Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Sprinciu napisał:

@SlavekG Serio uważasz że w bloku jest potrzebna grzałka do akwarium? Moje akwa jest z dala od grzejników a blisko okna i teraz ma temperatury rzędu 24.8-25.5

Bardziej koledze bym zaproponował wiatraki na lato, chyba że ma klime w mieszkaniu. :)

Jest klima

Opublikowano
1 minutę temu, Sprinciu napisał:

@SlavekG Serio uważasz że w bloku jest potrzebna grzałka do akwarium? Moje akwa jest z dala od grzejników a blisko okna i teraz ma temperatury rzędu 24.8-25.5

Bardziej koledze bym zaproponował wiatraki na lato, chyba że ma klime w mieszkaniu. :)

Nie wiem jaką kolega ma temperaturę w domu, a temperatura u  Ciebie ma się nijak do jego temperatury.

• Lubię to 2
Opublikowano

Spokojnie najpierw muszę sobie zrobić listę co kupić później zaplanować od czego zacznę , więc myślę że zakładanie zbiornika zacznę za jakieś 4 miesiące

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Sprinciu napisał:

@AndrzejGłuszyca To idąc tropem wskazanego przez Ciebie tematu nie ma sensu mieć kubełka a jedynie filtrację mechaniczną. Trochę mi się to nie spina, bo oznaczało by to że cała teoria producentów kubłów i wszystkich bio złóż do kubłów to bujda na resorach.

Oooo tóż to kolego. Trafiłeś w punkt👌. To jest robienie kasy, nic poza tym. Dla tego ja również nie mam w ogóle ceramiki. Bakterie w moich gąbkach są w stanie przemielić zdechłą rybę. 

Zresztą w latach 90-tych z budżetem ucznia szkoły podstawowej i średniej moje zbiorniki śmigały tylko na gąbkach. Aqua-szut 750 z gąbką był dla mnie jak teraz FX, czy Eheim😁

Edytowane przez przemo-h
  • Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, pozner napisał:

Bez przesady, można to tak przysłonić, że jest prawie niewidoczne.

Krzysiu z własnego doświadczenia i wypowiedzi innych to jest dobra głowica tylko że traktor. Strasznie buczy a po za tym to już nie te czasy aby taka głowica z gąbką wisiała gdzieś na szybie. Przyssawki zaraz zrobią się twarde i nici z trzymania. To tak Krzysiu na szybko.

21 minut temu, Sprinciu napisał:

Zgodnie z moją wiedzą jak pisałem już wyżej 1L dobrej ceramiki to 500-600m2 dla bakterii, niestety nie znalazłem nigdzie badań określających jaką powierzchnię posiada 1L piachu, ale śmiem twierdzić że mniejszą. Natomiast inną sprawą jest to iż jeśli mamy w kubełku określoną ilość złóż biologicznych to w jakimś stopniu dzięki temu wiemy jaką mamy powierzchnię filtracyjną.

Rozumie, że ktoś przeprowadził takie doświadczenie czy tylko wyczytałeś z ulotki na tejże ceramice. Co tu jest porównywać 1L ceramiki do 40-50kg piasku. Gdzie będzie więcej bakterii? Może w jednym litrze ceramiki czy w takiej ilości piasku????

Czy wiesz co to jet filtracja oparta na FBf,  złożem był tylko i wyłącznie piasek żadna ceramika. Uważasz, że ktoś by to zrobił aby zaszkodzić sobie i rybom. Więc zanim zacznie coś stanowczo twierdzić poczytaj proszę trochę o filtracji itd. Co do określania przez producenta powierzchni filtracyjnej byłbym ostrożniejszy. Bo reklama dźwignia handlu. Nie mówię, że tam nie ma w ogóle powierzchni tylko podchodzę do tego z rezerwą i Tobie też tak radzę.

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 2
Opublikowano
5 minut temu, Damian27 napisał:

więc myślę że zakładanie zbiornika zacznę za jakieś 4 miesiące

Za 4 miesiące może znajdziesz miejsce na 1200L i wtedy znów będziemy bić pianę na temat filtracji. Może zrób tak, jak już będziesz miał szkło w domu to załóż temat i wtedy poradzimy co z tym zrobić:)

• Lubię to 5
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

Może zrób tak, jak już będziesz miał szkło w domu to załóż temat i wtedy poradzimy co z tym zrobić

Dlatego temat zamykam  oraz dlatego , że kolega uzyskał więcej jak chciał informacji. Teraz będzie miał czas na analizę tego a my nie będziemy bić piany. Jak już będziesz miał akwa lub wcześniej to zakładaj nowe tematy zgodnie z tematyką działów.

• Lubię to 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.