Skocz do zawartości

Sterownik LED ZooLight - wasze opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie!

Czy ktoś z was posiada taki sterownik? Mam już LEDy z tej firmy i jestem zadowolony. Teraz rozważam zakup takiego sterownika. Powód? Praktycznie co chwilę gdzieś wyjeżdżam i nie zawsze jest ktoś wtedy w domu kto mógłby zadbać o światło dla rybek. A nie chcę ich zostawiać z ciągle palącym się światełkiem albo totalnie bez. Pokój jest bardzo ciemny i do tej pory musiało im wystarczyć małe źródło światła z okna, ale nie chcę tak już robić.

Cena tego sterownika jest dosyć hardkorowa nie oszukujmy się - ale jeśli ma zdać egzamin i proponuje też dodatkowo ciekawe funkcje, które urozmaicą nieco pracę światła w akwa to jestem w stanie za to zapłacić. 

imageproxy.php?img=&key=393158c8112c46f4imageproxy.php?img=&key=393158c8112c46f41856503973_Zrzutekranu2019-10-31o17_57_47.thumb.png.d30bd00706c2fee8b9990174fd5f3e86.png

Dlatego właśnie zakładam temat aby spytać czy ktoś posiada albo zna działanie tej machiny i do czego jest zdolna. W internecie coś tam jest ale nie jest to dla mnie do końca jasne na ile te funkcje działają jak trzeba i jaki jest ich zakres dokładny i możliwości.

+ dodatkowe pytanie, czy może obsługiwać osobno taśmę RGB i WHITE i czy do każdej z nich wtedy są osobne opcje ustawienia w tym samym czasie?

Ew podajcie mi jakieś alternatywy, których używacie i sobie chwalicie 😀

Edytowane przez blindman
Opublikowano (edytowane)

@Boos82 cenowo o wiele lepiej ale odpada bo właśnie zależy mi, żeby od 0% dociągał zawsze do takich wartości R, G i B osobno, żeby zawsze finalnie wychodził taki sam kolor jak mam teraz spersonalizowany ustawiony DIY na pilocie.

Ma ktoś może ten zoolight albo coś z taką właśnie opcją? Jak go już odpalę to będzie sobie chodził zawsze nie tylko na wyjazdy i chcę, żeby ustawiał światło wg moich upodobań.

Edytowane przez blindman
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja używam tego urządzenia. Zakupiłem go ponad rok temu z myślą na przyszłość o pyszczakach.  Aktualnie obsługuje mi dwa zbiorniki. Wiem że w internecie jest mało konkretów więc podam to czego nie ma opisanego a jest ważne dla potencjalnych nabywców.   Urządzenie posiada 4 kanały:

1- led biały 

2- led biały

3- led kolor

4 - led roślinny

Kanały 1 i 2  zawsze działają jednocześnie (nie można ustawiać oddzielnie 1 i 2) 

Kanał 3 ustawia się co tylko chcesz dla każdego koloru

Kanał 4  przeznaczony jest dla lamp wspomagających rozwój roślin (choć w najnowszych modelach jest opisany jako dodatkowa lampa) ale także ma możliwość podpięcia dedykowanej dla sterownika listwy odcinającej zasilanie do której można podłączyć jeszcze dwie lampy. Kanał ten działa tylko na zasadzie włącznika czasowego. 

Pewnie elektronik lub ktoś kto ogarnia temat by  sobie zrobił ledy do niego. Ja używam oryginalnych lamp.    Efekt wschodów i zachodów jest fajny.  Są tam oczywiście i inne jak np. burza z piorunami , zachmurzenie czy oświetlenie nocne. 

• Lubię to 1
Opublikowano
On 10/31/2019 at 6:10 PM, blindman said:

Witajcie!

Czy ktoś z was posiada taki sterownik? Mam już LEDy z tej firmy i jestem zadowolony. Teraz rozważam zakup takiego sterownika. Powód? Praktycznie co chwilę gdzieś wyjeżdżam i nie zawsze jest ktoś wtedy w domu kto mógłby zadbać o światło dla rybek. A nie chcę ich zostawiać z ciągle palącym się światełkiem albo totalnie bez. Pokój jest bardzo ciemny i do tej pory musiało im wystarczyć małe źródło światła z okna, ale nie chcę tak już robić.

Cena tego sterownika jest dosyć hardkorowa nie oszukujmy się - ale jeśli ma zdać egzamin i proponuje też dodatkowo ciekawe funkcje, które urozmaicą nieco pracę światła w akwa to jestem w stanie za to zapłacić. 

imageproxy.php?img=&key=393158c8112c46f4imageproxy.php?img=&key=393158c8112c46f41856503973_Zrzutekranu2019-10-31o17_57_47.thumb.png.d30bd00706c2fee8b9990174fd5f3e86.png

Dlatego właśnie zakładam temat aby spytać czy ktoś posiada albo zna działanie tej machiny i do czego jest zdolna. W internecie coś tam jest ale nie jest to dla mnie do końca jasne na ile te funkcje działają jak trzeba i jaki jest ich zakres dokładny i możliwości.

