MarcinKoz Opublikowano 6 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) WItam chciałbym prosić o pomoc w doborze obsady jako główny gatunek chciałem dać Cyrtocara moorii nie chcę robić zbytniego gruzowiska w akwarium więc raczej poszedł bym w non mbuna jednak chciałbym zapytać się czy udało by się przy takim wyborze zrobić wyjątki w postaci tropheops macrophthalmus i Labeotropheus trewavasae Reszta obsady to mniej więcej : crytocaria moori 3/3 Lethrinops marginatus red fin Matema 3+3 Otopharynx spots "sani" 2+3 Tramitichromis intermedius Kambiri 2+4 Może dodal bym jeszcze jakiegoś Protomelasa i Aulonocarę , ktoś by zechciał pomóc doradzić ? Edytowane 6 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca
Robson79 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tropheops i Labeotropheus to typowo roślinożercy a reszta to wszystkich z przewagą mięsnego więc nie łączył bym ich razem...
MarcinKoz Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wiem o tym ,ale karmiąc granulatem czy płatkami ten problem wydaje się drugorzędny .
pozner Opublikowano 6 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2020 7 minut temu, MarcinKoz napisał: Wiem o tym ,ale karmiąc granulatem czy płatkami ten problem wydaje się drugorzędny . No nie bardzo, gdyż masz pokarm dedykowany mięsożercom i roślinożercom. Skład się różni, przede wszystkim ilość tłuszczy. Może poszukaj wśród wszystkożernej mbuny. Inna sprawa to miejsce dla ryb. Nie chcesz zagruzowywać akwarium, ale jakieś gruzowisko musisz stworzyć dla mbuny. Tym bardziej, jeśli wybierzesz terytorialne gatunki. Non mbuny planujesz 6 gatunków, czyli ponad 20 dużych ryb (szczególnie moori). One też potrzebują swojej przestrzeni. Zastanów się, czy ryby będą miały wystarczająco miejsca. 1
MarcinKoz Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 6 Stycznia 2020 8 minut temu, pozner napisał: Inna sprawa to miejsce dla ryb. Nie chcesz zagruzowywać akwarium, ale jakieś gruzowisko musisz stworzyć dla mbuny. Tym bardziej, jeśli wybierzesz terytorialne gatunki. Non mbuny planujesz 6 gatunków, czyli ponad 20 dużych ryb (szczególnie moori). One też potrzebują swojej przestrzeni. Zastanów się, czy ryby będą miały wystarczająco miejsca. Tak, to już jest odpowiedź która do mnie przemawia , a czy Crytocara nie będzie zbyt agresywna w stosunku do Lethrinopsów i Tramitichromis oraz czy te dwa gatunki nie będą przypadkiem się krzyżować ze sobą ?
pozner Opublikowano 6 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2020 15 minut temu, MarcinKoz napisał: czy Crytocara nie będzie zbyt agresywna w stosunku do Lethrinopsów i Tramitichromis To nie są aniołki, ale nie powinno być problemu. Nie chowałem moori. @tom77 na pewno wie więcej na ten temat. 18 minut temu, MarcinKoz napisał: czy te dwa gatunki nie będą przypadkiem się krzyżować ze sobą ? Tego nie musisz się obawiać. 1
MarcinKoz Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Dziękuję za wyjaśnienie paru tematów , a może ktoś by coś zaproponował do takiej obsady
pozner Opublikowano 6 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ja bym odpuścił Protomelasa. Bardzo ostra i terytorialna ryba. Pasuje bardziej do drapieżników i mbuny. Aulonocara jak najbardziej. Moim zdaniem masz dwie drogi. Albo tylko non mbuna, ta którą wymieniłeś, ale bez Protomelasa. Albo non mbuna z mbuną, ale mniej gatunków non mbuny. Tu mógłby zaistnieć Protomelas. Z mbuny mógłby być np. tradycyjny yellow i niezbyt terytorialny i elastyczny żywieniowo rdzawy. Z non mbuny Cyrtocara moorii i może Protomelas spilonotus. Może jeszcze Aulonocara jacobfreibergi (duża i mocna ryba). Tu niestety musiałoby być trochę gruzowiska, gdyż Protomelas też "lubi" skałki, a i Aulonocara dobrze się w nich czuje. Lethrinops i Tramitichromis byłyby tu za delikatne.
