Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę tylko bez słów krytyki, tak jak wcześniej zaznaczałem, tło jest robione na wzór Maro i Romka. To dzięki nim postanowiłem zrobić coś takiego, zmotywowali mnie do tego i to bardzo, zdjęcia też sa słabej jakości gdyż robione telefonem, aparatem zrobię efekt końcowy i na pewno wklęję, przed i po włozeniu do akwa.

b3734e70aa188099m.jpg

e80df7b924a61db9m.jpg

851b9e6bce7046cbm.jpg

06387faf0e569e29m.jpg

Proszę o łagodny wymiar kary. Przypuszczam i mogę zagwarantować że końcowy efekt bedzie z pewnością duzo lepszy.

Opublikowano

jedna rzecz jaka mnie razi to obudowa komina :/

wygląda jak komin w chałupie, przecież można to jakoś inaczej zaaranżować a nie walić takie sześciany , tak poza tym spoko tło

Opublikowano

Hmm mi sie podoba... Ale czy nie zabierze Ci zbyt durzo miejsca w akwa ... :?: Strasznie durzy ten komin po prawej mogłeś to zrobić inaczej ale skoro Ci się to podoba to sie nie narzucam. Napisz prosze z czego tło było robione ;) No i najlepiej koszt ;] sam przymierzam się do zrobienia tła w moiej 112 tylko że chciałbym zrobić jak najcieńsze żeby nie zabierać rybką swobody. Ale zobaczy się jeszcze ;]

Opublikowano

Dziękuje za wszelkie komentarze, nie miałem koncepcji co do komina, więc chciałęm zrobić coś na wzór zwaliska drobniejszych kamieni, nie odzwierciedlają tego fotki z uwagi na jakość i brak trójwymiaru. komina nie mogłem zrobić mniejszego gdyż wewnątrz bedzie chodził TC 3500 a musi mieć on troszkę przestrzeni aby zbierać to co tam wleci. A i pysie będą miały się gdzie chować w razie starć. Tak jak pisałem, tło było robione na wzór moich poprzedników, Maro i Romek. Konstrukcja tła była zrobiona z płyt XPS o grubości 20 mm, bardzo ciężko dostępna, jeśłi chodzi o Bydgoszcz, musiałem zakupić cały balot czyli około 0.33 m w balocie jest 20 płyt, ja zużyłem 3 sztuki. Całość kleiłem silikonem akwarystycznym. Następnie z pianki poliuretanowej utworzyłem skały które po obróbce również silikonem przykleiłem do ścian konstrukcji, wolne miejsca uzupełniłem już na samym tle pianką i również obrobiłem. Po około 3 dniach pokryłem je pierwszą warstwą CR65, który również znalazłem cudem. I tak to się obecnie przedstawia. mam nietypowe akwa dla pysi, jest to profil i jest zdecydowanie za wysoki dla tego biotopu. Obiecuję że gdy zakupię moją wymarzoną 200 cm to tło będzie zupełnie inne, nie będe się wzorował na innych po za sposobem konstrukcji i realizacji. Wzór będę się starał opracować sam. Pozostało mi jeszcze nałożenie jednej warstwy CR65 oraz pomalowanie tła farbami FAUST które zdobyłem za pomoca kolegi z klubu policeman któremu bardzo za to dziękuje. Jest mi tylko strasznie głupio bo są święta i nie mogę dokonać przelewu za farby gdyż sam takiego przelewu nie otrzymałem. Ale z pewnością wszystko bedzie jak najszybciej uregulowane. Po pomalowaniu tła zrobię zdjęcia w lepszej jakości bezpośrednio przed jak i po zamontowaniu w akwa. Tło faktycznie bedzie zajmowało troszkę miejsca, ale mam nadzieję że po redukcji mojej obsady bedzie im tam dobrze się mieszkało.

Aha, i jeszcze koszty, no jak na pierwszy raz to troszkę mnie to kosztowało, balot płyt 180 zł, pianka poliuretanowa 3 szt około 50 zł, silikon 2 tuby 22 zł, Ceresit CR65 - niestety tylko 25kg - 50 zł, oraz farby FAUST 4 puszki 0,350 oraz jedna puszka 0,750 w sumie - 66 zł

Sumując - zakup wszystkich potrzebnych elementów i składników to kwota rzędu około 370 zł no i czas który jest bezcenny. Ale pocieszające jest to że kolejne bedzie mnie kosztowało około 50 zł bo potrzebna mi bedzie tylko pianka.

Opublikowano
  yaro napisał(a):
jedna rzecz jaka mnie razi to obudowa komina :/

wygląda jak komin w chałupie, przecież można to jakoś inaczej zaaranżować a nie walić takie sześciany , tak poza tym spoko tło

Wiem że to może troszkę dziwnie wyglądać, ale z drugiej strony - znalazło by się w jeziorze Malawi coś takiego jak pionowe ściany. może coś na wzór wycinka z jeziora. Sam nie wiem, tak po prostu wyszło, może chciałem inaczej, ale jak już pisałem, to profil i po zewnetrznych ścianach nie mam miejsca aby to jakoś rozprowadzić. Miałem do dyspozycji tylko 22 cm po bokach, nie mogłem nic innego zrobić. Ale obiecuję Tobie że kolejne tło i jego komin, nie będa przypominały "komina w chałupie" Pozdrawiam.

Opublikowano

Super bizdzi ale czy przewidziales wzmocnienia boczne w akwa jak tak dopasowane tlo tam wepchniesz?

ja moje robilem 10 cm wezsze i spod dokleilem potem

ale mi sie podoba :)

Opublikowano

Dopasowywałem cała konstrukcję jak nie była pokryta Ceresitem i wszystko wskazywało na to że wejdzie bez problemów do akwa, ale cza pokaże. Włozyłem nawet podstawę do zbiornika i z tego co zaobserwowałem wszystko powinno być dobrze.

Opublikowano

Ja dzis wpasowywalem moje na cacy i okazalo sie ze musze nozykiem pod katem pozcinac rogi plyt bo zapomnialem o lsztalcie sylikonu w akwa :) ale juz dziala

Opublikowano
;) no to ja tutaj byłem przewidujący i zrobiłem to od razu po sklejeniu konstrukcji z płyt, znaczy nie tyle co przewidujący tylko tak jakoś mi się o tym przypomniało ;)