oscarr Opublikowano 7 Października 2019 #21 Opublikowano 7 Października 2019 28 minut temu, Bartek_De napisał: Oba mają szansę ładnie się wybarwić. Inna sprawa to, to że przy tych rybach będziesz miał dwa bardzo ładne samce i 8 brzydkich, szarych samic. Szukaj czegoś z ładnymi samicami. Mowa o Elongatus Mphanga Czy ja wiem czy samice Mphanga są brzydkie? Moje są lekko fioletowe z żółtym ogonem wg mnie całkiem spoko. Inna sprawa że wg mnie się nie nadają do takiej kostki. Moje samce się strasznie gonią po całej długości akwa 150cm
pozner Opublikowano 7 Października 2019 #22 Opublikowano 7 Października 2019 10 minut temu, Bartek_De napisał: Może Metriaclima Msobo Magunga? Tylko nie wiem czy się nada do takiego zbiornika jak Twój. Nie, za duża i za agresywna, szczególnie samice. Tak jak napisałem, Labidochromis chisumulae, Pseudotropheus interruptus, może jeszcze Labidochromis perlmut i może Labidochromis mbamba bey. Samice ma niebrzydkie. 1
Bartek_De Opublikowano 7 Października 2019 #23 Opublikowano 7 Października 2019 1 minutę temu, oscarr napisał: Czy ja wiem czy samice Mphanga są brzydkie? Moje są lekko fioletowe z żółtym ogonem wg mnie całkiem spoko. Inna sprawa że wg mnie się nie nadają do takiej kostki. Moje samce się strasznie gonią po całej długości akwa 150cm No moje też są głęboko fioletowe, ale nie o to chodzi. Na tle czarnej lawy znikną. 2 minuty temu, oscarr napisał: Inna sprawa że wg mnie się nie nadają do takiej kostki. Moje samce się strasznie gonią po całej długości akwa 150cm Kwestia aranżacji i ilości kryjówek. Moje trzy samce (ładnie wybarwione) mają swoje terytoria i się dogadują. Na 120cm
oscarr Opublikowano 7 Października 2019 #24 Opublikowano 7 Października 2019 3 minuty temu, Bartek_De napisał: No moje też są głęboko fioletowe, ale nie o to chodzi. Na tle czarnej lawy znikną. Kwestia aranżacji i ilości kryjówek. Moje trzy samce (ładnie wybarwione) mają swoje terytoria i się dogadują. Na 120cm Przymierzam się do zmiany aranżacji właśnie żeby poprawić ubarwienie i żeby było więcej kryjówek. Ty masz 3 wybarwione u mnie 1 tylko 1
pozner Opublikowano 7 Października 2019 #25 Opublikowano 7 Października 2019 Zapomniałem jeszcze o dwóch Melanochromisach; dialeptos i simulans. Pierwszy jest dość łatwy w zakupie, drugi się pokazuje.
ethorious Opublikowano 8 Października 2019 Autor #26 Opublikowano 8 Października 2019 14 godzin temu, AFOL napisał: Moim zdaniem ta kostka jest za mała dla P. interruptus. Poza tym ciężko znaleźć ładne interruptusy w Polsce. Mieszkam w Holandii i obawiam się że będzie tu ciężko z niektórymi gatunkami.
pozner Opublikowano 8 Października 2019 #27 Opublikowano 8 Października 2019 Możesz zamówić w Niemczech (np. Aqua Treff, Cichlidenstadl). Myślę, że nie będzie problemu z wysyłką.
Bartek_De Opublikowano 8 Października 2019 #28 Opublikowano 8 Października 2019 A przypadkiem @BombeL i @Merlot nie jeździli do Holandii po ryby? Może polecą jakaś hodowlę
BombeL Opublikowano 8 Października 2019 #29 Opublikowano 8 Października 2019 4 minuty temu, Bartek_De napisał: A przypadkiem @BombeL i @Merlot nie jeździli do Holandii po ryby? Może polecą jakaś hodowlę Fakt moje Kiwinge są z Holandii ale nie byłem po nie osobiście i nie mam wiedzy skąd dokładnie są...
przemo-h Opublikowano 8 Października 2019 #30 Opublikowano 8 Października 2019 Ja też zaproponuję Chindongo saulosi. Przede wszystkim dla tego, że autor postu nie ma jeszcze z tym biotopem doświadczenia. Niektóre proponowane w tym wątku gatunki może nie osiągają dużych rozmiarów, ale są dość agresywne i kolega może się sparzyć na starcie. Ten gatunek ma piękne samice i ze względu na jego charakter jest szansa na 2-3 samce. Jeśli kolega mieszka w Holandii, to ma rzut beretem do Aquatreff. Nie ważne w jakiej części Holandii mieszka. Z tej hodowli na pewno dostanie przyzwoite sauloski. 4
Rekomendowane odpowiedzi