Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wprowadzaj ludzi w bład :)

Atman (AT 203) 2000l/h - 38W

Aqua Szut (Kaskada 2000) 2000l/h - 21W

Co prawda roznica w cenie zakupu spora ale po kilku sezonach jest sie na plus .

Teraz Ty wprowadzasz, bo ja mam na swojej jak byk - 30W :wink: Jednak to faktycznie więcej od tego Szuta, ale jak pisze Yaro, jakoś nie mam pewności do tego przepływu.

Opublikowano

Sision - takie dane byly jak zerkalem na oferte sprzedazy :) Nie mam tego filtra wiec wiesz ... :) Musisz wybaczyc :D

Yaro - nie wiem skad jestes ale zapraszam do siebie . Jesli z daleka przejedz sie do jakiegos sklepu akwarystycznego , który dysponuje tym sprzetem i popros o próbe w ich akwa. Podejżewam ,że jesli nie maja na stanie zbiorników 120cm nie zaryzykuja pokazu :D Ten filtr jak zaden inny ma te 2000l/h nawet po 2 tygodniach nieczyszczenia gąbki .

Np. jak wyciagam go włączonego z akwa 240cm to dmucha woda prawie do połowy :)

Juz kiedys pisalem ,ze potrafil podniesc na nascie cm do góry 5-6cm rybke , której juz sie pływac odechciało i odeszła do krainy wiecznych łowów ? Trzymał ja tak ok 3 dni bo nie miałem czasu go wyczyścic.

Znasz inny podobny filtr który tego dokona ? Tak wiem , u Ciebie rybki nie zdychaja... ja jestem poczatkujacy.

Naprawde uwierz mi , siedze niedługo w akwarystyce ale przetestowalem juz kilka filterkow i akurat do tej firmy mam pelne zaufanie np 750-ka oczyszcza i dmucha lepiej niz 1100 czy 1000 Aquael-a , a ten to juz jest po prostu potega jesli idzie o przepływ.

Mam 3 szt i wszystkie pracuja bez zarzutu ( 2 w 1090L i jeden w 660L ) . Jeden przyszedl niesprawny ale jest gwarancja door to door i nic Cie nie obchodzi poza tym ,ze musisz zadzwonic po kuriera i za 3 max 4 dni odebrac przesylke.

Podrzuc jakis pomysł to go przetestuje jak znajde wolna godzinke aby zmierzyc jego faktyczna wydajnosc , zrobie to tez blumodularem 03, Aqua szutem 750 oraz cirqulatorem 1100 bo takie wlasnie posiadam . Zapewniema Cię , ze taka własnie bedzie kolejnoś po testach z tym ,że ostatni będzie daleeeeekooo za pozostałymi .

Opublikowano
Tak wiem , u Ciebie rybki nie zdychaja... ja jestem poczatkujacy.

Zdychają - czasami i niestety.

Po za tym frustrację warto ukierunkować gdzie indziej bo ani ja ani sision nie szuka dziur w całym tylko wyraża swoją opinię.

Wracając natomiast do merytorycznej treści wątku miałem AT 203 w 720 l i wyciągając go włączonego z wody wodę dmuchał nie do połowy zbiornika a na jego drugi koniec.

Poza tym wydaje mi się że do tego akwarium można spokojnie wykorzystać AT 202 dedykowane dla akwariów 400-600 l mając pobór mocy 25 W.

Niezawodność tych pomp, znacznie przewyższa wg mnie pozostałe walory Aqua Szut.

Opublikowano

Neno, wybaczam :wink: Jest tak, jak pisze yaro, my tu tylko swoje opinie wyrażamy. Ja też nie twierdzę Neno, że nie masz racji, bo ja osobiście tego Szuta nie mam i nie miałem. Ale mam Atmana, cały sprzęt. I o ile zgadzam się w kwestii poboru prądu kubła (35W w porównaniu do 21-25W u konkurencji) to pompa nie ma takiej różnicy. Poza tym odkąd mam ten zbiornik, a będzie ok 4 lat, to mam tylko Atmana i polecę go w ciemno. Nie widzę żadnych wad, poza tym nieszczęsnym poborem prądu w kuble.

Opublikowano
Naprawde uwierz mi , siedze niedługo w akwarystyce ale przetestowalem juz kilka filterkow i akurat do tej firmy mam pelne zaufanie np 750-ka oczyszcza i dmucha lepiej niz 1100 czy 1000 Aquael-a , a ten to juz jest po prostu potega jesli idzie o przepływ..

Sorki ktory AqaEl to potęga ?

Podrzuc jakis pomysł to go przetestuje jak znajde wolna godzinke aby zmierzyc jego faktyczna wydajnosc , zrobie to tez blumodularem 03, Aqua szutem 750 oraz cirqulatorem 1100 bo takie wlasnie posiadam . Zapewniema Cię , ze taka własnie bedzie kolejnoś po testach z tym ,że ostatni będzie daleeeeekooo za pozostałymi .

Proponuję wiec przetestować Eheim Compact+ 2000 aby poznać co to naprawdę porządna głowica.

Opublikowano

Witam,

chyba jednak bedzie glowica Głowica Atman AT-203, ale rogladam sie za painka poliuretanowa i sa jakies Atmana ale nei wiem ktory rozmiar do tej glowicy musi być?

Rozmiar wkładu - 4, 10x14x24 cm.

Rozmiar wkładu - 5, 10x14x30 cm.

Troche nie rozumeim tych wymiarów i jak ogladam fotki, ta pianke kupuje sie w postaci walca, czy prostokat lub może "mate" (tak to na fotkach wyglada) która trzeba sobie zwinąc w walec? http://www.holender.org/ tu na fotkach tak to wyglada

Czy to własnie w postaci kostki można kupic z rurka do osadzenia w głowicy?

http://www.rataj-spk.cz/WWW_PL/produkty ... ofiltr.htm

Opublikowano

do AT203 dedykowana jest tylko jeden rozmiar - 5

jest to sześcian z rurką w środku którą osadza sie na AT