patec Opublikowano 15 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Jakiś czas temu na kamieniu pojawił się punkt o innym kolorze. Z czasem zaczął się powiększać co dziwne zwiększał się w kształcie idealnego koła. Teraz takich powiększających się punktów jest coraz więcej. Podejrzewam, że zarasta to innym glonem. Ale chciałbym się poradzić fachowców. Powiedzcie proszę co rośnie teraz i co go zastępuje. Kamień to serpentynit. Zdjęcie dla zobrazowania sytuacji:
iquitos68 Opublikowano 15 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 15 Stycznia 2020 U mnie coś takiego się działo z glonami brunatnymi, gdy coś im nie podpasowało i po prostu zaczęły znikać z kamieni. Właśnie takimi płatami odpadały.
marcin73m Opublikowano 16 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2020 ślimaków nie masz rozumiem? Bo u mnie coś takiego występowało przy helmetach, myślałem, że to ich robota
patec Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor #4 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Nie nie mam już. Ale miałem i to trochę inaczej wyglądało.
egon44 Opublikowano 16 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Poobserwuj ryby,bo to może od nich sprawka Przynajmniej u mnie tak było,że ryby bardziej skubały/skubią glony z wybranych wcześniej miejsc na kamieniach.Niektórych kamieni w ogóle nie ruszają.
Rekomendowane odpowiedzi