Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z samiczką saulosi. Mianowicie siedzi w końcie akwarium lub pod kamieniami, ewentualnie przy ścianie mniej więcej w 5/6 wysokości akwarium. Przestała jeść, jest apatyczna, w niektórych miejscach wybladła, a w niektórych pociemniała. Ma również przyśpieszony oddech, i chyba pociemniały jej gałki oczne. Wydaje mi się, że jest delikatnie rozdęta, ale tego nie jestem pewien. Również kiedy pływa, to kiedy jest przestraszona płynie normalnie ale uderzając w kamienie, jednak w momencie kiedy nie, szorując brzuchem po dnie. Przez moment się również zachwiała. Nie wiem czy to jakaś choroba, czy została zdominowana. Jak można jej pomóc? 

Parametry:

NO3 między 50 a 100

NO2 0

pH 8

CI2 o

NH3 między 0 a 1

KH d między 15 a 20

GHd 14,>250

Opublikowano

Moim zdaniem to chyba bloat bo przechodzę to samo aktualnie :( ale mogę się mylić. Najlepiej wyślij zdjęcie ryby.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Powiem tak , przechodzę tą chorobę w tej chwili i z tej ryby już raczej nic nie będzie tzn. Raczej zdechnie ale ważne żeby reszta przeżyła. Ja stosowalem kurację protosolem i protocaps .

Opublikowano
5 minut temu, Lukasz22 napisał:

Powiem tak , przechodzę tą chorobę w tej chwili i z tej ryby już raczej nic nie będzie tzn. Raczej zdechnie ale ważne żeby reszta przeżyła. Ja stosowalem kurację protosolem i protocaps .

Pamiętam temat, niestety stadardowe dawki tu nie pomagają. Pamiętam że chyba podałem Ci schemat leczenia?

Opublikowano

Tak , ale już zacząłem podawać protosol i robiłem według rady Pana Darka . Zobaczymy jakie będą efekty jak nie pomoże to wtedy zrobię Ta drastyczna metodę :)