Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie Panowie! :) 

Mój zbiornik mam już zalany, powoli sobie dojrzewa i czeka na nowych mieszkańców :) 
Mam już dobraną obsadę i zastanawiam się nad odpowiednim pokarmem dla tej brygady :D 

Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano
Metriaclima estherae "red-red"
Labidochromis caeruleus "Yellow"
Cynotilapia sp."hara"

Co możecie mi polecić na start dla tych maluchów co będą mieć po około 4cm?

Będę wdzięczny za wszelkie cenne rady i sugestie :) 

Miłego dnia!

Edytowane przez Nowinsky
Opublikowano (edytowane)

Jak już rozmawialiśmy, polecam następująco:

Northfin Veggi 1mm

Northfin Kril Gold 1mm

Naturefood Premium Cichlid S lub Naturefood Premium Plant S

JBL Spirulina

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 2
Opublikowano

@SlavekG Czy na początek taki zestaw pokarmów będzie okej?
Northin Kril zamieniłem pokarmem Sera flora nature bo tak mi doradził hodowca od którego będę zamawiać obsadę :) 

79184843_487608465191121_5076997900488146944_n.png

73016391_280902499523767_1406091594569875456_n.png

Opublikowano

Nie ma potrzeby brać Sera Flora i JBL Spirulina- weź jeden z nich.  Jak usunąłeś Northfin Krill to wtedy weź Naturfood Premium Cichlid S. 

Opublikowano
W dniu 30.11.2019 o 11:53, Nowinsky napisał:

Co możecie mi polecić na start dla tych maluchów co będą mieć po około 4cm?

Witaj!

Dla tej wielkości maluchów ja bym zaproponował te pokarmy(wystarczą Tobie na kilka miesięcy małe opakowania) -

Jeśli chodzi o karmienie ryb,to podawaj je naprzemiennie. Pokarm w granulkach,mimo że jest on małej gradacji podawaj w mniejszej dawce niż pokarmy płatkowane. 

https://www.clarias.pl/naturefood-premium-cichlid-s-45g-dla-miesozernych-pielegnic-p-7230.html

https://www.clarias.pl/tropical-pro-defence-size-s-granules-100ml52g-pokarm-z-probiotykiem-p-42164.html

https://www.clarias.pl/osi-hs-aqua-spirulina-flakes-200ml35g-spirulina-premium-w-platkach-p-30944.html

https://allegro.pl/oferta/omega-one-veggie-super-color-kelp-flakes-28g-7906747245?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_supermarket_artykuły_dla_zwierząt&ev_adgr=Artykuły+dla+zwierząt&gclid=CjwKCAiAlajvBRB_EiwA4vAqiIJN2BlNGDC9UtRj_5ygPZvZZ4tOTbneZpfe9QZWrmP83UjJDakcqBoC3FEQAvD_BwE 

Dopiero potem jak ryby podrosną,to po zużyciu w.w. pokarmów zakupiłbym inne pokarmy (np. Northfin Veggie + Northfin Cichlid gradacji 1mm) ,bądź innych firm w płatkach. Osobiście mogę polecić Northfin , Nature Food , Tropical Pro Defence , NLS (New Live Spectrum Cichlid Formula). 

• Lubię to 1
Opublikowano

@egon44 wielkie dzięki za sugestie :) 

Dziś już przyjechał kurier z pokarmami bo tak mi polecił @SlavekG, a w zestawie posiadam:
Northfin Veggi 1mm
Northfin Kril Gold 1mm
Naturefood Premium Cichlid Plants S
JBL Spirulina 40%

Czy masz sugestie jak podzielić karmy na poszczególne dni?
Ile razy dziennie i w tygodniu podawać jaki pokarm?

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Nowinsky napisał:

Czy masz sugestie jak podzielić karmy na poszczególne dni?
Ile razy dziennie i w tygodniu podawać jaki pokarm?

Z krylem bym uważał,jeśli chodzi o dawkowanie,ale pozostałe pokarmy podawaj po prostu naprzemiennie dwa/trzy razy dziennie w (Uwaga) bardzo małych dawkach.

Kryll bym dawał osobiście 2 razy w tygodniu.

