Skocz do zawartości

Młode Chindongo Saulosi 2cm do akwarium czy kotnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z 10 sztuk zakupionych w lutym wszystkie rybki Chindongo Saulosi to samce 😤📷. Czas uzupełnić obsadę 12 szt. młodzieży, obecnie pływa pięć samców ok 6-7cm. Moje pytanie : czy do tej wielkości rybek 6-7cm mogę wpuścić młode 2 cm (Fish Magic) czy lepiej nie ryzykować. Posiadam możliwość pożyczenia akwarium 25 l i tu mam kolejne obawy tym razem o biologie w kotniku, czy jak nawet wleje wodę z akwarium które jest dojrzałe to boję się że strzeli NO2 i zostanę z tymi samcami już na zawsze. Proszę o porady w tej kwestii jak to rozegrać by ryby nie poszły na marne pozdrawiam.

Opublikowano

Miałem ten sam problem i dokupiłem 3cm samice , które doskonale sobie poradziły i przetrwały. Niestety obecnie jedna z samic zaczyna przejawiać cechy samca ...

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja myślę, że śmiało możesz wpuścić. Ewentualnie podaj "starym" rybom pokarm w celu odwrócenia uwagi. Jeśli zadbałeś o aranżację z kryjówkami to nie powinno być problemu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano

Jest ryzyko IMHO najlepsze rozwiązanie to odłowienie tych samców, lekka zmiana aranżacji i wpuszczenie młodych. Jak już poczują się ciut pewniej ponownie wpuścisz samce (tak po 3-4 h). 

• Lubię to 2
Opublikowano

Można też włożyć je  w siatce na kilka godzin i nakarmić duże. Trochę będą siatkę atakować, potem się uspokoją i po tym poznasz, że to już ten czas. Znów nakarmisz duże (sporo) i w tym czasie pod koniec jedzenia wypuścisz małe z siatki.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, nie ukrywam miałem trochę strach wpuszczać młode które dziś dotarły popołudniu. Zgasilem światło, samców jak i kryjowek nie ruszałem, podałem pokarm a po procesie klimatyzacji wpuscilem młode oto efekt.. 

Jeszcze raz dziękuję 

• Lubię to 4