Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rozumie ciebie @Robson79 tylko trochę przeraża mnie litraż takiego akwarium i koszty  utrzymania później, pół roku temu miałem akwarium 250 l i teraz chciałbym np celować w 550 l

U mnie woda nie jest tania mieszkam w centrum Warszawy

Edytowane przez Damian27
Opublikowano
Godzinę temu, Damian27 napisał:

@Sprinciu w tym wątku co mi podałeś jest świetne akwarium tylko od zawsze przeraża mnie Filtracja narurowa, kiedyś miałem i coś poszło nie tak i na podłogę wylało się ponad 250 l a teraz mam nowe mieszkanie w nowym budownictwie już wyposażone i nie chciał bym mieć dodatkowych kosztów remontu albo odszkodowania osobie podemną

Jeśli masz mieszkanie na piętrze boisz się zalania to najbezpieczniejszy jest filtr umieszczony w akwarium. Woda nie opuszcza zbiornika więc nie pocieknie. Jeśli filtr wewnętrzny to może być filtr kasetowy, ale to już trzeba go samemu złożyć.

Co do wielkości akwarium. Założysz 600 l to niedługo będziesz żałował że miałeś miejsce na większe i nie postawiłeś. Jednakże jeśli już chcesz duży zbiornik to trzeba jego budowę bardzo dokładnie przemyśleć. Nie ma co się spieszyć. Błędy mogą okazać się nie wybaczalne.

• Lubię to 2
Opublikowano
5 minut temu, Damian27 napisał:

Rozumie ciebie @Robson79 tylko trochę przeraża mnie litraż takiego akwarium i koszty  utrzymania później, pół roku temu miałem akwarium 250 l i teraz chciałbym np celować w 550 l

Pisałeś że szukasz akwarium ok 600l a 720l to tylko więcej o 120l a uwierz mi, przy takim zbiorniku to niewiele... Standardowe 500l to wymiar 200×50×50cm a 720l to 200x60x60... Przemysł to bo później będziesz żałował...

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, Damian27 napisał:

Rozumie a co byś proponował @iquitos68 ogólnie teraz mam mętlik w głowie i nie wiem od czego zacząć 

Edytowane przez Damian27
Opublikowano
8 minut temu, Damian27 napisał:

To ile kosztuje u Ciebie kubik wody i ścieków...? Przecież nie będziesz wymieniał co tydzień czy miesiąc całej wody... Ja u siebie podmieniam co 2 tygodnie ok 30% wody. Nawet gdybyś podmieniał co tydzień to wychodzi jakiś kubik... 

• Lubię to 2
Opublikowano

2 minuty temu, Robson79 napisał:

To ile kosztuje u Ciebie kubik wody i ścieków...? Przecież nie będziesz wymieniał co tydzień czy miesiąc całej wody... Ja u siebie podmieniam co 2 tygodnie ok 30% wody. Nawet gdybyś podmieniał co tydzień to wychodzi jakiś kubik... 

Cena za 1 m 3 wynosi 4 zl

Opublikowano

wolał bym mieć gotowy filtr fabryczny, gdzie będę wiedział że nić nie puści i nie będę miał powodzi

Tego akurat nie zagwarantuje Ci żaden fabryczny filtr. Osobiście bardziej ufam narurowcowi niż jakiemukolwiek kubełkowi. Jeśli wszystko prawidłowo i porządnie skleisz to nie ma prawa cieknąć.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

@Bartek_Denie mam zaufania co do filtracji narurowej ponieważ kiedyś miałem robioną taką filtrację przez fachowca polecanego przez wiele osób, miało być tak pięknie a skończyło  się 250 l na podłodze

Opublikowano
23 minuty temu, Damian27 napisał:

Rozumie a co byś proponował @iquitos68 ogólnie teraz mam mętlik w głowie i nie wiem od czego zacząć 

Akurat też jestem z Warszawy i dwa lata temu miałem podobne oczekiwania i dylematy gdy zakładałem zbiornik. Z 240 l z którego wyciekła mi woda przesiadałem się większy zbiornik. Spróbuj przeczytać mój wątek z tego czasu. to pomoże wyrobić Tobie zdanie:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.