Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. W końcu odważyłem się napisać o moim pierwszym baniaku. Akwarium malawi założyłem ponad rok temu. Niestety nie miałem żadnego pojęcia o akwarystyce a tym bardziej o pyszczakach, ale dzięki poradom na tym forum zdobyłem wiedzę, ktorą cały czas rozwijam. 

A teraz konkrety:

Akwarium- 500l w litere L

Filtry kubełkowe- 2x Eheim pro 4+ 600

Grzałka- 500 W

Napowietrzacz- WS3 Schego

Oswietlenie LED- 2x listwa RBG, 2x listwa 6500°K, 2x listwa 10000°K, sterownik TC420

Nalewanie wody: 2x elektrozawory sterowane przez wifi melink z biedronki😀

Karmę podają dwa karmniki jeden na płatki drugi na granulat. 

Ryby- pyszczaki yellow, maingamo, red red, "ice blue"

Parametry wody: 

pH- 7,8

Temperatura 25°C

GH- 3°

KH- 17°

NH4- 0,05 mg/l

NO2- 0,025 mg/l

NO3- 30 mg/l

PO4- 0,8 mg/l wg. Testu JBL

Dodam że całość zestawu pobiera 1,47 kW na dzień, wiec moim zdaniem nie jest to dużo. 

IMG_20200210_202719_compress65.jpg

IMG_20200208_201826_compress13.jpg

IMG_20200208_201852_compress36.jpg

• Lubię to 6
Opublikowano
3 godziny temu, mfryga napisał:

Super rozwiązanie. Możesz pokazać jak działa wyspa? 

Chodzi Ci o to jak wyglada wyspa w środku i wszystkie komponenty? 

Opublikowano

Nieźle wygląda. Widać, że całość technicznie dopracowana w drobnych szczegółach. Rozumiem, że akwarium hula praktycznie bez ingerencji człowieka? Nie masz stracha jak odkurzasz podłogę w okolicach zbiornika? ;)

• Haha 1
Opublikowano

Fantastyczne, rewelacja.

Jest możliwość poznania przybliżonych kosztów takiego zestawu ?

Opublikowano
36 minut temu, iquitos68 napisał:

Nieźle wygląda. Widać, że całość technicznie dopracowana w drobnych szczegółach. Rozumiem, że akwarium hula praktycznie bez ingerencji człowieka? Nie masz stracha jak odkurzasz podłogę w okolicach zbiornika? ;)

Akwarium jest w pełni automatyczne.  Takie podzespoły jak karmnik, filtr i napowietrzanie występują podwójnie, wiec podczas awarii nie martwię się o swoich podopiecznych😀 Jedyne czego mi brakuje to odpowiedniego UPSa do zasilania awaryjnego. 

Ściany akwarium mają gr. 21mm zostały wykonany z podwojnej szyby o gr 1cm. Na poczatku były małe obawy że konstrukcja może być narażona na uszkodzenia ze względu na swoje niskie usytuowani.