Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam, cięcie to nie problem, ostry nóż jakaś prosta listwa i heja. 

A czym kleicie ze sobą gąbkę? Potrzebuję długą na 40cm, tnę z takiej 25x25 i muszę na długość sklecić, klej sekundowy się słabo sprawdza, bo się z czasem kruszy i trochę wyżera gąbki. 

Opublikowano
1 minutę temu, bobasxx napisał:

Potwierdzam, cięcie to nie problem, ostry nóż jakaś prosta listwa i heja. 

A czym kleicie ze sobą gąbkę? Potrzebuję długą na 40cm, tnę z takiej 25x25 i muszę na długość sklecić, klej sekundowy się słabo sprawdza, bo się z czasem kruszy i trochę wyżera gąbki. 

A nie lepiej kupić 50x50 i dociąć🤔

Opublikowano
3 minuty temu, suricade napisał:

A na czym polega problem z samodzielnym przycięciem? Nawet jak nie będzie idealnie to i tak będzie działało w kaseciaku.

Raz próbowałem. Za pierwszym razem gąbkę przyciąłem za szeroko i nie mieściła się w kaseciaku. Dociąłem ją więc jeszcze bardziej i powstały dziury którymi brud przechodził mi na złoże biologiczne które momentalnie zapychało się. 

Moja stara gąbka pii 45 jeszcze funkcjonuję. po prostu o nią dbam przy czyszczeniu jej. Jednakże chciałem zrobić modyfikację. 5 cm gąbkę pii 45 chciałem zastąpić dwoma - od zewnątrz 1 cm pii 10, a od wewnątrz 4cm  pii 45.

Opublikowano
40 minut temu, bobasxx napisał:

Jeżeli gąbka nie jest ruszana to można kleić silikonem akwarystycznym. Nie wiem jak to by działało przy ciągłym płukaniu.

40 minut temu, Bartek_De napisał:

Zdecydowanie lepsze rozwiązanie.

Opublikowano
Godzinę temu, Bartek_De napisał:

Pewnie że lepiej ale w szale zakupów, kupiłem trzy sztuki 25x25cm 😉

Opublikowano
44 minuty temu, suricade napisał:

Jeżeli gąbka nie jest ruszana to można kleić silikonem akwarystycznym. Nie wiem jak to by działało przy ciągłym płukaniu.

No właśnie raz na dwa tygodnie wyciągam i czyszczę. Chyba skleję sylikonem i dodatkowo "przeszyję" 🤔

Opublikowano (edytowane)

Wodna kraina robi gąbki na wymiar. Grubość od 1cm do 10cm i gęstość od 10ppi do 45ppi. Pisałem do nich kiedyś czy by nie zrobili gąbek na trzpienie do narurowca. Odpisali że nie , ale w kształcie prostopadłościanu to jakie klient sobie życzy.

https://sklep.wodna-kraina.pl/

Link do sklepu.

Edytowane przez KUBSON
  • Lubię to 1