Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na małym ekranie nie widzę szczegółów Twojego sumpa. Zgaduję, że woda wpada na gabkę dołem przepływa do komory z ceramiką i z niej górą idzie do komory pompy ? Jeżeli tak jest to omija wiekszość mediów w tym filtrze.

Opublikowano
Na małym ekranie nie widzę szczegółów Twojego sumpa. Zgaduję, że woda wpada na gabkę dołem przepływa do komory z ceramiką i z niej górą idzie do komory pompy ? Jeżeli tak jest to omija wiekszość mediów w tym filtrze.
Dlaczego omija ? Jak wpływa dołem to żeby góra przeszła do pompy to chyba musi przeleciec przez całą 2 komorę czyli biologa . W takim razie jak spróbować ustawić ?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Odpisali mi z Aqua nova że w instrukcji nie ma danych o przepływie na danym biegu default_sad.png Aktualnie zwiększyłem na 8 bieg i próbuje wyregulowac default_sad.png Muszę kupić sobie zawór bramowy bo na kulowym to jest masakra żeby wyregulowac ...

P.S trochę inne sprawa, czy ktoś wie jak można wyciszyc splyw wody ? Nie jest to jakos bardzo uciążliwe , ale zawsze może być ciszej :) Na filmiku pokazane jak teraz chodzi.

http://cloud.tapatalk.com/s/5d6cd76842369/20190902_104739.mp4

Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, Lukasz22 napisał:
Dlaczego omija ? Jak wpływa dołem to żeby góra przeszła do pompy to chyba musi przeleciec przez całą 2 komorę czyli biologa . W takim razie jak spróbować ustawić ?

Omija, ponieważ płynie przez otwory. Gdy ceramikę wrzucisz chaotycznie wtedy woda będzie obmywała całe złożę

20190902_124449.thumb.jpg.57187f6849d4d2367f168958f7141d4e.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

W zasadzie nie jestem żadnym ekspertem od sumpow ale ze zdjęć wynika że troszkę te przegrody w nim jakieś takie strasznie niskie. Może spróbuj ceramikę bardziej wymieszać tj. różne media że sobą. 

Opublikowano
9 minut temu, Bartek_De napisał:

Omija, ponieważ płynie przez otwory. Gdy ceramikę wrzucisz chaotycznie wtedy woda będzie obmywała całe złożę

20190902_124449.thumb.jpg.57187f6849d4d2367f168958f7141d4e.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

A to rozmawiamy o siporaxie , myslalem ze cos nie tak z ceramika przy samym przelocie z 1 do 2 komory. To moge zmienic , ale nie zmienia to faktu ze nie jestem pewny co aktualnie zrobic aby woda byla bardziej przejrzysta czy dolozyc gabke czy media z sery jak wczesniej pisalem. Wydaje mi się ze to i to nie zaszkodzi , czy się myle ?

Opublikowano (edytowane)

Według mnie to woda zbyt słabo obmywa gąbki. Przelewa się górą a nie leci dołem. 

Albo ma spływ daj skarpete filtrujaca. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, M4L4WI_F4N napisał:

Według mnie to woda zbyt słabo obmywa gąbki. Przelewa się górą a nie leci dołem. 

Albo ma spływ daj skarpete filtrujaca. 

Jesli chodzi Ci o to ze w 1 komorze woda przeplywa gora (zdjecie) , a nie dolem to moze się tak wydawac , ale plynie dolem czyli woda przeplywa przez 2 gabki . Najwiecej zabrudzen jest wlasnie na dole .  Nie przelewa się ta 1 komora bo sprawdzam co jakis czas czy szkło oddzielajace jest suche na gorze. 

Inked20190809_123700.jpg.4adc0de9b6af4f2bba494dbaac1911a3_LI.jpg

Edytowane przez Lukasz22
Opublikowano

Gdybyś te gabki położył na jakimś ruszcie to zwiększysz ich powierzchnię filtracyjną aktualnie pracuje tylko część gabki. Druga sprawa to te ceramiczne krążki rozsyp tak ja na rysunku powyżej. Przyjmuje się, że minimalny przepływ wody przez filtr mechaniczny to 5 objętości akwarium na godzinę. Możesz jeszcze dodać np. watę akwarystczną ale zmiany rób stopniowo zacznij od ceramiki.

Opublikowano
6 minut temu, suricade napisał:

Gdybyś te gabki położył na jakimś ruszcie to zwiększysz ich powierzchnię filtracyjną aktualnie pracuje tylko część gabki. Druga sprawa to te ceramiczne krążki rozsyp tak ja na rysunku powyżej. Przyjmuje się, że minimalny przepływ wody przez filtr mechaniczny to 5 objętości akwarium na godzinę. Możesz jeszcze dodać np. watę akwarystczną ale zmiany rób stopniowo zacznij od ceramiki.

Stopniowo , dlaczego ? Jesli chodzi o zmiane przeplywu to nie ma się czym przejmowac bo już zamowilem zawor bramowy to i tak bede jeszcze raz regulowal. Chyba ze masz cos inne na mysli. Co do Siporaxu to mam kilka wolnych siatek na media to po prostu je tam wloze , bedzie latwiej je kiedys przeplukac z tego osadu który już widac. Co do przeplywu to ciezko wlasnie to stwierdzic ale jesli pompa ma 10 biegow ze tak powiem to jak pompa na najwyzszym daje 7200l\h to na 8 bedzie 5760l\h oczywiscie to teoretycznie bo wiadomo ze duzo czynnikow na to wplywa. Poki co wloze siporax do siatek , nad rusztem musze pomyslec jak to ugryzc :)