FilipM Opublikowano 9 Listopada 2019 #1 Opublikowano 9 Listopada 2019 Witam :D Właśnie zaczynam z malawi i chciałbym was prosić o pomoc w doborze obsady.Jest to 450l, 150x50x60.Wiem że 3 gatunki do tego litrażu najbardziej pasują,ale nie mam jakiejś konkretnej koncepcji.Na pewno ma być kolorowo ,ale też nie chciałbym jakichś standartowych ryb tylko coś bardziej oryginalnego.Możecie się wykazać
SlavekG Opublikowano 9 Listopada 2019 #2 Opublikowano 9 Listopada 2019 Witaj na forum, trafiłeś w dobre miejsce zapewne dostaniesz tyle propozycji że nie będziesz wiedział na co się zdecydować Do Twojego litrażu pokusiłbym się o 4 gatunki, no chyba że to Twoje założenie że mają być 3. Czasem te standardowe ryby prezentują się dużo lepiej od jakichś niby rzadkich, wyszukanych. Od siebie mogę zaproponować następująco: Metriaclima Kingsizei Lupingu, Pseudotropheus Cyaneorhabdos Pseudotropheus Acei Luwala Cynotilapia Zebroides Jalo Reef lub Red Top Likoma ( osobiście wolę Jalo Reef) Możliwości jest dużo więcej i zapewne tu one padną
egon44 Opublikowano 9 Listopada 2019 #3 Opublikowano 9 Listopada 2019 Witaj @FilipM Zerknij na tematy obsad w tym samym dziale. Zrób sobie listę gatunków ryb, które się Tobie podobają, a potem razem z kolegami doradzimy co z czym się je
FilipM Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 9 Listopada 2019 Jeśli mówisz że 4 sobie poradzą to oczywiście mogą być 4 .Oglądałem już tyle gatunków że mi się wszystkie zaczęły podobać. @SlavekG,fajne zestawienie,ale brakuje mi mojego ulubionego koloru,czerwonego.Dlatego wymienił bym jakiś jeden z tych na coś z czerwonym kolorem i wtedy byłoby idealnie.
SlavekG Opublikowano 9 Listopada 2019 #5 Opublikowano 9 Listopada 2019 1 minutę temu, FilipM napisał: Jeśli mówisz że 4 sobie poradzą to oczywiście mogą być 4 .Oglądałem już tyle gatunków że mi się wszystkie zaczęły podobać. @SlavekG,fajne zestawienie,ale brakuje mi mojego ulubionego koloru,czerwonego.Dlatego wymienił bym jakiś jeden z tych na coś z czerwonym kolorem i wtedy byłoby idealnie. Z typowym czerwonym to u mbuny problem ale jest ładny mocny pomarańczowy, mówię tu o Metriaclima Estherae. Nie każdy się ze mną zgodzi, ale uważam że możesz iść nawet w 5 gatunków w tym zbiorniku.
Bezprym Opublikowano 9 Listopada 2019 #6 Opublikowano 9 Listopada 2019 Labeotropheus trewavasae thumbi west ma łososiowe samice, więc może na ten gatunek się zdecydujesz?Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Jeb_us Opublikowano 9 Listopada 2019 #7 Opublikowano 9 Listopada 2019 Ja ze swojej strony zaproponował bym koledze jak powyżej @SlavekGMetraclima estherea minos reef Ob samica bo ciapki są super i przekonały mnie do siebie na 100%. Co do typowo czerwonego to jak koledzy wyżej, chyba że sztuczne twory ale tych nie polecamy, ewentualnie, możesz Iodotropheus sprengae, ale to takie miedziano-fioletowe.
przemo-h Opublikowano 9 Listopada 2019 #8 Opublikowano 9 Listopada 2019 Tropheops chilumba ma piękne, czerwone detale. Samice są morelowe. Moim zdaniem jedne z piękniejszych, obok Metriaclimy estherae. Jest jeszcze Labeotropheus fuelleborni Thumbi West, Labeotropheus trevawasae Thumbi West, Pseudotropheus 'perspicax orange cap' oraz Metriaclimy emmiltos i pyrsonotos z pomarańczowo-czerwonymi detalami. Labeotropheus trewavasae Chilumba, Manda i Chiofu podchodzą bardziej w ceglany odcień. No chyba, że chcesz hybrydę, ale tych ryb nikt tutaj nie poleca, a wręcz przeciwnie. 1
Tomasz78 Opublikowano 9 Listopada 2019 #9 Opublikowano 9 Listopada 2019 3 godziny temu, FilipM napisał: wymienił bym jakiś jeden z tych na coś z czerwonym kolorem CYNOTILAPIA ZEBROIDES COBUE
FilipM Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 9 Listopada 2019 Dziękuje wszystkim,mam już jakąś wizję teraz. Do tych trzech jeszcze musiałbym dobrać coś z żóltych ryb Pseudotropheus Cyaneorhabdos Tropheops chilumba Cynotilapia Zebroides Jalo Reef
Rekomendowane odpowiedzi