Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Kacp12 napisał:

Zdaje sobie sprawę ze zbiornik jest za mały, jednak nie mam miejsca na większy a zależy mi na tym aby rybom było lepiej.

Jeśli zależy Ci żeby rybom było lepiej to najlepiej im będzie w dużym akwarium z innymi pyszczakami. Najlepiej byłoby dla ryb gdybyś dał je komuś kto ma duże akwarium malawi.

Przypomniało mi się jak ja kiedyś zaczynałem z malawi w akwa 130l. Dając kamienie do 130l skutkowało to większą agresją pomiędzy samcami próbującymi zawładnąć kryjówkami a miałem bardzo agresywne gatunki. Jak już się samce wybiły miedzy sobą to w tedy kamienie spełniały częściowo rolę kryjówek dla słabszych samic. Nie dając kamieni a robiąc lekkie przerybienie ryby były spokojniejsze ale pływały bez sensu obijając się jedna o drugą nie pokazując swoich naturalnych zachowań. Tak czy siak akwarium 130l a już tym bardziej 112l to można sobie o kant du/py rozbić, to się w ogóle nie nadaje na malawi.

Chciałbym Ci pomóc ale jednak po przemyśleniu wszystkiego oraz wszystkich za i przeciw to jednak stwierdzam że Twoje akwarium definitywnie nie nadaje się dla żadnych pyszczaków, lepiej oddaj je komuś kto ma duże akwarium malawi. Kup sobie gupiki, molinezje, platynki, kiryski, glonojady ( tylko znajdź na necie nazwy gatunków glonojadów które rosną malutkie bo większość sprzedawanych gatunków glonojadów rośnie do 30-50 cm) posadź rośliny i będziesz miał ładne akwarium towarzyskie.

• Lubię to 2