Skocz do zawartości

Woda po zalaniu nowego akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. zbadaj NH3/4, wapienie podniaosą ph i powinno być ok

2. nie wiem... okaże się za tydzień przy badaniu (bo to zależy od ilości itd... nie da się powiedzieć)

3. wszystko jak w dojrzałym z rybami

4. nie ma potrzeby jak jest ruch tafli wody

5. a tutaj to odpowiem tyle:

t_cykl_azotowy_268.jpg

około 40dni w teorii, w praktyce różnie... tylko cierpliwość Cię uratuję

6. jeszcze bym nie wpuszczał

Opublikowano

Odnośnie 6 pytania, kiedyś już o tym pisałem. Spróbuj odkopać... jak się nie uda, to sie powtórzę.

Uff kopalem i dokopalem sie do tego:

No i sam sobie odpowiedziałeś . Biostartery zazwyczaj zawierają szczepy bakterii. W instrukcji z resztą jest napisane, żeby 24h po wlaniu biostartera do świerzo zalanego akwarium wpuścić pierwsze ryby. W końcu, jak sam napisałeś, bakterie bez pożywki w postaci zanieczyszczeń zginą.

Czy glonojady wystarczą Porównaj sobie ilość zanieczyszczeń produkowanych przez dwa małe glonojady, do ilości zanieczyszczeń produkowanych przez kilkanaście pyszczaków .

O to Ci chodzilo Mateuszu?

Opublikowano

moje 500L odrazu było karowne , zimna woda + dobrze wypłukany zwirek i kamienie

nie wiem dlaczego wam woda siada w mleko ale ja w swoim 4 letnim doswiadczeniu nigdy niemialem podobnego problemu po starcie akwa

a moje stare 200L to miało w sobie juz kubek kawy , cale wielkie opakowanie pokarmu , pare kromek chleba

Opublikowano
(...) a moje stare 200L to miało w sobie juz kubek kawy , cale wielkie opakowanie pokarmu , pare kromek chleba

A ten kubek to Ci niezłe osiągnięcie, no chyba że zbiornik robił też za stolik :wink:

Opublikowano
moje 500L odrazu było karowne , zimna woda + dobrze wypłukany zwirek i kamienie

nie wiem dlaczego wam woda siada w mleko ale ja w swoim 4 letnim doswiadczeniu nigdy niemialem podobnego problemu po starcie akwa

a moje stare 200L to miało w sobie juz kubek kawy , cale wielkie opakowanie pokarmu , pare kromek chleba

Hm moje teraz po restarcie tez juz jest klarownie od razu pewnie przedtem piach byl za slabo wyplukany.

Ale mam pytanko bo po 4 ech dniach od zalania badalem wode i oto wyniki:

No2 - 0

No3 - 0

PH 7,7 wzroslo o 0,1

TWo - 13

TWW 10 wzrosla o 1

od 2 dni plywa tam zbrojnik taki 5cm i caly czas leje Nitrivec

niestety test na NH4 mam taki JBL chyba jest zrypany bo caly czas bronz mi wychodzi

temp podnioslem na 26 stopni filtry zarowno wew jak i zew pracuja

Czy te parametry ktore podalem sa OK?

czy ono nie dojrzewa wogole :)

Opublikowano

ja też nie, ale zawsze bieleje mi woda jak zakładam hodowle rozwielitek (90l wody +500 ml nawozu dla kwiatków doniczkowych) po prostu pierwotniaki muszą mieć co jeść

Opublikowano

rowno tydzien po zalaniu parametry wygladaja tak:

PH 7,9 wzrost o 0,3

TWO 13 bez zmian

TWW 10 wzrost o 1

No2 0,7

No3 5

jak oceniacie tempo dojrzewania?

dolewam Nitrivec dolewam wody w podmian z ogolnego plus 1 zbrojnik i jego jedzenie.

Sorki ze takie banalne pytania ale nie moge sie doczekac :)