, a dostarczono mi ok 4cm. ciemne rybki, które szybko zidentyfikowałam jako odmianę ngara.

Ma ktoś tę odmianę? Podzieli się wrażeniami i wiedzą?

Opublikowano

nie mam, ale jesli sie nie myle (gdzies czytalem), rosna mniejsze niz odmiana "bazowa" ;)

Opublikowano

Ładniejsze? ;] ciezko stwierdzić. na razie są smoliście czarne z granatową poswiatą i przebarwiają się od pyszczków nieco na niebiesko (plus biało zółte ogonki).

Zamienić byłoby ciężko, bo mieszkasz sporo kilometrów ode mnie :P Ale skoro mówisz, że są ładniejsze, a ja standardowych acei na oczy nie widziałam to ci zaufam i poczekam co z nich wyrośnie :P

Rosna mniejsze? :( Szkoda, bo ja wybrałam acei właśnie dlatego, by mieć jakiegoś klopsa w akwa (kręcą mnie duże rybki).

A jak z agresywnoscią? Nie są z typu "kuba rozpruwacz", prawda? (nadzieja)

Opublikowano

Spokojne sa, podobno.

nie tworzy sztywnych rewirow - idelane do innych pyskow - tylko duze :-)

porownaj sobie:

http://www.cichlid-forum.com/profiles/s ... hp?id=1460

http://www.cichlid-forum.com/profiles/s ... php?id=835

co do podmiany to sie nie zarzekaj - bywam na półwyspie helskim co 1-2 tygodnie :-)

tu masz krotkie porownanie:

Pseudotropheus sp. acei "Ngara" or "White Tail Acei" is a Mbuna that's not very spectacular with a rather dark and dull body and a blue head. It's most striking feature can be extracted from the commercial name: the white tail. It's of course an aggressive and territorial fish, but fights are not serious, compared to that of Melanochromis auratus. In nature this fish grows to a maximal length of 10cm, but aquarium specimens can get almost twice as large. Although they live in the lake in an environment with bog- and driftwood, it's best to keep them in a "rocky" aquarium. Unless you add enough Bicarbonate with every water change, wood in a Malawi cichlid aquarium is best avoided because it can affect the hardness and pH when the local tap water isn't buffered very well.

The dominant male in the front of the mbuna tank The natural food of these cichlids mainly consists of algae that grows on drift- and bogwood. As they're normally kept together with other algae-eating Mbuna in our aquarium, it's relatively easy to provide a balanced vegetable diet for these fish. Now and then you can give these cichlids a "snack" like artemia, ...

Marcin

Opublikowano
In nature this fish grows to a maximal length of 10cm, but aquarium specimens can get almost twice as large.

Czyli jednak mogą urosnać spore :P W jeziorze rosną mniejsze, od standardowych acei, ale w akwa mogą, jeszcze zrobić się klopsy ;]

A te dwie odmiany mogłyby się skrzyżować, jeśli by się je trzymało razem?

Przemyślę ofertę ;] Decyzje o doborze obsady są bardzo ciężkie, ale to wiedzą chyba wszyscy malawiści :P Ciężko powstrzymać się od podejścia jak w Pokemonach: "Zbierz je wszystkie" :P

Opublikowano

Nie chcę być malkontentem ale jednak czy aby na pewno masz ngara ? Nie masz czasami acei słabej jakości dotkniętych chowem wsobnym ? Skad wiesz ze masz tą odmianę ?

Opublikowano

Na pewno nie jest to czysta odmiana acei.

niestety w tym ubarwieniu również nie mogę jasno określić czy to ngara czy nie, powinno się poczekać na większe wybawienie, bo teraz to nie za bardzo mozna określić co to jest.

Niestety kiedyś szukałem tej odmiany acei i w Polsce była nie osiągalna, nikt jej nie miał gdy pytałem, nikt nie znał kto by ją miał a najczęściej słyszałem że takiej ryby toto nie ma, szukałem jej również u naszych zachodnich sąsiadów i nic.

Jedyną radą jaką mogę polecić to poczekać aż do wybarwienia się tych rybek no i pociągnięcia za język osobę któa Ci to sprzedała, niestety też podejrzewam jednak że może to być efekt chowu wsobnego