Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Aqua-Dreams Opublikowano 4 Lutego 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 4 Lutego 2020 PrzedPremiera serii oświetlenia aqua-dreams Africa FourK nad nowym szkiełkiem. https://youtu.be/pvPl5bhPxUc Witam serdecznie. Minęło ponad 5 lat od mojego debiutu z Pielęgnicami z jeziora Malawi i nadszedł czas wymiany pierwszego akwarium 120/40/70 na 144/44/50, czyli na całą powierzchnię komody. Akwarium wykonane oczywiście przez najlepszego Marcin Horosz akwaria.pro ze szkła float 10 mm z dwoma wzdłużnym wzmocnieniami. Tło jest pomalowane farbami w spray w kolorach: ⁃ oceaniczny błękit ⁃ turkusowy ⁃ Czarny mat ⁃ Biały mat i połysk Starałem się odwzorcować ciemno-turkusowy odcień przy dnie do wręcz biało-błękitnego bliżej tafli wody. Zostawiłem sobie tym sposobem otwartą furtkę na nadaniu większej głębi, doświetlając akwarium od tylu ( w przyszłości...) Inspiracją aranżacji był obszar Mpanga Rocks, Na głębokości 1-10 metrow, dlatego właśnie wybrałem szarą lawę wulkaniczną i mieszankę szarego, stosunkowo zróżnicowanego pod względem wielkości i kolorystyki podłoża, zbierając na pieszych wycieczkach i proporcjonalnie mieszając, uzyskałem zbliżony efekt. Zielony narost na lawie nie jest glonem, a wyhodowanym mchem, który urósł...obficie obłożyłem głazy ziemią ogrodową i zostawilem resztę naturze zostawiając je na działce przez 3 miesiące. Wilgoć i obfite deszcze dokonały dzieła. Skaly nie są ze sobą sklejone. Atutem lawy jest łatwość nadania zaplanowanego kształtu, oraz lekkość. W akwarium jest jaj tylko 65 kg, co sprawia, ze żona z córką śpią spokojniej Mają tak obfite złoże biologiczne w akwarium, kubełek JBL e-1501 wypełniony jest gąbkami o różnej gradacji i 1L żywicy Pourolite A 520e. Zaś pompa Aquael 1500 wraz z prefiltrem Eheim wypełnionym włóknią wspaniałe nadaje cyrkulacji skierowawszy wylot pod kątem na taflę. Cyrkulator jest mi wręcz zbyteczny. Obsada: Chindongo Elongatus Mpanga Rocks 1/2 8-9 cm Metriaclima Koningsi 1/2 8-11 cm Pseudotropheus Perspicax Orange Cap 1/2 5 cm Cynotilapia Zebroides Red Top Likoma Island 1/4 7-10 cm Chindongo Demasoni 1/1 7-8 cm Matriaclima Calanois Cobalt Blue 1/2 Chindongo Saulusi 6-8 cm Metriaclima Elongatus Chailosi 1/1 Nie jest to ostateczna obsada, mam pewne plany, które wkrótce wdrążę w życie zbiornika. Na koniec zostawiłem Wam najważniejszy jak dla mnie element w akwarystyce Oswietlenie Jak większość już wie, mam umowę z firmą, która zasypuje mnie próbkami ( a pomysłów im nie brakuje) i wykonuje dla mnie specjalistyczne moduły Led, diody Cob Led z wyłącznością na nie w Polsce. Przestawiam nową serię oświetlenia aqua-dreams Africa FourK (Africa 4K) Sterowana apką w telefonie lub ze sterownikiem zmierzchu i świtu (Africa FourK Sunset & Sunrise ) Sercem jest najnowszej generacji mini Cob Led. NIE MYLCIE Z PODRÓBKAMI NA ALLEGRO!!! Gabarytami przypominają moduły Led (7/2 cm) ale to nie to samo. Przede wszystkim elektronikę osłania (IP 65) BEZBARWNA PLEKSI, a nie mleczne sztuczne tworzywo z fenomenalnym spectrum światła: 6 chipów smd 7020 w 1 Cob Led CRI-92 2.4W 12.25V 125lm/1W W barwach białych 300lm+/1 szt ! 