Skocz do zawartości

Demonarium czyli Pombo Rocks w szkiełku 672L - 140x80x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymiary baniaczka bardzo fajnie dobrane. Aranż, może na zdjęciu faktycznie wygląda nie nieco jednostajny, ale pewnie na żywo robi świetne wrażenie.

Ciekaw jestem filtracji jak poradzi sobie z parametrami wody na dłuższą metę. Ta pocięta gąbka w filtrach będzie czyszczona? Też zastanawiam się jak to będzie z ilością fosforu. U @przemo-hhydroponika wyciąga fosfor i azot z baniaka więc sinice nie groźne. 

Tak czy siak projekt mega i na pewno warty śledzenia :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kolejny baniaczek bez piasku, rewelacja! Demony będą tam czuły się jak w jeziorze, bo litraż jak na jednogoatunkowe mają naprawdę zacny 😉 Naprawdę przemyślany projekt, te pocięte gąbki w module naprawdę robią robotę no nie? W moim poprzednim zbiorniku purolite klarował wodę, a teraz leży w szafie 😆 u Ciebie też błysk 💪

To wycięcie pcv na moduł efektowne, powiedz nie chciałeś kleić pvc do szyby a później modułu do pcv? 

Ogólnie, wielki plus za projekt i aranż, jak dla mnie jeden z lepszych baniakow na forum. Brawo 👍

Opublikowano

Sławku - piknie wam to wyszło Panocku 😀

Jest na czym oko zawiesić, super projekt. Największy szacun za DEMASONARIM tzn za jednogatunkowe i z tą właśnie rybom. Osobiście uważam, że może  powinieneś dokupić więcej tych zwariowanych ryb😁Liczę na dalsze relacje z życia w Twoim Pombo Rocks

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, iquitos68 napisał:

Wymiary baniaczka bardzo fajnie dobrane. Aranż, może na zdjęciu faktycznie wygląda nie nieco jednostajny, ale pewnie na żywo robi świetne wrażenie.

Ciekaw jestem filtracji jak poradzi sobie z parametrami wody na dłuższą metę. Ta pocięta gąbka w filtrach będzie czyszczona? Też zastanawiam się jak to będzie z ilością fosforu. U @przemo-hhydroponika wyciąga fosfor i azot z baniaka więc sinice nie groźne. 

Tak czy siak projekt mega i na pewno warty śledzenia :)

Dziękuję, w kwestii filtracji nie wypowiem się jeszcze bo nie wiem na obecną chwilę, sam jestem ciekaw. Ma to działać jak HMF, które w zamyśle ma być nie ruszane za często. Jak to wyjdzie w praktyce nie wiem. Na pewno będę uaktualniał opis tego projektu, zarówno sukcesy jak i porażki.

Też mam w planach hydroponikę, ale to dopiero za jakiś czas jak będę wiedział jak zbiornik funkcjonuje, wtedy po dodaniu Hydroponiki będę mógł powiedzieć jaki ma ona wpływ na parametry wody w zbiorniki.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mróz napisał:

To wycięcie pcv na moduł efektowne, powiedz nie chciałeś kleić pvc do szyby a później modułu do pcv?

Dzięki Karolu, dokładnie właśnie wolałem przykleić moduły do szyby.

• Lubię to 1
Opublikowano
15 minut temu, Slawek-meszek napisał:

Sławku - piknie wam to wyszło Panocku 😀

Jest na czym oko zawiesić, super projekt. Największy szacun za DEMASONARIM tzn za jednogatunkowe i z tą właśnie rybom. Osobiście uważam, że może  powinieneś dokupić więcej tych zwariowanych ryb😁Liczę na dalsze relacje z życia w Twoim Pombo Rocks

Podziękował Sławku, nie wiem czy dokupienie i wpuszczanie teraz nowych osobników to dobry pomysł u tych ryb, musiałbym spore okazy kupić. Stawiam jednak na to że w tych kamieniach przeżywalność małych będzie wysoka i szybko ich przybędzie 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Gruzowisko jak po remoncie, ale ogrom pracy wsadzony w wykonanie modułów trzeba docenić, wyszły jak prawdziwe kamienie.

Mnie natomiast zastanawia co innego co jest połączone z filtracją i cyrkulacją. Co z odchodami które wpadną między kamienie, wg mnie nie wylecą i nie zostaną zassane do filtracji, nawet gdyby pod kamieniami zastosować cyrkulator.

Edytowane przez Sprinciu
Opublikowano
5 minut temu, Sprinciu napisał:

Grusowisko jak po remoncie, ale ogrom pracy wsadzony w wykonanie modułów trzeba docenić, wyszły jak prawdziwe kamienie.

Mnie natomiast zastanawia co innego co jest połączone z filtracją i cyrkulacją. Co z odchodami które wpadną między kamienie, wg mnie nie wylecą i nie zostaną zassane do filtracji, nawet gdyby pod kamieniami zastosować cyrkulator.

Dziękuję, moduły to gotowe tło firmy Back To Nature BTN, jeśli to co będzie zalegać między kamieniami zacznie sprawiać kłopoty to będę to przedmuchiwał cyrkulatorem co jakiś czas. Nie oszukujmy się, bo i w zbiornikach z piaskiem gdzie nie ma tylu kamieni, zawsze coś gdzieś zostanie bo cyrkulacja nie oczyści tego w 100%  Wiem że u mnie będzie gorzej ale mam na to plan, a jak wyjdzie w praniu to czas pokaże bo to mój pierwszy taki projekt.

Opublikowano

Gratulacje!

Super wyszło! Miło będzie obserwować kolejny biotopowy zbiornik w gronie. To ciepłe, słoneczne światełko również tutaj pasuje. Świetnie oddaje ten efekt płytkiej strefy skalistej. 

4 godziny temu, iquitos68 napisał:

Nie ma problemów z parametrami nawet i bez hydroponiki. Ta filtracja stosowana jest od lat w Szwecji. Zbiornik Przezdy jest mi bardzo dobrze znany. Nigdy nie było w nim problemów z sinicami, natomiast na tle strukturalnym, przy tafli rośnie gąbka. Przynajmniej tak to wygląda. 

W naszym gronie jest jeszcze zbiornik @TOMEKSIEDLCE z tego co pamiętam. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 2