GOLUMN Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #21 Opublikowano 11 Listopada 2019 Ostateczny wybór do obsady docelowej: - Chindongo saulosi taiwan reef - Iodotropheus sprengerae makokola red - Labidochromis caeruleus yellow Kakusa - labidochromis sp, mbamba - Metriaclima estherae red red
SlavekG Opublikowano 11 Listopada 2019 #22 Opublikowano 11 Listopada 2019 No muszę powiedzieć że przegiąłeś, 5 gatunków do 120cm to przynajmniej o 2 za dużo. Może przemyślisz to jeszcze?? 2
GOLUMN Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #23 Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) Moja wina bo trochę źle napisałem. Ogólnie plan jest taki: Wersja pierwsza. Jak ryby podrosną zrobię redukcję i pozostawiam 3 najładniejsze gatunki. Wersja druga Jak mi się uda to wymiana z aktualnego Glossy 120 (260 l) na Glossy 150 (405 l). Edytowane 11 Listopada 2019 przez GOLUMN 1
Robson79 Opublikowano 11 Listopada 2019 #24 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgadzam się ze Sławkiem w 100%. Ja mam akwarium 150×50×60 i zaczynałem z 3 gatunkami. Nigdy nie dałbym do tego zbiornika więcej gatunków. Teraz mam jednogatunkowe ale z 3 morfami (kolorami) ale to dlatego że chcę lepiej zaobserwować zachowania danego gatunku. A Ty chcesz do mniejszego baniaka dać aż 5 gatunków... Do tego Metriaclimy, które u mnie mają po 14cm ( samce) a samiec Yellow był tylko o 1cm mniejszy... Przemyśl to na spokojnie. 2
Bezprym Opublikowano 11 Listopada 2019 #25 Opublikowano 11 Listopada 2019 Samiec saulosi i mbamba są podobnego ubarwienie i możesz mieć zgrzyt pomiędzy tymi dwoma gatunkami ponadto po co ci 3 gatunki z żółtym kolorem? Chłopie masz małe akwarium a wybierasz gatunki z dublującym się kolorem nie szkoda miejsca, nie lepiej urozmaicić kolorystykę? Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka 2
GOLUMN Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #26 Opublikowano 11 Listopada 2019 Masz jakieś propozycje?
Bezprym Opublikowano 11 Listopada 2019 #27 Opublikowano 11 Listopada 2019 Proszę bardzoChindongo saulosiIodotropheus sprengeraeLabidochromis perlmutt lub joanjohnsonae Te ostatnie rybki są bardzo niedoceniane ale spytaj się osób które dały się na nie namówić czy żałują wyboru. Metriaclima koningsiLabidochromis mbambaLabidochromis cearuleusa Nkhata Bay lub Nkhali. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka 1 1
Robson79 Opublikowano 11 Listopada 2019 #28 Opublikowano 11 Listopada 2019 Ja dałbym z twojej obsady: Chindongo Saulosi Iodotropheus Sprengerae a do tego dodałbym Labidochromis sp. Perlmutt (zapomniałem że nie bardzo Ci się podoba) to może Labidochromis Joanjohnsonae... Sławku @Bezprymnapisaliśmy w tym samym czasie i do tego tą samą propozycję więc coś chyba w tym jest... @GOLUMN 1 1
Bezprym Opublikowano 11 Listopada 2019 #29 Opublikowano 11 Listopada 2019 Nad joanjohnsonae cały czas sam się zastanawiam. Ostatnio na YouTube jest fajny filmik naszego forumowego kolegi, super tam się prezentują. Samiczki tego gatunku są nawet moim zdanie ładniejsze od sprengerae. Co do Perlmutta wystarczy obejrzeć filmik Jarosława Bogali by docenić ich piękno. Tak obsadą jak też fajnie by się prezentowała i byłaby unikatowa. SaulosiJoanjohnsonae Perlmutt Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka 1 1
Robson79 Opublikowano 11 Listopada 2019 #30 Opublikowano 11 Listopada 2019 24 minuty temu, Bezprym napisał: Tak obsadą jak też fajnie by się prezentowała i byłaby unikatowa. Saulosi Joanjohnsonae Perlmutt Do tego można powiedzieć, że byłoby 6 kolorów/odcieni...
Rekomendowane odpowiedzi