miron.dmt Opublikowano 19 Stycznia 2020 #31 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Przy 600 litrach wody jakie będzie w zbiorniku nie wątpię, że No2 i No3 będzie stabilne. Sam kiedyś bazowałem tylko na biologicznej filtracji. Problem był tylko z fosforanami. Wartość 5 ppm była stała jak i glony na szybach.
bobanr Opublikowano 19 Stycznia 2020 #32 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Mega gruz. Jak to pójdzie w zielone, to będzie mistycznie. Z ciekawości ile weszło netto wody? 1
miron.dmt Opublikowano 19 Stycznia 2020 #33 Opublikowano 19 Stycznia 2020 1 minutę temu, bobanr napisał: Mega gruz. Jak to pójdzie w zielone, to będzie mistycznie. Nie będzie mistycznie. Gruz będzie czarny od glonów.
SlavekG Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #34 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) 5 minut temu, miron.dmt napisał: Nie będzie mistycznie. Gruz będzie czarny od glonów. Jak nie będzie zielonych to będą brunatne jak w pozostałych moich zbiornikach. Glon to naturalna sprawa i będzie, a jaki będzie to nie robi mi różnicy. I proszę skończ już tą dywersję. Próbujesz na siłę coś udowodnić. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez SlavekG 3
Robson79 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #35 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Sławku @SlavekG jak już pisałem na FB, że świetnie Ci to wszystko wyszło. Jak dla mnie REWELKA zwłaszcza że jest to zbiornik jednogatunkowy. Dojdą glony i będzie BAJKA. Trzymam kciuki za ten projekt. Jest MOC 1
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 19 Stycznia 2020 #36 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, przemo-h napisał: Nie ma problemów z parametrami nawet i bez hydroponiki. Ta filtracja stosowana jest od lat w Szwecji. Zbiornik Przezdy jest mi bardzo dobrze znany. Nigdy nie było w nim problemów z sinicami, natomiast na tle strukturalnym, przy tafli rośnie gąbka. Przynajmniej tak to wygląda Zostałem wezwany do tablicy dzięki Przemku za pamięć , u mnie filtracja za tłem 3D sprawdza się dobrze ,parametry mam w normie tylko NO3 trochę wyższe ,to dlatego ze mam zawsze przerybione akwarium. Sinice nie mam żadnych tylko śladowe oznaki na dekoracji 3D i kamieniu filipińskim ,cały czas było zasłonięte żaluzje okienne oświetlenie w akwarium 6500 barwa niebieska i tuba oświetleniowa do roślinnego . Jak osłonięte zostało żaluzje okienne dopiero zaczęło się pojawiać sinice i rożne gady zielone i brunatnice ........... Edytowane 19 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca 6
miron.dmt Opublikowano 19 Stycznia 2020 #37 Opublikowano 19 Stycznia 2020 45 minut temu, SlavekG napisał: I proszę skończ już tą dywersję. Próbujesz na siłę coś udowodnić. Jestem realistą i szkoda takiego pięknego zbiornika. Porozmawiamy może za rok, wtedy okaże się kto ma rację. Ja kończę już wypowiedź na ten temat. Wasze idealistyczne podejście zawsze mnie zadziwia.
SlavekG Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #38 Opublikowano 19 Stycznia 2020 5 minut temu, miron.dmt napisał: Jestem realistą i szkoda takiego pięknego zbiornika. Porozmawiamy może za rok, wtedy okaże się kto ma rację. Ja kończę już wypowiedź na ten temat. Wasze idealistyczne podejście zawsze mnie zadziwia. To są suche fakty i realia. Zastanawiam się czy piszesz na podstawie swoich doświadczeń czy też na podstawie tego co gdzieś wyczytałeś? 3
Bezprym Opublikowano 19 Stycznia 2020 #39 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Nie rozumiem niby dlaczego ma być czarny glon? Kolor ten wystęuje tylko w przypadku gdy glony obumierają co w działającym akwarium nie ma miejsca. Tak jak pisze @SlavekG najprawdopodobniej będzie glon brunatny przy słabym świetle lub przy silnym zielony. 5
Mróz Opublikowano 19 Stycznia 2020 #40 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Wydaje mi się że kolega Miron teoretyzuje nie mając doświadczenia z tego typu filtracją. Ja również inspirowany Chilumbą @przemo-h poszedłem w filtrację w module. Jak narazie miesiąc po zalaniu (czyli krótko, ale gąbki dojrzewały już 4 miesiące przed zalaniem) mogę stwierdzić że robi robotę pod względem super klarownej wody jak i jej optymalnych parametrów. Bedziesz Pan zadowolony Panie Sławku A w razie problemów, to jak mówisz masz w zanadrzu hydroponikę do zrobienia i przedmuchiwanie cyrkulatorem gruzowiska Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Mróz 6
Rekomendowane odpowiedzi