pwd Opublikowano 15 Września 2019 #1 Opublikowano 15 Września 2019 Cześć Mój pierwszy post na forum Malawi i pierwsze w życiu akwarium tego typu. Akwarium 240 l zalane 14.09.2019, kamienie - łupek szarogłazowy 40kg, piasek dolomitowy ok 15-20 kg Osprzęt: prefiltr - HW-603A + wata, filtr biologiczny HW-302 - 2x 1l Matrix, Purigen, Phosguard; Cyrkulator Aquael 4000, grzałka, sonda pH + komputer micro ph (keidyś stosowany do co2, teraz tylko pH) Bakterie: Seachem stability Testy w drodze, obsada w sklepie czeka na zbiornik Proszę o opinię co do wystroju i wyposażenia 1
SlavekG Opublikowano 15 Września 2019 #2 Opublikowano 15 Września 2019 Witaj, Jeśli startujesz zbiornik od zera to wyjmij Purigen i phosguard bo będą zaburzać start cyklu azotowego. Czy tam masz napisane 2x HW 302 czy 2x 1L matrixa? Matrixa do tego zbiornika wystarczy 0.5L Co do aranżu to sprawa indywidualna ale sugeruję zajrzeć do naszej galerii, może coś cię zainspiruje i jeszcze zmienisz zdanie dopóki nie ma ryb 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Września 2019 #3 Opublikowano 15 Września 2019 Witam na naszym forum! Korzystaj a naszej wiedzy , dziel się swoją. Tematy zakładaj w odpowiednich działach.
Tomasz78 Opublikowano 15 Września 2019 #4 Opublikowano 15 Września 2019 Mi się wystrój podoba, sam robiłem podobny z dużych płaskich kamieni i płyt granitowych.
Bezprym Opublikowano 16 Września 2019 #5 Opublikowano 16 Września 2019 Płasko i nienaturalnie, sugerowałbym te łupki zastąpić bryłami kamieni. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka 5
darianus Opublikowano 16 Września 2019 #6 Opublikowano 16 Września 2019 Wystrój trochę bardziej mi pasuję do Tanganiki z naskalnikami Ale wygląda to nieźle
Robson79 Opublikowano 16 Września 2019 #7 Opublikowano 16 Września 2019 Jak dla mnie to zdecydowanie za płasko... Puki ryby będą małe to będą miały możliwość ukrycia się w szczelinach; niestety jak urosną to już będzie ciężko o kryjówki... 2
Tom74 Opublikowano 16 Września 2019 #8 Opublikowano 16 Września 2019 Ważne aby to Tobie się podobało. Spróbuj zamaskowac sprzęt. Ten piasek jak dla mnie za biały.
blindman Opublikowano 21 Września 2019 #9 Opublikowano 21 Września 2019 Jeśli tobie się podoba no to najważniejsze. Ja jednak również podpisuję się pod postami kolegów. Te płaskie kamyczki wyglądają trochę za płasko i w tym ustawieniu trochę zbytnio widać, że to ludzka ręka układała. Większość z nich wygląda jak pod linijkę układana w tę samą stronę. Moim zdaniem szkoda takiego baniaka nie wykorzystać i może lepiej ułożyć coś mniej nudnego? Te kamienie ogólnie same w sobie już są trudne do ułożenia ciekawej aranżacji bo wszyskie są do siebie bardzo zbliżone rozmiarem albo kształtem. I tak jak kolega pisał phosguard i purigen nie sprzyjają startom akwa więc lepiej je dać jak już będą ryby. 2
Rekomendowane odpowiedzi