Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wprowadzaj ludzi w bład :)

Atman (AT 203) 2000l/h - 38W

Aqua Szut (Kaskada 2000) 2000l/h - 21W

Co prawda roznica w cenie zakupu spora ale po kilku sezonach jest sie na plus .

Teraz Ty wprowadzasz, bo ja mam na swojej jak byk - 30W :wink: Jednak to faktycznie więcej od tego Szuta, ale jak pisze Yaro, jakoś nie mam pewności do tego przepływu.

Opublikowano

Sision - takie dane byly jak zerkalem na oferte sprzedazy :) Nie mam tego filtra wiec wiesz ... :) Musisz wybaczyc :D

Yaro - nie wiem skad jestes ale zapraszam do siebie . Jesli z daleka przejedz sie do jakiegos sklepu akwarystycznego , który dysponuje tym sprzetem i popros o próbe w ich akwa. Podejżewam ,że jesli nie maja na stanie zbiorników 120cm nie zaryzykuja pokazu :D Ten filtr jak zaden inny ma te 2000l/h nawet po 2 tygodniach nieczyszczenia gąbki .

Np. jak wyciagam go włączonego z akwa 240cm to dmucha woda prawie do połowy :)

Juz kiedys pisalem ,ze potrafil podniesc na nascie cm do góry 5-6cm rybke , której juz sie pływac odechciało i odeszła do krainy wiecznych łowów ? Trzymał ja tak ok 3 dni bo nie miałem czasu go wyczyścic.

Znasz inny podobny filtr który tego dokona ? Tak wiem , u Ciebie rybki nie zdychaja... ja jestem poczatkujacy.

Naprawde uwierz mi , siedze niedługo w akwarystyce ale przetestowalem juz kilka filterkow i akurat do tej firmy mam pelne zaufanie np 750-ka oczyszcza i dmucha lepiej niz 1100 czy 1000 Aquael-a , a ten to juz jest po prostu potega jesli idzie o przepływ.

Mam 3 szt i wszystkie pracuja bez zarzutu ( 2 w 1090L i jeden w 660L ) . Jeden przyszedl niesprawny ale jest gwarancja door to door i nic Cie nie obchodzi poza tym ,ze musisz zadzwonic po kuriera i za 3 max 4 dni odebrac przesylke.

Podrzuc jakis pomysł to go przetestuje jak znajde wolna godzinke aby zmierzyc jego faktyczna wydajnosc , zrobie to tez blumodularem 03, Aqua szutem 750 oraz cirqulatorem 1100 bo takie wlasnie posiadam . Zapewniema Cię , ze taka własnie bedzie kolejnoś po testach z tym ,że ostatni będzie daleeeeekooo za pozostałymi .

Opublikowano
Tak wiem , u Ciebie rybki nie zdychaja... ja jestem poczatkujacy.

Zdychają - czasami i niestety.

Po za tym frustrację warto ukierunkować gdzie indziej bo ani ja ani sision nie szuka dziur w całym tylko wyraża swoją opinię.

Wracając natomiast do merytorycznej treści wątku miałem AT 203 w 720 l i wyciągając go włączonego z wody wodę dmuchał nie do połowy zbiornika a na jego drugi koniec.

Poza tym wydaje mi się że do tego akwarium można spokojnie wykorzystać AT 202 dedykowane dla akwariów 400-600 l mając pobór mocy 25 W.

Niezawodność tych pomp, znacznie przewyższa wg mnie pozostałe walory Aqua Szut.

Opublikowano

Neno, wybaczam :wink: Jest tak, jak pisze yaro, my tu tylko swoje opinie wyrażamy. Ja też nie twierdzę Neno, że nie masz racji, bo ja osobiście tego Szuta nie mam i nie miałem. Ale mam Atmana, cały sprzęt. I o ile zgadzam się w kwestii poboru prądu kubła (35W w porównaniu do 21-25W u konkurencji) to pompa nie ma takiej różnicy. Poza tym odkąd mam ten zbiornik, a będzie ok 4 lat, to mam tylko Atmana i polecę go w ciemno. Nie widzę żadnych wad, poza tym nieszczęsnym poborem prądu w kuble.

Opublikowano
Naprawde uwierz mi , siedze niedługo w akwarystyce ale przetestowalem juz kilka filterkow i akurat do tej firmy mam pelne zaufanie np 750-ka oczyszcza i dmucha lepiej niz 1100 czy 1000 Aquael-a , a ten to juz jest po prostu potega jesli idzie o przepływ..

Sorki ktory AqaEl to potęga ?

Podrzuc jakis pomysł to go przetestuje jak znajde wolna godzinke aby zmierzyc jego faktyczna wydajnosc , zrobie to tez blumodularem 03, Aqua szutem 750 oraz cirqulatorem 1100 bo takie wlasnie posiadam . Zapewniema Cię , ze taka własnie bedzie kolejnoś po testach z tym ,że ostatni będzie daleeeeekooo za pozostałymi .

Proponuję wiec przetestować Eheim Compact+ 2000 aby poznać co to naprawdę porządna głowica.

Opublikowano

Witam,

chyba jednak bedzie glowica Głowica Atman AT-203, ale rogladam sie za painka poliuretanowa i sa jakies Atmana ale nei wiem ktory rozmiar do tej glowicy musi być?

Rozmiar wkładu - 4, 10x14x24 cm.

Rozmiar wkładu - 5, 10x14x30 cm.

Troche nie rozumeim tych wymiarów i jak ogladam fotki, ta pianke kupuje sie w postaci walca, czy prostokat lub może "mate" (tak to na fotkach wyglada) która trzeba sobie zwinąc w walec? http://www.holender.org/ tu na fotkach tak to wyglada

Czy to własnie w postaci kostki można kupic z rurka do osadzenia w głowicy?

http://www.rataj-spk.cz/WWW_PL/produkty ... ofiltr.htm

Opublikowano

do AT203 dedykowana jest tylko jeden rozmiar - 5

jest to sześcian z rurką w środku którą osadza sie na AT

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.