Skocz do zawartości

Woda po zalaniu nowego akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zalalem akwa 120X50X50, weszlo mi do niego 210l wody pracuja w nim 2 filtry wew. i zew. Wstawione jest tlo ceresit, piach (plukany) Kreisel, ni i wapienne skalki. A woda od wczoraj sie nie wyklarowala jak dlugo moze potrwac krystalizacja wody ia moze cos robie nie tak?

Opublikowano

spoko, wygląda ze wszystko w porządku :)

A co do czasu to uzbroić sie w cierpliwość, niestety nie da się zmierzyc tego czasu ponieważ jest on zależny od wielu czynnikow.

Opublikowano
uff uspokoiliscie mnie bo juz widzialem mine mojej zony jak po raz kolejny latam z bankami z woda i zapycham piaskiem syfon w wannie :)

Ehh ja 4 razy syfon czyściłem..

Więc uspokój żonę, bo jak coś to ja mam syfon piąty raz do czyszczenia :wink:

Opublikowano

woda jak na 2 doby od zalania wygląda dobrze, także bez obaw, co do komentowania wystroju to wrzuć fotkę do galerii to będziemy komentować :D

Co to masz za światło? ledy?

Opublikowano

Tak LED listwa DIY 7 x led zarowki GU10 220V, teraz wkrecone 1,8W 18LED zimna biel kat swiatla 30 stopni

Ale bede eksperymentowal z innymi :) w listwie mam tez 2 gi obwod na nocne z miejscem na 2 zarowki niebieskie tylko szukam sensownch.

Ledy sa fajne bo tanie a listwa DIY tez tania i estetyczna :)

Fotki do galerii poda jak woda sie wklaruje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Baniak znow zalany dojrzewa i tu mam kilka pytan do bardziej doswiadczonych kolezanek i kolegow.

Do tej pory wykonalem nastepujace czynnosci:

1 zalalem akwa weszlo 220l wody

2 dolalem Tetra Aquasafe

3 uruchomilem filtry zewnetrzny i wewnetrzny

4 grzalki w ruch

5 wtorek rano temperatura wody 26 stopni

6 dolalem Sera nitriwec (i mam zamiar go dolewac przez 10 dni)

7 dolalem 6l wody z syfkiem z filtra z mojego ogolnego

8 wrzucilem pol kostki mrozonych robali

9 wtorek wieczor pierwsze pomiary wody:

PH - 7,6

No2 - 0

No3 - 0

TWO - 13

TWW 9

Tyle faktow a teraz pytania:

1 Czy parametry mojej wody sa OK?

2 W baniaku mam wapien (30kg) jak dlugo bedzie mi wzrastalo PH i o ile?

3 czy podczas dojrzewania filtr mechaniczny ma chodzic?

4 czy moze wlaczyc na ten czas babelki dla dodatkowego napowietrzenia?

5 No i ile to bedzie dojrzewalo?

6 A moze wpuscic ze 2 malenkie Saulosi sa takie samotniki w moim akwarystycznym maja ze 3 cm?

Nie moge sie doczekac.

Opublikowano

Podczas dolewania nitrivecu dobrze jest zasilać akwa jakimś syfem. Jeśli boisz się wpuszczać ryby, wal mrożonki, niech coś gnije i karmi bakterie. Od tego zależy m. in. długość całego cyklu.

Parametry są ok, choć ph mogłoby być nieco wyższe - wapienie jednak powinny pomóc. Jak długo będą podnosić ph trudno powiedzieć. Wszystko zależy od częstotliwości podmian, ph wody, którą dolewasz, twardości itp. Raczej nikt nie poda Tobie dokładnego czasu działania.

Filtr mechaniczny oczywiście niech chodzi.

Odnośnie 6 pytania, kiedyś już o tym pisałem. Spróbuj odkopać... jak się nie uda, to sie powtórzę.