Opublikowano

@egon44jak rozróżnić bardzo małą dawkę od małej dawki lub średniej lub dużej?
Kompletnie się na tym nie znam :D Nie chciałbym żeby przez mój gest później ryby cierpiały i im brzuchy rozsadzało :( 

Opublikowano
Teraz, Nowinsky napisał:

jak rozróżnić bardzo małą dawkę od małej dawki lub średniej lub dużej?
Kompletnie się na tym nie znam :D Nie chciałbym żeby przez mój gest później ryby cierpiały i im brzuchy rozsadzało :( 

Tego Ci nikt nie powie, musisz sam to sobie wypracować. Jak dasz rybom małą szczyptę pokarmu i go zjedzą w 30 sek to powinno wystarczyć. Obserwuj też ryby, jak po karmieniu zauważysz że mają zaokrąglone brzuchy to znak że karmisz za dużo, możesz też co jakiś czas wrzucić tu fotkę i zobaczymy jak się mają. Te pokarmy są bardzo pożywne i należy nimi karmić w małych dawkach. Lepiej nie dokarmić niż przekarmić.

• Lubię to 1
Opublikowano

Czyli nie ma jakiegoś poradnika, że na 40 małych rybek daje się np. szczyptę lub dwie szczypty granulek? Albo  pół garści lub całą garść pokarmu płatkowego? :P 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Możem ale nie musi. @Pikczer widzisz tu blat?
    • No. Po wspólnych ustaleniach z rodziną doszliśmy do porozumienia - akwarium będzie stało w salonie, i najprawdopodobniej wymiarowo będzie wyglądało następująco: 200 cm długości, 80 szerokości i 60 wysokości. Czeka mnie pewnie sporo czytania żeby jakoś w miarę dobrze zgrać obsadę, z tatą zastanawiamy się generalnie nad mbuną (najbardziej podobają nam się rumowiska skalne/generalnie miejsca gdzie jest dużo skały) tata ma już z nią doświadczenia sporo, w przeciwieństwie do mnie, ale na pewno jeszcze zdążę się wiele dowiedzieć bo jeszcze jestem całkiem młody :). Także tak, dzięki za nakierowanie generalnie bo na pewno wyjdzie to dla pyszczaków na duży plus, a takie akwarium jak już zostało tutaj słusznie zauważone będzie piękną ozdobą salonu.
    • Jasne, macie racje, myślałem sobie nad tym i rzeczywiście nie ma co się z tym wszystkim spieszyć, finalnie akwarium najprawdopodobniej będzie w salonie bo u mnie w pokoju miejsca jest trochę, ale nie na tyle żeby móc postawić bardzo duże akwarium. Bardzo wam dziękuję za porady, bo uświadomiliście mi parę rzeczy . Tapatalkowane.
    • Koledzy podpowiadają Ci o maksymalizacji akwarium, uwierz mi, że mam akwarium 300 cm i do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem większego, bo mam miejsce. Gdyby go nie było i wcisnął bym na styk, nawet gdyby było to 200 cm to nie miał bym do siebie pretensji. Co do stelaża, blatu i innych ważnych rzeczy. Jeżeli ma to być w salonie, musi być to estetyczne i współgrać z całością. U mnie 3 tony stoi na meblu. Oczywiście mebel nie jest z IKEI ani z żadnej sieciówki, zrobiłem go pod zamówienie, a stolarz wiedział co robi. Pieniądze też są bardzo ważne, ale robienie czegoś , a potem poprawianie, bo coś się nie podoba, kosztuje dużo więcej. Ja swoje akwarium stawiałem 2 lata, zbieranie funduszy, czekanie na to co chcę. Dziś uważam, że warto, dozbierać kasę, przemyśleć wszystkie aspekty akwarystyczne, takie jak wielkość akwarium, sposób filtracji, podmiany wody itp. A moje o 60 cm za małe akwarium wygląda na szybko, tak.
    • Skoro to nie jest na 10cm gruby blat z prawdziwego orzecha włoskiego albo dębu to czy musisz koniecznie od niego zaczynać? Wyobraź sobie, że nie masz tego blatu i wtedy spróbuj obrać plan i wylicz to co chcesz. Ja wiem że ten blat też kosztuje ale przy takiej inwestycji nie ma sensu, aby się wszystko kręciło dookoła tego blatu, to nie Słońce.  Stelaż i akwarium najważniejsze elementy. Zobacz na ile wystarcza fundusze i to kalkuluj.  No i najważniejsze, odpowiedz sobie na pytanie: czy podoba mi się ten blat? Uwierz mi, że nawet jeśli nie jesteś pedantem to ten widoczny pod akwarium blat może szczypać w oczy, zawsze, każdego dnia.  Umiesz spawać? A Twój Tata umie? Idealny moment aby wspólnie zrobić stelaż pod akwarium. Jeśli masz taką możliwość to ją wykorzystaj.  Pamiętaj, że zarówno ja jak i większość tutaj ludzi absolutnie się nie mądrzy tylko są to zazwyczaj przytaczane własne doświadczenia i niekiedy wpadki.  Dobra, czas na kawę
    • Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.