Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje gratulacje!Akwarium masz przepiękne!!!Zacząłem żałować że teraz otoczaki wstawiłem do swojego akwarium.

Jeszcze raz bardzo ci gratuluję!!!

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki serdeczne kol. @GOLUMN :)
To akwarium akurat cieszy oko moich Klientów przychodzących do biura, ale też i moje oraz kolegów i koleżanki z firmy :) 
Przyznam nieśmiało, że baniaczek fajnie "rozładowuje" emocje Klientów, którzy zatrzymują się przy nim, siadają na fotelach i pytają: "Czy to akwarium morskie" ? :) haha No i zaczyna się rozmowa która jest fajnym "before" przed rozmową "służbową"... Trochę żałuję, że nie zrobiłem długosci 170cm, ale dobre to, co jest.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 14.11.2019 o 09:21, luck83 napisał:

Chciałbym Wam zaprezentować moje drugie szkiełko jakie powstało na początku września.

Akwarium: 150x50x55cm, poj. 412,5 l. brutto.
Filtracja: Jebao/Jekod DCP5000, kaseta filtrująca.
Cyrkulacja: Jebao/Jekod OW25.
Aranżacja: serpentynit zielony + piasek 0,8-1,2mm.

Łukaszu,

Co to jest za rodzaj filtracji? Czy jest bardziej wydajne i również tak ciche jak narurowiec?
Już nie korzystasz z filtru narurowego bo oglądałem Twoje filmy na youtube i tam miałeś właśnie taką filtracje zastosowaną?

Pozdrawiam

Opublikowano
4 godziny temu, Nowinsky napisał:

Co to jest za rodzaj filtracji? Czy jest bardziej wydajne i również tak ciche jak narurowiec?
Już nie korzystasz z filtru narurowego bo oglądałem Twoje filmy na youtube i tam miałeś właśnie taką filtracje zastosowaną?

Filtracja na pompie DCP-5000 to nic innego jak pompa obiegowa umieszczona w "kasecie"/"obudowie" DIY sklejonej ze spienionego pcv. Na forum znajdziesz obszerny wątek na ten temat jak to zbudować i czym. W moim przypadku (i chyba u większości kolegów również) ta filtracja jest bezszelestna. Minus taki, że zabiera trochę miejsca w akwarium, więc warto mieć baniaczek chociąż 50cm szeroki jeśli byś decydował się na kasetę opartą na DCP-5000. 

Filtr narurowy zaś mam w drugim akwarium ... :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Tymczasem po ponad 3,5 m-ca funkcjonowania, zbiornik prezentuje się następująco (doszło trochę bordo i zieleni tu i ówdzie) ... 

IMG_20191216_144722.thumb.jpg.a92e84f146b8ec8dd614c2bfaa6c9862.jpg

Doczekałem się też kilku sztuk narybku Metriaclima Fainzilberi Nkanda z samiczkami OB :)

Oko bardzo cieszą samiczki Nkandy..., oto i jedne z nich:
IMG_20191216_143625.thumb.jpg.99dd9963da50f3d217c07180e7c76b5e.jpg

... zobaczymy co wyrośnie z maluszków, które niedawno wypuściły na świat :)

Edytowane przez luck83
  • Lubię to 8
Opublikowano
W dniu 14.11.2019 o 12:01, Bartek_De napisał:

Świetna robota Łukasz emoji106.pngemoji108.pngemoji123.png Aranżacja przepiękna i ciekawa obsada, kolejny wzór do naśladowania dla "młodych" malawistów, bo ostatnio mamy wysyp tematów "chcę dużo i kolorowo" emoji6.png i ładowanie siedmiu gatunków do 300Lemoji24.png
Jeszcze raz brawoemoji122.pngemoji122.png

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Siedem gatunków do 300L dla ortodoksyjnych malawistów to zbrodnia już to zauważyłem tu na forumu, jednak dla przeciętnych hobbystów jak ja którym akurat podobają się rybki z tego biotopu jest to normalna sprawa. Uważam, że to forum jest miejscem dyskusji jednych i drugich 😎

• Zmieszany 1
  • 1 miesiąc temu...