prezesik25 Opublikowano 12 Września 2019 #1 Opublikowano 12 Września 2019 (edytowane) Witajcie. W tym temacie chcę przedstawić budowę pokrywy 120x40 na swoje akwarium. Materiały + koszty - spienione pcv grubości 10mm - 0zł - płytę miałem od znajomego - klej do rur pcv "Dragon" - 2 tubki 25ml - 9,50zł szt. - stary odbłyśnik z lampy panelowej 4x18W - 0zł - wkręty do drewna - 0zł - kiedyś kupiłem i nie pamiętam ceny - ozdobne zawiasy 3 szt. - 4-5 zł/szt. - okleina - 24zł - wiatraczek 8x8 cm ze starego zasilacza - 0zł - zasilacz regulowany do wiatraczka - 10zł Wymiary elementów (w cm): rama wewnętrzna: 2x 120x8 2x 38x8 rama zewnętrzna: 2x 122x11 2x 40x11 górna pokrywa: 115,5x39,5 z której odciąłem 3cm na dłuższym boku i przykleiłem na stałe do ramy. Pod tym odciętym paskiem dokleiłem dodatkowy pasek pcv, który będzie podtrzymywał górną pokrywę, aby nie wisiała na samych zawiasach. W pierwszej kolejności posklejałem ze sobą części wewnętrzne z zewnętrznymi. Po sklejeniu ich razem ścianki posklejałem łącząc ranty i tak powstała rama. Elementy zewnętrzne nie bez kozery mają wysokość o 3 cm większą od elementów wewnętrznych. Po sklejeniu ścianki wewn i zewn od góry zostawiam 1 cm na wyrównanie z pokrywą górną, a dolne 2 cm będą zakrywać szczelinę między powierzchnią wody a górną krawędzią akwarium (jednak 2cm to trochę mało, mogło być 2,5-3cm). Opis trochę chaotyczny, nie myślałem, że będę opisywał budowę. Zdjęcia pokrywy bez górnej klapy i elektryki. Z uwagi na przykrycie akwarium szybą nie obawiam się o skroploną wodę, więc mocowanie elektryczne świetlówek będę robił ze zwykłych uchwytów, nie będę zakładał oprawek bryzgoszczelnych. Stateczniki też będą zamocowane wewnątrz pokrywy na stronie otwieranej (klapie). Z tyłu będzie jeden wiatraczek, będzie miał za zadanie odprowadzenie ciepłego powietrza spod pokrywy, zimne powietrze będzie zaciągane od strony wycięcia na węże do filtra. Odbłyśniki zrobię ze starego odbłyśnika od lampy panelowej 4x18W. Pokrywa ma na tyle gładką powierzchnię, że będę ją oklejał czarną okleiną, pod kolor szafki. Wybrałem okleinę, bo wiem, że pokrywa nie będzie bardzo nagrzana (odprowadzenie ciepła) i okleina nie będzie z biegiem lat się odklejać. Zakupiłem 3mb okleiny czarny mat o szerokości 68cm, koszt 24zł (8zł/1mb). Zasilanie wentylatorka postanowiłem zrobić z ładowarki od starego telefonu Sonyericsson. Parametry ładowarki to napięcie 4,9V, prąd 450mA. Po podłączeniu wentylatorek 12V pracuje bardzo cicho (niecałe 50% mocy) i jest bardzo wydajny, mocno wieje Wentylatorek będzie miał odpinaną wtyczkę, wykorzystam do tego stare złącza "RCA". Wiatraczek ciągnie 0,4W prądu, tj. 80mA. Etap kolejny - oklejanie pokrywy okleiną. Górna klapa Boczne ścianki Całość po oklejeniu Najgorzej wyszło przy brzegach, gdzie było łączenie elementów. Niedokładne spasowanie skutkowało fałdami na okleinie. Podłączanie elektryki: W pierwszej kolejności odmierzyłem linie dla świetlówek oraz zamontowałem stateczniki na dystansach w postaci nakrętek M8, stateczniki się grzeją i mogłyby zaszkodzić okleinie. Montaż odbłyśników i uchwytów dla świetlówek Podłączanie kabli - wybrałem linkę o przekroju 0,5mm2, wystarczyło 10m Próba świecenia A tak wygląda spód pokrywy Montaż wentylatorka Tak wygląda rama pokrywy na akwarium A tak wygląda całość na akwarium Po zamontowaniu pokrywy postanowiłem zrobić do niej jeszcze półkę w tylnej części. Taka półka często przydaje się, aby coś położyć bez obawy zsunięcia się z pokrywy podczas jej otwarcia. Nastąpiła zmiana zasilania wentylatora. Ładowarkę od sonyericssona zastąpiłem tanim zasilaczem z regulowanym napięciem 2-12V do anten DVB-T. Na koniec doszły jeszcze siłowniki trzymające górną pokrywę. Dodatkowo do karmienia ryb bez konieczności otwierania pokrywy wyciąłem otwór i wstawiłem zaślepkę, którą stosuje się do wpuszczania przewodów w biurkach. Pokrywa budowana była w listopadzie 2016 roku i do tej pory sprawuje się znakomicie. Edytowane 13 Września 2019 przez prezesik25 6 1
Bartek_De Opublikowano 12 Września 2019 #2 Opublikowano 12 Września 2019 Dobra robota Fajny opis, zdjęcia moim zdaniem słabe (robione chyba tym starym SonyEricssonem) Na pewno przydatne, temat wart podwieszenia Moim zdaniem byłoby ładniej i szybciej gdybyś to prysnął czarnym, matowym sprayem.