1.5 mm aluminiowy wbudowany radiator Połączone 0.65 mm miedzianym izolowanym przewodem linką Żywotność 50000 godzin Dostępne Mini Cob Led: 3500k 6500-8500 k ( po 3 szt ) 9000k Full Spectrum Purple 380-810 nm Royal Blue / Blue ( po 3 szt ) Deep Red / Red ( po 3 szt ) Nowością są także Moduły 1.5 W RGB na chipach 5040 W lampce demo zamontowałem 3500k 9000k FS RB/B 9000k + RGB Jedną z pierwszych lampek otrzyma nasz kochany Krzysztof Kaczyński, jako wygraną w konkursie mojej patronackiej grupy Podwodny świat pielęgnic afrykańskich z J. Malawi, Tanganika i Victorii. Przyjmuję już rezerwacje na realizacje w marcu 2020r CENY.... dodaję 20% do standardowej lampki z serii modułowych. Dziękuję za Wasz cenny czas. Wiecie gdzie mnie znaleźć Pozdrawiam 23 1
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 4 Lutego 2020 #2 Opublikowano 4 Lutego 2020 Tomku super ci to wyszło gratki dla ciebie 1
Mróz Opublikowano 4 Lutego 2020 #3 Opublikowano 4 Lutego 2020 Fajny aranż praktycznie pod samą taflę Tomek, bardzo mi się podoba Zazwyczaj odcienie niebieskiego na tle nie są w moim odczuciu często trafione, ale ten Twój jest naprawdę świetny! Podłoże również fajne dobrałeś. Mi tam tylko brakuje zdjęć Perspicaxa, na filmiku też nie mogłem go znaleźć "Ustrzel" go jak będziesz miał moment, strasznie mnie ten gatunek ciekawi.. 1
SlavekG Opublikowano 4 Lutego 2020 #4 Opublikowano 4 Lutego 2020 Bardzo ładnie to wyszło Tomku, BRAWO Zastanawia mnie tylko co to za ryba bo ma taki dziwny pysk 1
Aqua-Dreams Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Lutego 2020 12 minut temu, Mróz napisał: Fajny aranż praktycznie pod samą taflę Tomek, bardzo mi się podoba Zazwyczaj odcienie niebieskiego na tle nie są w moim odczuciu często trafione, ale ten Twój jest naprawdę świetny! Podłoże również fajne dobrałeś. Mi tam tylko brakuje zdjęć Perspicaxa, na filmiku też nie mogłem go znaleźć "Ustrzel" go jak będziesz miał moment, strasznie mnie ten gatunek ciekawi.. Dziękuje Mrozu Pomarańcziwy kapelusik jeszcze malutki i zdominowany przez większych rówieśników. Samemu na niego poluję, bo w kotniku już skubaniec zakładał kapelusik 1
Aqua-Dreams Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #6 Opublikowano 4 Lutego 2020 6 minut temu, SlavekG napisał: Bardzo ładnie to wyszło Tomku, BRAWO Zastanawia mnie tylko co to za ryba bo ma taki dziwny pysk Prawda, że dziwny.... troszkę inny niż Chindongo Saulusi.... ale tylko na tym zdjęciu tak wyszło...
Aqua-Dreams Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 4 Lutego 2020 26 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał: Tomku super ci to wyszło gratki dla ciebie Dziękuje Tomuś 1
bobasxx Opublikowano 4 Lutego 2020 #8 Opublikowano 4 Lutego 2020 Wrzuć zdjęcie całości, ale i tak widać, że super Co to wyszło, gratulacje 1
Aqua-Dreams Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #9 Opublikowano 4 Lutego 2020 Teraz, bobasxx napisał: Wrzuć zdjęcie całości, ale i tak widać, że super Co to wyszło, gratulacje Po powrocie z urlopu zrobię i wstawię Dziekuje 1
bobasxx Opublikowano 4 Lutego 2020 #10 Opublikowano 4 Lutego 2020 Teraz, Aqua-Dreams napisał: Po powrocie z urlopu zrobię i wstawię Dziekuje No i zdradź, jak się te kawałki lawy trzymają ze sobą... 1
Rekomendowane odpowiedzi