Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

To moje początki z Malawi więc proszę o wyrozumiałość. Mam akwarium 260L to standard Juwel 120x46x55( panorama ) . Mam tam na stałe zamontowaną ramkę pod akwarium więc akwarium nie leży całą płaszczyzną na szafce. Tylko krawędzie przylegają do szafki. Wiecie może na ile mogę obciążyć dno kamieniami i piaskiem by akwarium wytrzymało? Demontaż ramki nie wchodzi w grę. Grubość szkła chyba 8mm.

Na tą chwilę mam za mało kamieni i chce dodać tylko nie wiem ile mogę 20190923_083235.thumb.jpg.69fb7b9923463c783ae4a59a58c6c9d8.jpg

Proszę o pomoc.

Edytowane przez Boos82
Opublikowano

Mam Juwel 240L (120x40x50) na takiej samej ramce. W środku jest około 10kg piasku i 100kg serpentynitu więc nie masz się czego obawiać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuję za tak szybką odpowiedź.  Jutro jadę po dodatkowe kamienie i nowy piach bo ten co mam jest za drobny (około 0.3 granulacja - po prostu taki miałem na stanie)

Pierwszy tydzień października chce zakupić rybki - saulosi kilka sztuk i coś jeszcze tylko czerwony kolor (żona się uparła) .  Polecacie kogoś kto sprzedaję z Opolskiego lub Śląsk.  Chce sam ryby odebrać. Żadna wysyłka. 

Opublikowano

Pierwszy tydzień października chce zakupić rybki

Nie za szybko chcesz wpuścić ryby? Poczytaj o cyklu azotowym, a o hodowców i obsadę pytaj w odpowiednich do tego działach forum.

Opublikowano

Policzyłem:

Dno twojego zbiornika ugnie się 7 mm zanim pęknie od równomiernego naporu, ale oczywiście może pęknąć szybciej od koncentracji, zatem pamiętaj o wyścieleniu dna, nim włożysz kamienie.

Dla podniesienia bezpieczeństwa możesz układać kamienie bardziej po bokach, niż na środku. 

@Bartek_Deczy twoje akwa też ze szkła 8 mm?

Ogólnie to mógłbym ci policzyć to akwarium - realizuję takie obliczenia komercyjnie, choć nie wiem, czy jest sens.

Opublikowano
Policzyłem:
Dno twojego zbiornika ugnie się 7 mm zanim pęknie od równomiernego naporu, ale oczywiście może pęknąć szybciej od koncentracji, zatem pamiętaj o wyścieleniu dna, nim włożysz kamienie.
Dla podniesienia bezpieczeństwa możesz układać kamienie bardziej po bokach, niż na środku. 
[mention=7984]Bartek_De[/mention]czy twoje akwa też ze szkła 8 mm?
Ogólnie to mógłbym ci policzyć to akwarium - realizuję takie obliczenia komercyjnie, choć nie wiem, czy jest sens.
Tak z 8mm. Ramka ma poprzeczkę przez środek. Myślę, że producent już to dobrze policzył.

Opublikowano
Nie miałem akwa z taką ramką ale czy nie jest stosownym włożenie w prześwit między dnem a blatem jakiejś maty ,  która będzie niwelować ewentualny nacisk? Tak na wszelki wypadek.
No właśnie Juwel nie zaleca żadnych podkładów.

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.