prezesik25 Opublikowano 12 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 12 Września 2019 10 minut temu, Bartek_De napisał: Dobra robota Fajny opis, zdjęcia moim zdaniem słabe (robione chyba tym starym SonyEricssonem) Na pewno przydatne, temat wart podwieszenia Moim zdaniem byłoby ładniej i szybciej gdybyś to prysnął czarnym, matowym sprayem. Równie dobrze byłoby znaleźć czarne spienione pcv, wtedy obyłoby się bez oklejania/malowania. Wtedy miałem trochę dostępnego materiału, więc postanowiłem zrobić z niego użytek W dobie ledów ta pokrywa mogłaby być zmodernizowana na oświetlenie LED, ale wtedy miałem zestaw stateczników i mocowań do starych świetlówek T8 i z nich robiłem oświetlenie wtedy jeszcze pod roślinniaka.
Moralesq Opublikowano 13 Września 2019 #4 Opublikowano 13 Września 2019 Kiedyś też wykonałem podobną pokrywę i też oklejałem okleiną meblową. Każdy bok po oklejeniu należy delikatnie przyprasować żelazkiem przez jakąś tkaninę. Ładnie się wszystko wygładzi. Taki zabieg powinien na pewno zmniejszyć te pofałdowania okleiny na krawędziach. Przygrzanie całości daje gwarancję, że okleina nie będzie się odklejała. Pozdrawiam. 2
Nath_147 Opublikowano 21 Lutego 2020 #5 Opublikowano 21 Lutego 2020 ile taka pokrywa potrafi ważyć? gdzieś znalazłem informację w internecie ze m2 pcv 10mm wazy 7kg ? to prawda? zastanawiam się nad zrobieniem takiej pokrywy tylko opierającej się do wewnątrz akwarium zamiast na zewnątrz (zależy mi na jak najbardziej jednolitej linii bocznej akwarium - pokrywa), i nie wiem czy to dobry pomysł?
Bezprym Opublikowano 21 Lutego 2020 #6 Opublikowano 21 Lutego 2020 Na zewnątrz możesz dać tubond, wtedy pokrywa będzie ci odstawać od szyby tylko 3 mm ewentualnie 3mm spienione PCV. 2
Bartek_De Opublikowano 21 Lutego 2020 #7 Opublikowano 21 Lutego 2020 Na zewnątrz możesz dać tubond, wtedy pokrywa będzie ci odstawać od szyby tylko 3 mm ewentualnie 3mm spienione PCV. Albo lacobel, chyba najładniejsze, ale i najdroższe rozwiązanie. Ale jeśli zależy Ci na jednolitym wykończeniu, to zrób tak jak napisałeś i na koniec oklej górę akwarium szerokim pasem folii samoprzylepnej (tak aby przykryła pvc plus kawałek szkła) https://taniareklama.pl/folia-oracal-641 Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Nath_147 Opublikowano 21 Lutego 2020 #8 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Muszę zobaczyć na żywo tą folię oracle, w sklepie widziałem folię do oklejania mebli i połysk jest taki nie za bardzo . Aktualna koncepcja to oklejenie PCV i akwa 1mm HIPS. Edytowane 21 Lutego 2020 przez Nath_147
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Lutego 2020 #9 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) @Nath_147 Prośba..zaczynaj zdanie z dużej litery i kończ kropkami a będziemy wdzięczni. Nie jest to forum językowe ale o podstawowe zasady pisowni tutaj dbamy. Edytowane 21 Lutego 2020 przez AndrzejGłuszyca 3
prezesik25 Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) 9 godzin temu, Nath_147 napisał: Muszę zobaczyć na żywo tą folię oracle, w sklepie widziałem folię do oklejania mebli i połysk jest taki nie za bardzo . Aktualna koncepcja to oklejenie PCV i akwa 1mm HIPS. Ja oklejalem taką okleiną chyba oracle, jestem z niej zadowolony, polecam matową. Edytowane 21 Lutego 2020 przez prezesik25
Rekomendowane odpowiedzi