Ugar Opublikowano 16 Lutego 2020 #1 Opublikowano 16 Lutego 2020 Dzień dobry. W końcu odważyłem się napisać o moim pierwszym baniaku. Akwarium malawi założyłem ponad rok temu. Niestety nie miałem żadnego pojęcia o akwarystyce a tym bardziej o pyszczakach, ale dzięki poradom na tym forum zdobyłem wiedzę, ktorą cały czas rozwijam. A teraz konkrety: Akwarium- 500l w litere L Filtry kubełkowe- 2x Eheim pro 4+ 600 Grzałka- 500 W Napowietrzacz- WS3 Schego Oswietlenie LED- 2x listwa RBG, 2x listwa 6500°K, 2x listwa 10000°K, sterownik TC420 Nalewanie wody: 2x elektrozawory sterowane przez wifi melink z biedronki Karmę podają dwa karmniki jeden na płatki drugi na granulat. Ryby- pyszczaki yellow, maingamo, red red, "ice blue" Parametry wody: pH- 7,8 Temperatura 25°C GH- 3° KH- 17° NH4- 0,05 mg/l NO2- 0,025 mg/l NO3- 30 mg/l PO4- 0,8 mg/l wg. Testu JBL Dodam że całość zestawu pobiera 1,47 kW na dzień, wiec moim zdaniem nie jest to dużo. 6
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Lutego 2020 #2 Opublikowano 16 Lutego 2020 Witam na naszym forum i życzę wielu miłych wrażeń z naszego hobby.
mfryga Opublikowano 17 Lutego 2020 #3 Opublikowano 17 Lutego 2020 Super rozwiązanie. Możesz pokazać jak działa wyspa?
Ugar Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor #4 Opublikowano 17 Lutego 2020 3 godziny temu, mfryga napisał: Super rozwiązanie. Możesz pokazać jak działa wyspa? Chodzi Ci o to jak wyglada wyspa w środku i wszystkie komponenty?
mfryga Opublikowano 17 Lutego 2020 #5 Opublikowano 17 Lutego 2020 Tak. Wygląda to super i chciałem zobaczyć wnętrze
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ugar Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #6 Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 17.02.2020 o 14:16, mfryga napisał: Super rozwiązanie. Możesz pokazać jak działa wyspa? Na życzenie kilka zdjęć na temat budowy wyspy i rozmieszczenia sprzętu: Bardzo dużym plusem jest to że każdy element wyspy jest rozbieralny i mam wszędzie dostęp. Przy poważniejszych rzeczach mozna zdjąć blat. Edytowane 18 Lutego 2020 przez Ugar 10
iquitos68 Opublikowano 18 Lutego 2020 #7 Opublikowano 18 Lutego 2020 Nieźle wygląda. Widać, że całość technicznie dopracowana w drobnych szczegółach. Rozumiem, że akwarium hula praktycznie bez ingerencji człowieka? Nie masz stracha jak odkurzasz podłogę w okolicach zbiornika? 1
mfryga Opublikowano 18 Lutego 2020 #8 Opublikowano 18 Lutego 2020 No wielki szacunek dla tej konstrukcji. Tak jak iquitos68 napisał, że wszystko zrobione w najdrobniejszych szczegółach
Noe Opublikowano 18 Lutego 2020 #9 Opublikowano 18 Lutego 2020 Fantastyczne, rewelacja. Jest możliwość poznania przybliżonych kosztów takiego zestawu ?
Ugar Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 18 Lutego 2020 36 minut temu, iquitos68 napisał: Nieźle wygląda. Widać, że całość technicznie dopracowana w drobnych szczegółach. Rozumiem, że akwarium hula praktycznie bez ingerencji człowieka? Nie masz stracha jak odkurzasz podłogę w okolicach zbiornika? Akwarium jest w pełni automatyczne. Takie podzespoły jak karmnik, filtr i napowietrzanie występują podwójnie, wiec podczas awarii nie martwię się o swoich podopiecznych Jedyne czego mi brakuje to odpowiedniego UPSa do zasilania awaryjnego. Ściany akwarium mają gr. 21mm zostały wykonany z podwojnej szyby o gr 1cm. Na poczatku były małe obawy że konstrukcja może być narażona na uszkodzenia ze względu na swoje niskie usytuowani.
Rekomendowane odpowiedzi