Skocz do zawartości

Labidochromis Caeruleus "orange" Ruarwe - do zdoby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Ryba wygląda tak:

http://www.malawi-dream.info/Labidochro ... Ruarwe.htm

Nie spotkałem się z nią wcześniej, szczerze się przyznaję. Czy ta ryba jest do zdobycia? czy ktoś ma taką odmianę naszego pospolitego "yellowa"?albo miał, albo słyszał, że ktoś miał albo ma :wink:

A tu jeszcze jedna odmiana... Caeruleusa :D

http://www.riftlakes.com/cichlids/labid ... ose_e.html

Ale ta mi się nie podoba, w przeciwieństwie do podanej wyżej.

UPDATE

Jednak można ją gdzieś nabyć... tylko to nie Polska :cry:

http://cichlidsandherps.net/id17.html

Opublikowano

tym "orange" z pierwszego linku bym tak bardzo sie nie podniecał bo widać że dosć mocno podkręcony w PSie lub innym podobnym programiku

zreszta już w linku gdzie sa na sprzedaż to widać że różnica tako duża niejest pomiedzy orange a normal.

A tak BTW to nasz pospolity yellowek to najpospoliciej w naturze wystepuje w wersji błekitnawej :D

Opublikowano

Kurczę, właśnie wiem, że te zdjęcia takie jakieś nie bardzo... Ale tak sobie pomyślałem, że np zdjęcia Greshakei w necie są takie brzydkie, a ja w swoim jestem zakochany :D to może i te ryby byłyby ładniejsze w akwa...

Szkoda, że nie taki orange z niego, bo ładniej by wyglądał z chisumulae w jednym akwa, a tak będę musiał dać wersję "white" :(

Opublikowano

Witam

male sorki ze tak dlugo milczalem :-)

Co do samych "purplow" swietne ryby bardzo zywiolowe w sakli 1-10 dalbym im "9" raczej agresywne i to dla pobratancow tez. Nie mialem z nimi wiekszych problemow w howie, jadly wszystko - ogromna kryptokorynke rowniez :-)). Z ciekawszych rzeczy - wyciely mi cala populacje swiderkow!!! nie zostal sie zaden w akwa!!! Przywiazane do swojego kamienia, ktorego uporczywie bronily nawet przed liscmi kryptokoryny wlasnie :-))) IMHO stronily od mocnego swiatla jak i wyloty filtru.

pozdrawiam

MekkaB

ps. luknij do galerii maja tam fote gdy byly male.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :wink:

Szczerze mówiąc jako młodzież, to bardziej podobają mi się moje "łajty" :wink: Pocieszyłeś mnie informacją o świdrach, ja mam ich już za dużo, zaczyna się robić z tego mały problem, ale jeśli mogę go w ten sposób rozwiązać... I ja będę szczęśliwy i ryby.

A powiedz mi taką rzecz. Piszesz o ich agresji (co prawda o odmianie "purple"), myślisz, że odmiana "white" może być z L. Chisumulae w jednym akwa? pytam akonto zakladanego zbiornika - taką obsadę chciałem w nim mieć.

Opublikowano

Witam

L. Chisumulae (inna nazwa Cizumulu) to male dranie!!! temperament nieproporcjonalny do ich wielkosci!!! Generalnie pasuja do caeruleus jak "talala". Mozsz miec z nimi problem jesli chodzi o jedzonko! Wiem ze dzis juz wszystko mozna dostac gotowe, jest cala masa pokarmow przeznaczonych dla ryb z malawi, ale nic nie zastapi soczystego, tlustego robala plynacego w tonii wodnej lub szukajacego odrobiny pisaku jako kryjowki :-) Dlaczego o tym pisze. To mloda ryba w akwariach nie wiem jak zniesie sztuczne pokarmy - wiem ze slyszenia ze te odlawiane mialy problemy z przystosowaniem.

Wracajac do pytania, troficznie bardzo podobne, wygladem rozne - imho nie powinny sie krzyzowac.

pozdrawiam

MekkaB

Opublikowano

Dzięki za informację :wink: teraz wiem, że idę w dobrym kierunku. zbadam jeszcze sprawę pokarmu, bo szczerze, nie robiłem tego jeszcze - mam czas do lipca.