Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blindman Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Witajcie, Chciałbym pokazać wam owoc moich wypocin ostatnich miesięcy. Z powodów licznych wyjazdów i różnych zdarzeń, tworzenie tego akwarium zajęło mi około 3 miesięcy Ale nareszcie jest! Rybki wpuszczone od tygodnia. Obsada: 21 sztuk młodych saulosi 3-4cm. (Na początku chciałem dodać do tego Harę bo mi się bardzo podoba, ale hodowca przekonał mnie, że nie jest to najlepszy pomysł i na początek przygody polecił właśnie saulosi.) No więc są. Obecnie niezbyt wiem ile będzie samców ile samic, i tak finalnie na pewno obsada do redukcji. Jeden samiec zaczyna się wybarwiać. Wiem wiem, że saulosi to taki oklepany motyw dosyć ale uznałem, że na 1 raz je wezmę. Zapewne kiedyś będzie upgrade litrażu i wtedy też obsady. Akwarium: 120x40x40 co daje 192L (tytułowe 200 zaokrągliłem). Akwarium zrobione na zamówienie - opti white, szyby 1cm (przezorność). Pokrywa zoo-light + światło led white + rgb dopasowane do pokrywy. (światło czasem potrafi zmienić barwę ryby, głównie żółty idze w taki trochę pomarańcz - zgodzę się ze wszystkimi, którzy powiedzą, że tak się nie robi bo to fejk i tak nie wygląda prawdziwe malawi ale nam się tak podoba w sumie ¯\_(ツ)_/¯ ) Wystrój: Teraz jest konstrukcja z kamyczków nazywanych "Scenery Stone". Wcześniej zaopatrzyłem się w serpentynit i też ładnie i nawet pewnie "prawdziwiej" malawi ale uznałem, że potrzebuję czegoś z ciekawszą strukturą aby mi ładnie wyglądało. Zdaję sobie sprawę, że w prawdziwym jeziorze nie ma takich kamieni i to dla prawdziwego malawisty już nie jest takie cool bo odbiega od normy, ale akwa miało też się wszystkim podobać i pełnić także rolę dekoracyjnego w guście przeciętnego widza. Oto moja wersja kompromisu. Piasek zwykły kwarcowy 0,5-1,2 mm. Sprzęt: Biolog Eheim 4+ 2275 z Matrixem, Aquael Bioceramax + zestawowe Eheimowe wkłady bio/mech do tego we wodzie zwykły prefiltr Eheim z gąbką w środku. Jak będzie trzeba dodam phosguard i purigen bo raczej wolę mniej niż więcej glonów, mimo, że z tego też sobie zdaję sprawę, że glony powinny być dumą malawisty. Może z wiekiem/doświadczeniem mi to przyjdzie. Osobno (nie chciałem jako prefiltr) chodzi sobie mechanik HW603B z fabrycznymi gąbami + trochę waty JBL. Grzałka obecnie nie włączana na wężu od Eheima HYDOR ETH 200W. Cyrkulator Jebao SOW4 (obecnie wyłączony bo rybki są takie małe, że nie chcę im robić wichury jak na ich małe gabaryty) Karmienie: Naturefood roślinny/trochę mięsnego/wybarwiający rozmar "S". + OSI spirulina / cichlid flakes. _____________________________________________________________________________________________ Ok dość nudzenia suchymi faktami, tutaj kilka fotek. Jestem ciekaw co sądzicie Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez blindman 14
Merlot Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Witaj, Jak dla mnie bardzo ładne akwarium jeśli chodzi o wygląd. Saulosi nie jest oklepanym tematem, wręcz przeciwnie o piękne ryby bardzo trudno chociaż samiec zapowiada się chyba ( tutaj niestety nie jestem w 100% znawca) bardzo ładnie. Pytanie tylko czy samice są pomarańczowe czy żółciutkie a światło trochę przekształca kolory. 2
blindman Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 To "wina" światła Led RGB , które włączone prawie zawsze w każdym ustawieniu nieco zmienia barwę rybek. Szczerze mówiąc mimo tego zakłamanego żółtego nie chcę nic zmieniać bo tak nam się podobają
Merlot Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 3 minuty temu, blindman napisał: To "wina" światła Led RGB , które włączone prawie zawsze w każdym ustawieniu nieco zmienia barwę rybek. Szczerze mówiąc mimo tego zakłamanego żółtego nie chcę nic zmieniać bo tak nam się podobają I bardzo dobrze, akwarium jest Twoim skarbem i ma być takie jak Ci się podoba 1
SlavekG Opublikowano 27 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Bardzo ładny klimatyczny zbiornik, super aranż Co do rybek to tak jak kolega wyżej napisał, nie ma że oklepany. To Tobie ma się podobać. Jak troszkę podrosną to będzie można coś więcej o nich powiedzieć. Dobra robota 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 27 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 ......jedno z ładniejszych jakie widziałem..jest super! 1
Robson79 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 #8 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Bardzo fajnie Ci to wyszło, kawał dodał dobrej roboty... 1
Moralesq Opublikowano 27 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Super aranżacja. Jeden z ładniejszych zbiorników, jakie tu widziałem. Gratulacje. Dobra robota. Powodzenia w hodowli ! 2
Mróz Opublikowano 27 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Jest ekstra! A ten kamień nie jest "mniej biotopowy" niż serpentynit, którego też w jeziorze nie ma więc spoko 2
Rekomendowane odpowiedzi