Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie musi być pusty, możesz posiadane media rozłożyć równomiernie we wszystkich koszach. Usuwanie fosforanów, w malawi, dla mnie jest zbędne. A co do purigenu jest kilka innych żywić usuwających azotany lub azotyny. Poszukaj tematów o: purolite a520e, PA 202, Orca LAB Organ-Ex i innych.

• Lubię to 1
Opublikowano
40 minut temu, suricade napisał:

A co do purigenu jest kilka innych żywić usuwających azotany lub azotyny

Ja np używam produkty z sera Phosvec granulat

Opublikowano

Tak wiem, natknąłem się na inne żywice jak zobaczyłem cenę Purolite ;)

Co do sterownika Eheim Stream Control to ma 2 wtyczki na 220/230 więc sterowanie mocą musi się odbywać na zasadzie obniżenia napięcia. Ale tak czy inaczej strasznie drogo to wychodzi taka jedna pompka 250 plus sterownik znalazłem w polskim sklepie za 460 😕 Chyba jednak wskoczy chińczyk chyba że np Ikola lub JBL mają coś tańszego ale póki co nic takiego nie znalazłem. A to co @Boos82pokazałeś ten HSBAO EW-28 8000l/h to to prawie to samo co twoje W-25. Jak jest z głośnością w pracy tego urządzenia, czy na 1 biegu jest słyszalny w nocy w tym samym pomieszczeniu?

@suricadeCo do fosforanów to gdzieś czytałem że szkodzą rybkom z Malawii a że będę działał na kranówce to chyba wole się zabezpieczyć.

Opublikowano

Witam.
Chciałbym nawiązać do filmu umieszczonego wyżej w którym wyliczana była filtracja.
Po przeczytaniu wielu wątków i obejrzeniu filmu kolegi akwa łobuz wygląda na to że,w dużej większości filtry kubełkowe do 300L są przesadzone.
Do takiej 300setki spokojnie powinien wystarczyć prefiltr HW 603,i np Fluval 206 w którym pojemność filtra to 4,6L i do tego falownik np Jebao SOW 8-8500L/h.
Kaseciaki nawet takiej pojemności nie są a dają radę.
Ma rację Akwa Łobuz?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Sprinciu napisał:

Tak wiem, natknąłem się na inne żywice jak zobaczyłem cenę Purolite ;)

Możesz to rozwinąć?

57 minut temu, Sprinciu napisał:

@suricadeCo do fosforanów to gdzieś czytałem że szkodzą rybkom z Malawii a że będę działał na kranówce to chyba wole się zabezpieczyć.

Fosforany nie mają bezpośredniego wpływu na ryby. Większość z nas używa wody kranowej i nie bada fosforanów, ważniejsze jakie masz w kranie: NO2, NO3, KH/PH i GH.

Na początek warto poczytać http://www.klub-malawi.pl/?page_id=146

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1