Skocz do zawartości

Start i miejsce na akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moje akwarium na początku kupione 20 sztuk pyszakow. następnie dokupione kolejne 20 . pływają do tego glonojady które cały czas się mnoza. Od 2 miesięcy padło 4 sztuk pierwszy delfinek, acei, yellow i jeszcze jedna jak acei tylko z czerwoną płetwa. 

aktualnie ryby już dostają plamek rodnych. I walczę z klarownością wody. Świeca dwie ledy z aqua po 16 w.

IMG_20181004_203639.jpg

IMG-20181008-WA0002.jpg

IMG_20180906_220304.jpg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Zmieszany 1
Opublikowano (edytowane)

Kolego..mam prośbę. Przeczytaj na spokojnie jak napisałeś i wczuj się w rolę

czytającego:) Czysta ekwilibrystyka. Wejdź w pierwszy post i popraw tak aby było zrozumiałe bo to o pomstę do nieba woła.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Witaj, zacznijmy od podania rodzaju filtracji jaką masz w zbiorniku i wyników testów PH, NO2 i NO3 (testy tylko i wyłącznie kropelkowe najlepiej JBL ale jak masz inne to podaj ich markę i wyniki. Ważne żeby nie były paskowe). Jak nam podasz te dane to będziemy myśleć dalej.

Opublikowano (edytowane)

Skoro zbrojniki się mnożą to pH pewnie nie przekracza 7.5. Nic dziwnego, skoro w baniaku co najmniej od lipca dalej tkwią te dwa duże  korzenie. 

Filtracja wygląda na niezmienioną, pojedynczy JBL 1901, szkoda tylko rybek jakby przybyło - czterdzieści małych pyszczaków produkuje więcej odpadów niż jedna średnia  pawiooka i sum. Cztery zgony w dwa miesiące a kolega nawet nie zapyta co może robić nie tak, że mu ryby padają tylko "walczy z klarownością wody"... Całkiem fajne szkło SA/CA z drugiej ręki, zamienione na powolną umieralnię dla "delfinków i pyszaków" przez zwykłe bylejactwo i ignorancję właściciela. Wstyd. ?

EDIT: Celowo nie owijam w bawełnę, jeśli kolega poczuje się niekomfortowo z tym co napisałem to przynajmniej będzie miał próbkę tego co sam zaserwował rybom. Może wtedy się ogarnie.

IMG_20180707_223905.jpg

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 3
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może puki nie jest za późno nie wkładaj tego wapienia do akwarium tylko poszukaj bardziej naturalnych kamieni... Znając życie za jakiś czas będziesz chciał się go pozbyć i będziesz miał sporo niepotrzebnej roboty z wymianą wszystkiego...

• Lubię to 3
Opublikowano
42 minuty temu, Robson79 napisał:

Może puki nie jest za późno nie wkładaj tego wapienia do akwarium tylko poszukaj bardziej naturalnych kamieni... Znając życie za jakiś czas będziesz chciał się go pozbyć i będziesz miał sporo niepotrzebnej roboty z wymianą wszystkiego...

Dlaczego tak mówisz?

Opublikowano
3 godziny temu, negatywcz napisał:

Dlaczego tak mówisz?

A no dlatego że wapień filipiński nie wiele ma wspólnego z malawi a do tego ma więcej wad niż zalet. Wejdź sobie w galerię i pooglądaj zdjęcia zbiorników klubowiczów i wtedy zobaczysz o co chodzi.