+ dodatkowe pytanie, czy może obsługiwać osobno taśmę RGB i WHITE i czy do każdej z nich wtedy są osobne opcje ustawienia w tym samym czasie?

Ew podajcie mi jakieś alternatywy, których używacie i sobie chwalicie 😀

A czy porównywałeś funkcjonalność tego sterownika np. ze sterownikiem Led Dimmer v4 kolegi @RomanoLindano?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Falcowski napisał:

Albo TC421?

Te burze i chmury to już taka trochę fanaberia mi się wydaje.

No i brak symulacji cieni ptaków przelatujących nad jeziorem ;)

Co do cieni ptaków to jak najbardziej są 😂😂

Ale do meritum,

Używam tego sterownika od roku i o samym urządzeniu złego słowa nie mogę powiedzieć. Działa jak należy. W miarę przejrzysty interfejs. Symulacja zmierzchu i świtu płynna. Minus to oczywiście cena. A i jeszcze jedno moje spostrzeżenie, nie tyle dotyczące produktu ale samej firmy ZooLight, cóż jest ona w pewnym sensie przykładem "januszostwa biznesowego".  Róznica w cenie przy zakupie w PLN a w EUR jest bardzo dziwna. Zestaw Malawi2 z dwoma świetlówkami 100cm kosztuje ok 1000PLN lub 330EUR. Przy wysyłce za granice istnieje tylko opcja euro.... mieszkasz za granica widać stać cię na prawie 30% dopłatę...widać taka polityka firmy.

Pozdrawiam

Szym

Edytowane przez Shymoon
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem ten sterownik już 2 miesiące temu i widzę, że jest powrót do tematu. 

Za tą cenę można kupić o wiele bardziej zaawansowane technologie już abstrahując od sprzętu akwarystycznego, ogólnie jak na 600 zł to rzeczywiście powinno mieć jeszcze conajmniej funkcje przelatujących ptaków i to jeszcze z wyborem ich gatunku i prędkości lotu a i tak by się to nikomu nie przydało. Przynajmniej by było poczucie za co to 600zł. A za tą cenę marzyłoby mi się coś kontrolowane appką w smartfonie tak jak w morskiej lampie droższej o 4 stówki  a mamy w pakiecie i sterowanie i samą lampę i appke do telefonu i parowanie z innymi lampami itp itd. Niestety tutaj za wygórowaną cenę mamy w pakiecie jedynie karkołomne ustawianie wartości kolorów %owo, których to zmian nie możemy obserwować w czasie rzeczywistym, co jest przecież kluczowe! Dopiero po wyjściu z trybu edycji lampy włączają się i widzimy efekt. To jest trochę wstyd, że sprzęt za tyle siana nie ma ogarnięte tak podstawowej rzeczy. Przecież to jest poniekąd jego funkcja kluczowa. Nawet pilociki z aliexpress to potrafią. A tu wymarzona appka.

Firma zdecydowanie wykorzystuje pewne braki konkurencji na rynku. Ja szukając tego sterownika nic bardziej profesjonalnie wygl. nie znalazłem tak, żeby było na stronce ładnie wszystko wypisane i nie musisz się zastanawiać, czy będzie pasowało pod twoje światło. Jak nie masz czasu/nie chce ci się zastanawiać, czy to będzie działało jak trzeba to tak jak ja możliwe mimo ceny wybierzesz ten sterownik. Akurat u mnie to było jeszcze tak, że miałem już ich ledy. I to są pierwsze powody zakupu a kolejny to brak czasu na kombinowanie ala DIY. Potrzebowałem szybkiego rozwiązania i znalazłem takie niestety za tą cenę. Gdyby było więcej konkurencji, takiej która się wyświetli w google jak wpisujesz z opcją sklepu to pewnie ceny znacznie by spadły. 

Firma poniekąd nie robi nic złego. Konkurencja jej nie ciśnie, ludzie kupują to co będziemy się pocić. Jakby coś ich cisnęło to sprzęt na bank byłby lepszy albo ceny by spadły.

Co do samego urządzenia wszystko działa super jeśli mówimy o tym co nam instrukcja obiecuje, że ma działać. Jeśli pytacie czy to jest dla mnie super w stosunku do ceny to nie. Ja sobie ten "świt" i "zachód" zrobiłem po swojemu operując czasem i % świecenia poszczególnych kolorów RGB. 

Edytowane przez blindman