Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wprowadzaj ludzi w bład :)

Atman (AT 203) 2000l/h - 38W

Aqua Szut (Kaskada 2000) 2000l/h - 21W

Co prawda roznica w cenie zakupu spora ale po kilku sezonach jest sie na plus .

Teraz Ty wprowadzasz, bo ja mam na swojej jak byk - 30W :wink: Jednak to faktycznie więcej od tego Szuta, ale jak pisze Yaro, jakoś nie mam pewności do tego przepływu.

Opublikowano

Sision - takie dane byly jak zerkalem na oferte sprzedazy :) Nie mam tego filtra wiec wiesz ... :) Musisz wybaczyc :D

Yaro - nie wiem skad jestes ale zapraszam do siebie . Jesli z daleka przejedz sie do jakiegos sklepu akwarystycznego , który dysponuje tym sprzetem i popros o próbe w ich akwa. Podejżewam ,że jesli nie maja na stanie zbiorników 120cm nie zaryzykuja pokazu :D Ten filtr jak zaden inny ma te 2000l/h nawet po 2 tygodniach nieczyszczenia gąbki .

Np. jak wyciagam go włączonego z akwa 240cm to dmucha woda prawie do połowy :)

Juz kiedys pisalem ,ze potrafil podniesc na nascie cm do góry 5-6cm rybke , której juz sie pływac odechciało i odeszła do krainy wiecznych łowów ? Trzymał ja tak ok 3 dni bo nie miałem czasu go wyczyścic.

Znasz inny podobny filtr który tego dokona ? Tak wiem , u Ciebie rybki nie zdychaja... ja jestem poczatkujacy.

Naprawde uwierz mi , siedze niedługo w akwarystyce ale przetestowalem juz kilka filterkow i akurat do tej firmy mam pelne zaufanie np 750-ka oczyszcza i dmucha lepiej niz 1100 czy 1000 Aquael-a , a ten to juz jest po prostu potega jesli idzie o przepływ.

Mam 3 szt i wszystkie pracuja bez zarzutu ( 2 w 1090L i jeden w 660L ) . Jeden przyszedl niesprawny ale jest gwarancja door to door i nic Cie nie obchodzi poza tym ,ze musisz zadzwonic po kuriera i za 3 max 4 dni odebrac przesylke.

Podrzuc jakis pomysł to go przetestuje jak znajde wolna godzinke aby zmierzyc jego faktyczna wydajnosc , zrobie to tez blumodularem 03, Aqua szutem 750 oraz cirqulatorem 1100 bo takie wlasnie posiadam . Zapewniema Cię , ze taka własnie bedzie kolejnoś po testach z tym ,że ostatni będzie daleeeeekooo za pozostałymi .

Opublikowano
Tak wiem , u Ciebie rybki nie zdychaja... ja jestem poczatkujacy.

Zdychają - czasami i niestety.

Po za tym frustrację warto ukierunkować gdzie indziej bo ani ja ani sision nie szuka dziur w całym tylko wyraża swoją opinię.

Wracając natomiast do merytorycznej treści wątku miałem AT 203 w 720 l i wyciągając go włączonego z wody wodę dmuchał nie do połowy zbiornika a na jego drugi koniec.

Poza tym wydaje mi się że do tego akwarium można spokojnie wykorzystać AT 202 dedykowane dla akwariów 400-600 l mając pobór mocy 25 W.

Niezawodność tych pomp, znacznie przewyższa wg mnie pozostałe walory Aqua Szut.

Opublikowano

Neno, wybaczam :wink: Jest tak, jak pisze yaro, my tu tylko swoje opinie wyrażamy. Ja też nie twierdzę Neno, że nie masz racji, bo ja osobiście tego Szuta nie mam i nie miałem. Ale mam Atmana, cały sprzęt. I o ile zgadzam się w kwestii poboru prądu kubła (35W w porównaniu do 21-25W u konkurencji) to pompa nie ma takiej różnicy. Poza tym odkąd mam ten zbiornik, a będzie ok 4 lat, to mam tylko Atmana i polecę go w ciemno. Nie widzę żadnych wad, poza tym nieszczęsnym poborem prądu w kuble.

Opublikowano
Naprawde uwierz mi , siedze niedługo w akwarystyce ale przetestowalem juz kilka filterkow i akurat do tej firmy mam pelne zaufanie np 750-ka oczyszcza i dmucha lepiej niz 1100 czy 1000 Aquael-a , a ten to juz jest po prostu potega jesli idzie o przepływ..

Sorki ktory AqaEl to potęga ?

Podrzuc jakis pomysł to go przetestuje jak znajde wolna godzinke aby zmierzyc jego faktyczna wydajnosc , zrobie to tez blumodularem 03, Aqua szutem 750 oraz cirqulatorem 1100 bo takie wlasnie posiadam . Zapewniema Cię , ze taka własnie bedzie kolejnoś po testach z tym ,że ostatni będzie daleeeeekooo za pozostałymi .

Proponuję wiec przetestować Eheim Compact+ 2000 aby poznać co to naprawdę porządna głowica.

Opublikowano

Witam,

chyba jednak bedzie glowica Głowica Atman AT-203, ale rogladam sie za painka poliuretanowa i sa jakies Atmana ale nei wiem ktory rozmiar do tej glowicy musi być?

Rozmiar wkładu - 4, 10x14x24 cm.

Rozmiar wkładu - 5, 10x14x30 cm.

Troche nie rozumeim tych wymiarów i jak ogladam fotki, ta pianke kupuje sie w postaci walca, czy prostokat lub może "mate" (tak to na fotkach wyglada) która trzeba sobie zwinąc w walec? http://www.holender.org/ tu na fotkach tak to wyglada

Czy to własnie w postaci kostki można kupic z rurka do osadzenia w głowicy?

http://www.rataj-spk.cz/WWW_PL/produkty ... ofiltr.htm

Opublikowano

do AT203 dedykowana jest tylko jeden rozmiar - 5

jest to sześcian z rurką w środku którą osadza sie na AT

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.