Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj u mnie tak zwany ""turbo kaseciak"" napędzany DCP4000 w zbiorniku 150x60x60 działa na 30-40% mocy bez dodatkowych kubełków i falowników,gąbkę czyszczę raz w tygodniu . Chodzi tak ponad pół roku woda klar parametry ok i co najważniejsze pompa praktycznie nie słyszalna

• Dziękuję 1
Opublikowano
28 minut temu, lukas1987 napisał:

Niestety nie jest to najcichsze rozwiązanie i z tego powodu ja przesiadam się na pompę dcp

@lukas1987 masz pompę DCP oraz dodatkowo falownik, czy sama pompa wystarcza do cyrkulacji? Która to jest wielkość pompy?

Opublikowano
26 minut temu, iquitos68 napisał:

@lukas1987 masz pompę DCP oraz dodatkowo falownik, czy sama pompa wystarcza do cyrkulacji? Która to jest wielkość pompy?

Wyjdzie w praniu 😉 W weekend biorę się za budowę TURBO z dwiema gąbkami 10 i 45 ppi. Obie po 5cm...

Pompa to dcp 8000 dla zbiornika 280x80x70

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukas1987 napisał:

Wyjdzie w praniu 😉 W weekend biorę się za budowę TURBO z dwiema gąbkami 10 i 45 ppi. Obie po 5cm...

Pompa to dcp 8000 dla zbiornika 280x80x70

No to już kąkretna moc. Ciekaw jestem jak będzie to funkjonowało. U mnie 5000 tunze śmiga z podwodnym wylotem i jest ok. Jedyny minus to to że sporo prądu zżera bo 79W. Twoja jak widzę w katalogach tylko 65 W. Jednak Ty masz dużo większe akwarium więc to 8000 l/h powinno być odpowiednie.

Powiedz mi jeszcze jak często musiałeś gąbkę czyścić w tym kaseciaku z falownikiem?

Opublikowano

testowo skonstruowałem przed chwilą taki psuedo kaseciak z pudełka plastikowego, gąbki 45 ppi i falownika sobo 10000 l/h, zobaczę chociaż jak to działa :)

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, iquitos68 napisał:

Powiedz mi jeszcze jak często musiałeś gąbkę czyścić w tym kaseciaku z falownikiem?

Przy 2 falownikach (jvp 102) w kasecie, gąbkę czyściłem różnie... Od 2 tygodni po 2 miesiące... Poziom wody w komorze pompy spadał o jakieś 10 cm i tak się utrzymywał przez cały czas... Filtr pracował jak zwykły Hamburg (bo w zasadzie to jest Hamburg, tylko że w obudowie...) 

Po zmianie na 2 x jvp 133 przepływ jest tak duży, że gąbka wytrzymuje max 10 dni... Do tego wymywa mi piasek z tyłu akwarium... 

Dziś wybrałbym pompę ze względu na ciszę i możliwość płynnej regulacji przepływu... 

• Lubię to 1
Opublikowano

Powiem wam, że ten pseudo filtr co go wczoraj testowo zrobiłem z jakiś pudelek i gąbki 45ppi mega się sprawdza, woda kryształ wsadziłem do niego swój falownik, ale docelowo myślałem o pompie. I teraz się zastanawiam, czy jest sens wydawać ponad 400 zł na nową pompę, czy wykorzystać ten falownik co mam? Co radzicie? Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego rozwiązania?IMG_20200130_105503.jpg

Wysłane z mojego Redmi 7 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Dużym plusem pompy jest to, że będziesz mógł operować kierunkiem wylotu wody, przy wklejonym falowniku na stałe dmucha tylko w jednym kierunku i przy problemach z cyrkulacją nie masz zbytnio manewru. 

W razie awarii pompę wyjmiesz bez problemu, a wklejony falownik sprawi Ci już problem.

Jest jeszcze kwestia regulacji mocy, nie wiem czy Twój falownik taką posiada..

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 2