Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Listopada 2019 #61 Opublikowano 11 Listopada 2019 1 minutę temu, Sławol napisał: Moduł BTN z naciętymi zębami zasysa wodę za pomocą pompki, woda wraca wylotem powyżej tafli. No i sprawa jasna. Dzięki. 1
Slawek-meszek Opublikowano 11 Listopada 2019 #62 Opublikowano 11 Listopada 2019 13 minut temu, tomaszzt napisał: Skoro o ruch tafli chodzi. Do tej pory mam tego hamburga na pompę powietrzną i wylot skierowany jest na równi z powierzchnią wody. Proszę Cię zrób jakis filmik chciałbym to zobaczyć a i innym też się przyda.
przemo-h Opublikowano 11 Listopada 2019 #63 Opublikowano 11 Listopada 2019 Ja wychodzę z założenia, że falownik musi mieć większy przepływ w takim filtrze niż pompa. Pompa ma wąski strumień, a falownik dmucha szerokim. Głowica 2000 l/h w zbiorniku autora zrobi konkretną robotę, a falownik o takim przepływie już niekoniecznie. Tutaj trzeba falownika o przepływie + - 3000l/h. Wszystko jedno czy będzie to falownik, czy pompa. Działać będzie i zrobi rewelacyjną robotę.
tomaszzt Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #64 Opublikowano 11 Listopada 2019 8 minut temu, Slawek-meszek napisał: Proszę Cię zrób jakis filmik chciałbym to zobaczyć a i innym też się przyda. Na początku tematu zamieściłem filmik i zdjęcie z góry na filtr - wiem, marnej jakości..... 2 minuty temu, przemo-h napisał: Ja wychodzę z założenia, że falownik musi mieć większy przepływ w takim filtrze niż pompa. Pompa ma wąski strumień, a falownik dmucha szerokim. Głowica 2000 l/h w zbiorniku autora zrobi konkretną robotę, a falownik o takim przepływie już niekoniecznie. Tutaj trzeba falownika o przepływie + - 3000l/h. Wszystko jedno czy będzie to falownik, czy pompa. Działać będzie i zrobi rewelacyjną robotę. Pocieszające to, co napisałeś, zwłaszcza to z "rewelacyjną robotą" Rozumiem, że Tunze 6020 (2500l/h) będzie za mały ?!
Robson79 Opublikowano 11 Listopada 2019 #65 Opublikowano 11 Listopada 2019 27 minut temu, Sławol napisał: Moduł BTN z naciętymi zębami zasysa wodę za pomocą pompki, woda wraca wylotem powyżej tafli. Tu niema co porównywać tego modułu do zwykłego skimmera, bo zwykły skimmer tylko zasysa wodę z powierzchni ale nie powoduje łamania powierzchni aby ją natlenić... I o to nam chodziło... Teraz już wszystko jasne...
Slawek-meszek Opublikowano 11 Listopada 2019 #66 Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) 15 minut temu, tomaszzt napisał: Rozumiem, że Tunze 6020 (2500l/h) będzie za mały ?! Myślę, że tak. Jak wcześniej napisałem używałem falownika jvp102 6000l/h https://allegro.pl/oferta/falownik-jvp-102-happet-8653480458?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_supermarket_artykuły_dla_zwierząt&ev_adgr=Artykuły+dla+zwierząt&gclid=EAIaIQobChMI2cTK1vTi5QIVzRsYCh26Pg2PEAQYBSABEgI2aPD_BwE przepływu teoretycznie do pchania wody w tak dużym zbiorniku nadaję się. Wiem że Tunze to jakby półka więcej i też inaczej dmucha ale jednak będzie to za mało. Tanszą opcją a napewno dobrą bedzie ten oto falownik https://allegro.pl/oferta/sun-sun-jvp-132-4000-8000l-falownik-cyrkulator-8295666240?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_supermarket_artykuły_dla_zwierząt&ev_adgr=Artykuły+dla+zwierząt&gclid=EAIaIQobChMIocbGsvPi5QIVA6wYCh0CAAsUEAYYASABEgIsnvD_BwE zdjęcia zapożyczone z internetu Wydajność dobra magnes to najważniejsze a i cena rozsądna. Wiem wiem, że to chinol. Ja jakoś nie mogę złego słowa powiedzieć to tych wyrobach. Akurat trafiałem na dobre sztuki Edytowane 11 Listopada 2019 przez Slawek-meszek 1
przemo-h Opublikowano 11 Listopada 2019 #67 Opublikowano 11 Listopada 2019 6 minut temu, tomaszzt napisał: Rozumiem, że Tunze 6020 (2500l/h) będzie za mały ?! Jeśli nie chcesz żadnych, innych gratów w zbiorniku, to może być za słaby.
tomaszzt Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #68 Opublikowano 11 Listopada 2019 1 godzinę temu, przemo-h napisał: Jeśli nie chcesz żadnych, innych gratów w zbiorniku, to może być za słaby. No dobra, a gdybym zechciał zostawić jeszcze głowicę aquaszuta 750 z gąbką ?!
suricade Opublikowano 12 Listopada 2019 #69 Opublikowano 12 Listopada 2019 To może zadziałać. Ale dla przypomnienia, w hamburgu będzie napęd powietrzny plus Aquaszut i zrezygnujesz Z głowicy z gąbką?
przemo-h Opublikowano 12 Listopada 2019 #70 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) @tomaszztTunze 6045 ma zapas do 4500l/h i jest to limuzyna, która na pewno cię nie zawiedzie. Sobo widzę odpada po złych doświadczeniach. Kolega Sławek zasugerował SunSun 4000-6000 l/h i widać, że wszyscy myślimy podobnym tokiem. W tym przypadku jest szansa na to, że cała filtracja i cyrkulacja będzie oparta tylko na tym, jednym Hamburgu. Sławek zaproponował inny, tańszy kompromis, niż Sobo, które nie wchodzi w grę po złych doświadczeniach. Moją uwagę w tym SunSun przykuła budowa i uchwyt, które wyglądają podobnie do Tunze, więc jest szansa, że może być cichy. Zresztą Sławek sobie chwalił. Możemy zacząć też od początku. Pisałeś, że zalegają ci jakieś graty w piwnicy. Jaki sprzęt masz dokładnie, prócz tej głowicy aqua-szuta w zbiorniku? Może uda się coś z tego sklecić. Rozumiem, że ten Aqua-szut nie zmieści się do Hamburga? Próbowałeś go wcisnąć? To tylko gąbka, więc myślę, że nie będzie problemu, jeśli użyjesz trochę przemocy, aby to zainstalować. Edytowane 12 Listopada 2019 przez przemo-h 1
Rekomendowane odpowiedzi