Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od wczoraj, zauważyłem że kilka z pyszczaków, pobiera tlen z powierzchni, jednak nie tak normalnie, tylko tak jakby szukała jedzenia. Jedna nawet wyskakiwała. Dzisiaj natomiast zauważyłem, że prawie wszystkie pływają pod powierzchnią, ale nie pobierają tlenu. Wszystkie wyglądają normalnie, jedzą, i kiedy podchodzę cały czas są głodne. Nie wiem czy to jakaś choroba, czy coś z wodą jest nie tak. W tym tygodniu zmieniałem ją już 2 razy. Normalnie podmieniam co tydzień. Ponadto zauważyłem wczoraj, że pod piaskiem zrobiły się jakieś dziwne glony (to te na zdjęciu). Parametry wody:

NO3- między 50 a 100

NO2- 0

pH-8

KHd - między 15 a 20

CI2- 0

GHd- >14, >250

Prosze o szybką pomoc. 

Pozdrawiam 

15691436086861305914219.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Dominik2005 napisał:

NO3- między 50 a 100

To jest już zabójcze na dłuższą metę. Zakładam , że wynik w miarę poprawnie podany. Nie piszesz jak masz rozwiązany  problem z napowietrzaniem a właśnie opisane zachowanie wskazuje na brak napowietrzania ( dobrego ). Przy złym napowietrzaniu i wysokim NO3  mogą wystąpić podobne problemy o których piszesz.

• Lubię to 5
Opublikowano

No3 bardzo wysokie przy  dwukrotnie podmienianej wodzie w ciągu tygodnia. Nie zauważyłeś może czy jakiejś ryby nie brakuje?  Rozkładająca się ryba może powodować takie przyrosty NO3. Jak masz możliwość to sprawdź czy jakiś trupek gdzieś nie leży.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Jakimi testami wody(firma, kropelkowe czy paskowe?)robisz pomiary? 

Jakie masz wymiary zbiornika, oraz jaką filtrację? 

Podejrzewam że masz testy paskowe, a one zakłamują rzeczywiste wyniki. 

Druga sprawa to obawiam się, że masz nie wystarczającą filtrację, w tym i również niedostatecznie napowietrzanie tafli wody o czym wspomniał już kolega Andrzej, co objawia się właśnie tym, że ryby pływają przy tafli wody lapiąc tlen. 

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 2
Opublikowano

Jakimi testami wody(firma, kropelkowe czy paskowe?)robisz pomiary? 

Sądząc po tym zestawieniu Andrzeju
NO3- między 50 a 100
NO2- 0
pH-8
KHd - między 15 a 20
CI2- 0
GHd- >14, >250
obstawiam paskowe JBL 6w1

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
21 godzin temu, Bartek_De napisał:

Sądząc po tym zestawieniu Andrzeju
NO3- między 50 a 100
NO2- 0
pH-8
KHd - między 15 a 20
CI2- 0
GHd- >14, >250
obstawiam paskowe JBL 6w1

Też tak myślę,dlatego wolałem zapytać właściciela @Dominik2005,aby być w 100% pewny :) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam. Jeżeli chodzi o testy to tak jak kolega Bartek napisał JBL 6w1. Ryby jadnak powtarzam : nie łapią tlenu z nad tafli wody, a jedynie się tam znajdują (wcześniej nie zauważyłem żeby tak było, stąd się martwię) . W ostatnim czasie jednak większość przestała pływać w górnych partiach akwarium, z czego się cieszę. A jeżeli chodzi o padnięty ryby, to codziennie sprawdzam i nie ma padniętych ryb. Napowietrzanie to filtr wewnątrzny i biologiczny Aqua Nova ncf-800, akwa 200l. Zastanawiam się nad zmianą na większe np. 400l (w akwa 26ryb,głównie młodych). Jak państwo radzą? Mogę wlać sera toxivec dla zmniejszenia azotanów. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dominik2005 napisał:

Witam. Jeżeli chodzi o testy to tak jak kolega Bartek napisał JBL 6w1.

Niestety nie są to testy dokładne i w zasadzie na ich podstawie ciężko powiedzieć co się dzieje w zbiorniku. Tylko wyniki testów kropelkowych dają w miarę wiarygodne odczyty i dobrze by było jakbyś się w takie zaopatrzył. NO2, No3 i PH wystarczą.

5 minut temu, Dominik2005 napisał:

Jak państwo radzą? Mogę wlać sera toxivec dla zmniejszenia azotanów. 

Jeśli ryby mają się lepiej, kupiłbym test kropelkowy na NO3 i sprawdził ich faktyczny poziom w zbiorniku. Na zbicie no3 najlepsza jest podmiana wody.

• Lubię to 2