Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę pozbyć się z akwarium 214 litrowego filtra mechanicznego z gąbką. Mam filtr kubełkowy JBL901 na zasysie prefiltr Eheima z watą. Akwarium jest małe i wewnętrzny filtr sporo zagraca. Mam falownik 2600. Czy można podłączyć następny kubełek z samą gąbką, ważne jest aby sprzęt był cichy. Czy może wymienić kubeł na mocniejszy.

Opublikowano

Jak masz fundusze i zależy Ci na ograniczeniu gratów w zbiorniku daj 1 mocniejszy kubeł np JBL e1502 i do niego prefiltr eheim.  Zerknij też na Oase Biomaster 600 który ma wbudowany prefiltr i wtedy w zbiorniku masz tylko rurkę zasysową bez prefiltrów.

Opublikowano

Ja jestem zrażony do JBL. Te filtry jednak często ciekną.

Poszedłbym w tego nowego Aquael Ultra Filter 1400.

Dobrze, że masz falownik. 90% roboty zrobi Ci poprawne ustawienie falownika i zgrania go z filtrem. Eksperymentuj.

Opublikowano

Mam JBL od kilku lat i nic nie cieknie. Wystarczy dokładnie zamknąć. Natomiast to co proponujesz to akurat kompletna nowość nie przetestowana w praktyce.

• Lubię to 1
  • Smutny 1
Opublikowano
1 minutę temu, suricade napisał:

Natomiast to co proponujesz to akurat kompletna nowość nie przetestowana w praktyce.

A do tego patrząc na porażkę Ultramaxa, podchodziłbym z dużą rezerwą do tego nowego do póki nie będzie wiadomo że jest dobry.

Opublikowano

No oczywiście że tak. Ostrożność wskazana.

Jednak nie spodziewałbym się takiej porażki jak z tymi JBLami. Wiem, że wielu ludziom te filtry długo szczelnie chodzą, ale wiem też, że wielu miało problemy takie jak ja. W życiu bym tego drugi raz nie kupił. A już na pewno nie jeśli mam akwarium w bloku, czy  po prostu w pomieszczeniu mieszkalnym. Teraz jak miałbym brać coś z Niemiec, to już wolałbym Eheima lub Oase. Ale Eheimowi spadła jakość w ostatnich latach, a Oase strasznie drogi.

Opublikowano

Mam działające nie od wczoraj 2 duże Ultramaxy i 2 duże Eheimy. Nigdy nic mi nie ciekło. Nie mierzę decybeli (chyba zbliżone). Wolę Ultramaxy. I takiego bym zastosował. 

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie na 260L teraz pracuje kubełek eheim professional4 +600 i prefiltr hw602 . Tylko rurka z zasysu w akwarium i falowniki na 2600L/H mam ustawiony i jest ok. Ale od przyszłego tygodnia zamiast falownika chcę zamontować aquael turbo 2000 i prefiltr eheim  i myślę że też da radę .