tom77 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, MarcinKoz napisał: Reszta obsady to mniej więcej : crytocaria moori 3/3 Lethrinops marginatus red fin Matema 3+3 Otopharynx spots "sani" 2+3 Tramitichromis intermedius Kambiri 2+4 2 godziny temu, MarcinKoz napisał: czy Crytocara nie będzie zbyt agresywna w stosunku do Lethrinopsów i Tramitichromis oraz czy te dwa gatunki nie będą przypadkiem się krzyżować ze sobą ? 3 godziny temu, MarcinKoz napisał: Może dodal bym jeszcze jakiegoś Protomelasa i Aulonocarę , ktoś by zechciał pomóc doradzić ? Ponieważ Protomelas wyklucza Lethrinopsa i Tramitichromisa (i odwrotnie), to: Wariant I (jeśli Cyrtocara z Protomelasem) (żywieniowo nie idealnie, ale kiedyś miałem Cyrtocarę na diecie w stronę roślin i było dobrze) : W dniu 11.09.2016 o 00:38, tom77 napisał: Deser dla amatorów mniej spokojnej obsady Non-mbuna z roślinolubnymi Protomelasami (poza głównym nurtem i założeniami artykułu) Koncepcja eksperymentalna X + Y + Z + coś? czyliroślinolubny Protomelas + silny „wyjadacz” + „adoptowana” piaskowa mbuna + (coś?)1/ ryba „X” to harem któregoś z potencjalnie agresywnych, wszystkożernych (z przewagą roślin) Protomelasów: ……. E2/ Protomelas sp. „steveni imperial” ……. E3/ Protomelas sp. „steveni taiwan” ……. E4/ Protomelas taeniolatus Boadzulu "Red" 2/ ryba „Y” to grupa silnych i asertywnych, niekoniecznie agresywnych, wszystkożernych (z przewagą mięsa) „wyjadaczy”, spośród: ……. E9/ Cyrtocara moorii autor zdjęcia (grupa C.moorii) - bartleo ……. A1/ Placidochromis phenochilus Mdoka („white lips”) ……. A2/ Placidochromis sp. „phenochilus tanzania” 3/ ryba „Z” to układ kilkusamcowy niewielkiej ale asertywnej, wszystkożernej (z przewagą roślin), nietypowej bo piaskowej mbuny, nazwanej przez Ada Koningsa „przesiewaczem”- w roli „grzebacza” ....... Gephyrochromis lawsi („przesiewacz piasku”, wszystkożerny i to raczej w stronę roślinek, samice średnioładne, samiec 11cm) – 3+6 zdjęcie toma77 Patrz wątek http://forum.klub-malawi.pl/topic/15588-gephyrochromis-lawsi-opis-i-spostrze%C5%BCenia-hodowcy/ 4/ ryba („coś?”) to na przykład drugi gatunek Protomelasa „X”, lub wielosamcowość „X” lub nic? lub ..... raczej bez "coś", bo w sumie mamy 720 litrów Wariant II (Cyrtocara z Lethrinopsem i Tramitichromisem) - to może wspomniany w pierwszym poście Otopharynx i koniecznie toniowy Copadichromis (raczej inny niż C. botleyi). Może być też yellow (ale nie wszystko na raz) Cyrtocara jest silna, ale raczej nie męczy słabszych (żyje we własnym świecie). Przynajmniej u mnie tak było. PS. Wszystko powyżej to oczywiście tylko moje zdanie. Nie będę agitował, ani udowadniał że mam rację (bo nie ma ludzi nieomylnych) Powodzenia Edytowane 6 Stycznia 2020 przez tom77
iquitos68 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 6 Stycznia 2020 3 godziny temu, MarcinKoz napisał: Reszta obsady to mniej więcej : crytocaria moori 3/3 Lethrinops marginatus red fin Matema 3+3 Otopharynx spots "sani" 2+3 Tramitichromis intermedius Kambiri 2+4 Może dodal bym jeszcze jakiegoś Protomelasa i Aulonocarę , ktoś by zechciał pomóc doradzić ? Podobno Lethrinops marginatus red fin źle się czują przy dużych rybach. Może być tak że się nie wybarwią. Te cytrocary rosną bardzo duże. Szukaj ryb które będą rosły do więcej niż 20 cm. Może drapieżniki ?
Rekomendowane odpowiedzi