• Lubię to 4

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Ta dodatkowa sekcja jest bez sensu, to tylko dodatkowy, niepotrzebny koszt. W niczym Ci to nie pomoże. Również bym z tego zrezygnował. Jak zatrzymasz pompę na kilka czy nawet kilkanaście minut to nic się nie stanie. Inna sprawa to to w jaki sposób chcesz zrealizować te połączenia (zaznaczone). Z takimi czwórnikami się nie spotkałem. Będziesz musiał zastosować normalne czwórniki 90° plus kolanka 45°, albo dwa trójniki 45° jeden za drugim
    • Nie ma sprawy. Lubię czasami powymądrzać się na tematy, na których się nie znam 😉   Główny spływ mam mniej więcej w połowie wysokości akwarium. Czemu tak? Nie wiem. Tak mi zrobił to pan, który kleił to wszystko.  Rewizja musi być powyżej lustra wody, ale poniżej krawędzi akwarium. U nie jest to kolanko, podobno tak jest ciszej, ale w zasadzie rewizją woda normalnie nie ma spływać, więc nie wiem, jakie to ma znaczenie. W kwestii Twojego sumpa - obawy yaro o hałas są chyba nieuzasadnione. Nie wiem, jaką tam masz pompę, ale daje nieźle. Takiej wirówki w akwarium nie możesz zrobić, chyba że to ma być biotop górskiego strumienia. Jak się przepływ trochę skręci, będzie OK. Ja mam pompę 10000 l/h puszczoną na 1/3 mocy w akwarium 720 l. Można też w tą szeroką szczelinę włożyć coś, na przykład matę japońską, albo woreczki z kształtkami i woda będzie spływać bez szumu, a powstanie złoże zraszane - podobno również bardzo wydajna metoda filtracji. Można też, jak pisałeś podnieść poziom wody w komorze pompy, ale pomysł ze złożem zraszanym wydaje mi się bardziej kuszący. A o podpórkach pod kratki pamiętałeś? Załączam zdjęcie mojego komina z góry - lepiej się nie da tego pokazać oraz plan.
    • Witam.   Korpusy będą zamawiane najprawdopodobniej te: https://allegro.pl/oferta/klarwod-korpus-narurowy-1-obudowa-filtra-do-wody-filtracja-wody-17166562394?context=ad5b0687e5284f2a21cf90b1909a79beb7d17b3370395e011fbf5041b4761fb97fcf33a5fee2bebb2fcdac5c4aa7941632d6882d13a94bb7867364d4222b7043ce346304232c0ab9e113b2086dc208bb29cd5b376e028a793d9926ac79e48f9c25f7b5c2cb7b2cd4a5eed5f3c7624bf020240bc2b78d361f091015e19ac23f4eeb9a716c9fa8c69435e41a1029a1c5af&sellerHasChanged=false&fromVariant=18277730919 A co do obejścia sekcji mechanicznej jest po to że jak będę serwisował filtracje mechaniczną nie będę musiał wyłączać pompy i cyrkulacja w akwarium będzie cały czas działała. Przez te kilka minut jak pompa pochodzi bez filtracji mechanicznej nic jej nie będzie. Oczywiście to obejście sekcji mechanicznej będzie normlanie zamknięte cały czas. Korpusy nie będą szeregowo ponieważ wiem że spowalniają bardzo przepływ. Będą ogólnie tylko 3 korpusy mechaniczne, czyli nie 6 jak jest na rysunku. Chciałem po prostu przedyskutować to czy zastosowanie kolanek 45 stopni ma jakikolwiek sens.
    • Poziom wody nie jest poziomem docelowym,jak doleję wody to nie ma tego szumu.
    • Wyciszenie tego będzie wyzwaniem. Chyba, że nie przeszkadza Ci szum górskiej rzeki.
    • Pierwsza próba sumpa. VID-20260419-WA0000.mp4
    • Chcę Ci kolego bardzo podziękować za pomoc,wiem że na forach jest mnóstwo tego typu tematów a Ty jednak postanowiłeś odpowiedzieć👍 To jeszcze kolejne kwestia-na jakiej wysokości ustawić główny spływ wody i rewizję(nie wiedzieć czemu tak zwaną)
    • 👍 sump jest na tyle wydajnym filtrem, że powinno być OK. Najwyżej skleisz następny, masz już wprawę. 
    • Sklejone. Nie wiem jak to będzie funkcjonować ale mam nadzieję że tak jak trzeba-Jeśli nie to kupie 3 kubły i dam sobie spokój z sumpem🙂
    • No to będzie komin ale zewnętrzny i zamiast wiercić w akwarium są otwory w kominie(pudełku) Mniejsza z tym jak się nazywa ważne żeby spełniało swoją funkcję.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.